Cartile de munca au disparut. Acum ce urmeaza?

Autor: Ana Raduta Postat la 15 ianuarie 2011 486 afişări

Eliminarea cartilor de munca traditionale si inlocuirea lor cu bazele de date electronice reprezinta cea mai importanta miscare din ultimii 50 de ani de pe piata muncii. Ar trebui sa elimine birocratia si sa reduca cheltuielile angajatorilor, insa deocamdata initiativa este plina de controverse. Nimeni nu stie ce are de facut.

Discutiile despre disparitia cartilor de munca vin intr-un moment cand, oricum, piata muncii se afla sub lupa, dupa ce a fost facut publica noua forma pe care ar trebui sa o ia Codul muncii. Practic, ar fi pentru prima oara cand legislatia muncii ar inclina in favoarea angajatorului si nu a angajatului, la cererea Fondului Monetar International si la presiunile companiilor multinationale, care in ultimii doi ani au platit bani grei in urma proceselor intentate de angajati, tocmai pentru ca legislatia ii ocrotea. Daca va fi adoptat, salariatii ar putea ajunge sa aiba un program de lucru de 10-12 ore pe zi, sa treaca printr-o perioada de proba mai lunga decat pana acum si chiar sa poata fi concediati mai usor.

Dupa doi ani extrem de tumultuosi pentru angajati si angajatori deopotriva, 2011 incepe in forta cu schimbari care ii afecteaza si pe unii si pe ceilalti. Mai mult decat atat, mii de bugetari asteapta sa fie anuntati ca au ramas fara locul de munca. Vine, totusi, si o veste buna din mediul privat, poate singura de pe piata muncii in acest an - concedierile par sa se fi terminat, iar companiile incearca sa revina la planurile salariale din perioada anterioara crizei. Fie ca-si vor primi salariile la timp sau mai multi bani, in general, angajatii din mediul privat au toate sansele ca anul acesta sa fie cel mai bun din 2008 incoace.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hartie,
carti de munca,
birocratie
/analize/resurse-umane/cartile-de-munca-au-disparut-acum-ce-urmeaza-7871631
7871631
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.