Ce şanse are un director general pe cont propriu

Autor: Adelina Mihai Postat la 19 martie 2013 460 afişări

Au fost CEO în multinaţionale, au avut roluri regionale, au fost antreprenori, dar şi-au dat seama că au nevoie de mai multă libertate. Fie că au devenit consultanţi, traineri, head-hunteri sau mentori, liga executivilor de top care au făcut pasul spre domeniul consultanţei de business a devenit tot mai numeroasă în ultimii ani. Dacă pentru unii acest rol a venit ca o mănuşă, alţii şi-au dat seama că nu au stofă de consultant şi s-au reîntors în business. Ce se întâmplă în viaţa managerilor după ce părăsesc funcţia de CEO şi ce lecţii au învăţat din postura de consultanţi?

Ce şanse are un director general pe cont propriu

Şi Mihai Ghyka, un manager care a lucrat în cadrul producătorului berii Bergenbier ca director general în două perioade diferite (2006 - 2008 şi 2010 - 2011) a încercat domeniul consultanţei în perioada sabatică din cariera sa (între 2008 şi 2010), când a lucrat pentru compania de profil The Network. Ulterior, el a încercat să schimbe industria şi a acceptat funcţia de director consumer business unit în cadrul operatorului telecom Vodafone, dar de aici a plecat după un mandat mai scurt de doi ani.

DE CE SE ÎNTORC ÎNAPOI ÎN BUSINESS? În opinia lui Mihai Albu, există un pachet de caracteristici comune pentru cele două categorii - CEO şi consultant - dar sunt şi unele care îi diferenţiază major, pentru că în fiecare individ există caracteristici dominante care determină capacitatea acestuia de a exercita doar una sau alternative pe cele două activităţi. "Din perspectiva de CEO, timpul, experienţa şi «reinventarea» fac ca acele caracteristici puternic diferenţiatoare faţă de consultant să se atenueze şi să poată fi temperate şi înlocuite cu cele specifice acestei activităţi", a spus Mihai Albu.

De ce se întorc în funcţia de CEO managerii care au migrat către consultanţă? Mihai Albu spune că, în general, dacă ai reuşit în poziţia de CEO, devii dornic de repetarea acelei reuşite, iar după ce succesul se repetă, creşte apetitul managerului pentru putere. "Pe măsură ce devii conştient de leadership-ul tău, îţi doreşti să îl exerciţi din ce în ce mai puternic, să îţi conduci echipa managerială spre noi încercări şi să depăşeşti noi bariere. Nu este un proces uşor şi cere efort permanent, de aceea unii CEO îşi caută momente de răgaz sabatic sau trec în consultanţă", spune el.

Mihai Albu adaugă faptul că, în consultanţă, consumul de energie şi de adrenalină sunt mult mai reduse, timpul de implicare este "cu act şi antract", iar senzaţia de libertate este mai mare. "Dar ce faci dacă dorinţa de putere este neostoită şi succesul de consultant nu îţi este suficient? Din poziţia de consultant, observi greşelile de management ale clientului, iar dacă vezi că nu se iau măsuri pentru corectarea lor, simţi o mare dezamăgire. Şi dacă pe deasupra e de nerefuzat oferta care ţi se face de a reveni pe scenă ca regizor şi actor principal în acelaşi timp? Nu poţi decât să accepţi", conchide Mihai Albu.

CE SPUN CONSULTANŢII DESPRE CONSULTANŢI. Experienţa de business, sociabilitatea, curajul şi abilitatea de a găsi o cale de mijloc între soluţiile standard şi cele personalizate sunt printre cele mai importante trăsături pe care ar trebui să le aibă un consultant. "Un bun consultant are abilitatea de a înţelege businessul, dar şi plăcerea de a face networking. El trebuie să aibă dorinţa de a cunoaşte, să fie curios să înţeleagă şi alte industrii, dar să aibă şi posibilitatea de a fi un sfătuitor de încredere dincolo de a fi un expert", crede Oana Ciornei, managing partner al firmei de executive search Amrop România. La aceste caracteristici se adaugă şi capacitatea de ascultare, dar şi curajul de a spune ceea ce crede fără a se teme că îşi va pierde fee-ul, spun consultanţii. "Curaj, viziune şi să îi placă ceea ce face - astea sunt printre cele mai importante trăsături. De asemenea, un bun consultant trebuie să aibă răbdare, pentru că partea de ascultare activă este foarte importantă în acest domeniu. De multe ori, un CEO nu are dezvoltată latura empatiei, nu tuturor le place să îşi împărtăşească experienţele", explică şi coach-ul Mihaela Damian.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/ce-sanse-are-un-director-general-pe-cont-propriu-10675037
10675037
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.