Ce tari exotice au ales managerii care au fugit de Romania - cat mai departe

Autor: Ana Raduta Postat la 27 ianuarie 2011 112 afişări

La orice pas vedem romani care ar vrea sa plece si sa lucreze in strainatate. Cei mai multi vor in Vest, acolo de unde pleaca deciziile importante si unde se castiga bani multi. Sunt insa si romani care pleaca in locuri exotice, la care multi nu se gandesc sa ajunga nici macar in vacanta.

Pe de alta parte, Ulrik Rasmussen, partener in cadrul firmei de executive search Pedersen & Partners, este de parere ca Romania are cel mai mare bazin de talente manageriale din zona Europei Centrale si de Est, motiv pentru care orice companie care cauta un manager din regiune se uita mai intai la candidatii romani. Chiar daca transferul se face intr-o tara mai mica sau incomparabil mai putin dezvoltata decat marile piete economice europene, Rasmussen spune ca vorbim, in orice caz, despre o validare a competentei romanilor din pozitii de management.

In momentul de fata, Romania a trimis in afara circa 2.000 de manageri, dintre care cei mai multi lucreaza in Europa, in tari precum Anglia, Franta, Austria, Germania sau Polonia. Pe langa ei mai sunt altii care lucreaza in Statele Unite ale Americii, in Canada sau Rusia. Tot in Europa, avem manageri care lucreaza in tari care la o prima vedere nu sunt paradisul emigrantilor. Astfel, in Ucraina, directorul general de la Romstal este roman, in Serbia si Bulgaria si-au trimis oameni cei de la Kraft Foods sau GlaxoSmithKline. Compania farmaceutica GlaxoSmithKline si-a mai trimis reprezentanti si in Egipt, iar OMV Petrom putem spune ca detine recordul in materie de manageri transferati in tari exotice. Pe harta sunt bifati reprezentanti romani trimisi in Noua Zeelanda, Tunisia, Yemen sau Kazahstan.

Avand in vedere cum au aratat ultimii doi ani si faptul ca Romania, la randul ei, este o tara mai exotica decat multe dintre cele enumerate mai sus, este usor de inteles de ce managerii romani nu au refuzat niciodata sa plece in tari in care acomodarea era destul de complicata si potentialul de dezvoltare cu mult mai redus decat in cazul gigantilor financiari. Mai mult decat atat, de la prima plecare, fiecare dintre managerii expatriati au primit oferte catre alte tari si au fost destul de putini cei care s-au mai intors in Romania. Cred, pe de alta parte, ca la un moment dat, tot acasa vor veni, insa vad acest moment mai aproape de sfarsitul carierei. Pana atunci, au de gand sa stranga experiente internationale, indiferent de amploarea companiei sau a pietei pe care ajung.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
angajari,
expati
/analize/resurse-umane/ce-tari-exotice-au-ales-managerii-care-au-fugit-de-romania-cat-mai-departe-7909067
7909067
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.