Ce se mai întâmplă cu salariile?

Autor: Ana Raduta Postat la 06 decembrie 2011 42 afişări

Cu bugete mai mici şi presiuni la fel de mari ca în orice alt an de criză, companiile a trebuit să gestioneze cu grijă bugetele pe care le-au alocat. La resurse umane, situaţia a fost tensionată. Cu bani mai puţini, angajatorii au avut de găsit soluţii pentru toate nevoile - şi de recrutare şi de formare profesională şi pentru prime şi tot ce ţine, în general, de acest departament. Cum s-au descurcat?

Un alt studiu, realizat de HR Club, care urmăreşte evoluţia pieţei de resurse umane în al doilea trimestru al anului, disecă strategia de resurse umane pe care companiile au avut-o în această perioadă. Partea bună este că aproape 90% dintre companiile participante au avut drept principală preocupare recrutarea de personal. Totuşi, chiar dacă mai multe companii au angajat oameni noi, numărul de posturi pe care le-au scos în piaţă a fost mai mic decât anul trecut. Cei mai mulţi au căutat să angajeze specialişti, următorii candidaţi căutaţi fiind pentru poziţiile de intrare, în timp ce pentru managementul de mijloc s-au scos cele mai puţine posturi la bătaie.

Şi mai importante în strategia de resurse umane au fost în al doilea trimestru trainingul şi formarea profesională, 90% dintre companii declarând că au desfăşurat activităţi în acest sens în al doilea trimestru al anului. De altfel, alături de remunerare, activităţile de training şi dezvoltare profesională ocupă cea mai mare proporţie din bugetul de resurse umane, în timp ce cercetarea organizaţională, litigiile, compensaţiile, consultanţa în resurse umane şi comunicarea internă deţin cea mai redusă cotă de prioritate.

Potrivit Matildei Crossman, managing director al ExP România, companie care oferă programe de training şi calificare profesională, companiile investesc în medie 2.000 de euro pe an pentru pregătirea şi dezvoltarea profesională a angajaţilor. Media despre care vorbeşte Crossman este valabilă în special în cazul multinaţionalelor, aşa cum sunt clienţii companiei pe care o conduce. Cei mai mulţi vor să ofere calificări profesionale angajaţilor, mai ales pe segmentul financiar. Din acest punct de vedere, cei mai "generoşi" sunt angajatorii din telecom, industria petrolieră, a tutunului sau farma. "Costul unei astfel de calificări se ridică la aproximativ 16.000 de euro şi în fiecare an avem circa 100 de absolvenţi. În ceea ce priveşte numărul de persoane înscrise, anul acesta am ajuns la 600", spune şefa ExP.

Aceasta a observat o tendinţă interesantă a angajaţilor români, care, spre deosebire de cei din alte ţări, sunt mult mai receptivi la ideea de a urma un training sau o calificare profesională, pe care o văd ca pe un "paşaport spre promovare". "În 99% din cazuri, oamenii sunt foarte bucuroşi să vină la cursuri pentru că ştiu că astfel le va fi mai uşor să avanseze. Mulţi au chiar ocazia să plece mai apoi din ţară, fiind promovaţi la nivel de grup", precizează Crossman.

Din fericire pentru companiile care activează în această industrie, tot mai mulţi angajatori caută să-şi califice oamenii şi, chiar dacă sunt presaţi de restricţiile bugetare, păstrează anual un segment alocat dezvoltării profesionale. Mai mult decât atât, pentru unele funcţii, calificările sunt obligatorii, aşa că nu ar fi de mirare dacă în următorii ani chiar angajaţii să-şi plătească aceste cursuri. "Va fi foarte interesant ce se va întâmpla de acum încolo. În ce priveşte anul viitor, negocierile de contracte deja au început şi, pentru moment, putem spune că vom fi în linie cu 2011", comentează Matilda Crossman. Ceea ce nu este rău, însă nici spectaculos, având în vedere că vorbim despre o piaţă în care încă nu se rulează sume foarte mari, de vreme ce are o valoare de circa trei milioane de euro.

Cu alte cuvinte, urmează un an, teoretic, bun. Studiile spun că vom avea salarii mai mari şi vom avea colegi mai mulţi la birou. Pentru toţi, ar fi bine ca realitatea economică să nu le contrazică.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
bugete,
presiuni,
companii,
angajatori
/analize/resurse-umane/ce-se-mai-intampla-cu-salariile-9029104
9029104
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.