Cariera-bumerang sau întoarcerea la un fost angajator

Autor: Adelina Mihai Postat la 25 iunie 2015 1354 afişări

Întoarcerea la un fost angajator este o decizie de carieră care poate veni cu plusuri şi minusuri, atât pentru companie, cât şi pentru angajat. O parte dintre angajatori au politici stricte privind primirea în companie a foştilor angajaţi, iar verificarea unui candidat care a mai petrecut câţiva ani în aceeaşi companie dă de multe ori bătăi mai mari de cap recruiterilor. Ce îi determină pe angajaţi să se întoarcă la o companie pe care cândva au decis să o părăsească şi în ce condiţii au revenit?

Cariera-bumerang sau întoarcerea la un fost angajator

„Dacă un angajat se întoarce pe aceeaşi poziţie la un fost angajator, nu mi se pare un câştig nici pentru persoana respectivă şi nici pentru companie. Pe de altă parte, România este o piaţă destul de mică, iar dacă îţi doreşti să lucrezi într-o anumită industrie în care activează 3-4 companii, ajungi aproape inevitabil să lucrezi pentru un fost angajator“, afirmă headhunterul Oana Ciornei. În opinia ei, întoarcerea la fostul angajator este benefică în cazul în care există un context diferit, dacă firma respectivă s-a transformat, procesele s-au schimbat, altfel nu vede de ce s-ar întoarce cineva într-un mediu neschimbat, de unde altădată a decis să plece. Totuşi, unul dintre avantajele recrutării unui fost angajat este, spune ea, faptul că valorile angajatului se potrivesc cu cele ale organizaţiei şi el le cunoaşte, aspect care este mai greu de evaluat la un candidat.

Într-un context transformat s-a întors şi Cosmin Bordea la Fresenius. Întrebat care sunt plusurile şi minusurile revenirii la un fost angajator, el a spus că, teoretic, un avantaj îl reprezintă faptul că ştii organizaţia.

„Dar organizaţiile se schimbă şi ce ştiai atunci poate să nu fie la fel astăzi şi asta te poate duce la diverse evaluări greşite ale situaţiilor. Cunoaşterea domeniului şi actualizarea scurtă a proceselor interne sunt avantaje clare, însă tot cu limitele de mai sus. Avantajul major ca angajat este cunoaşterea filosofiei reale a companiei... dar toate acestea înţelese în mod relativ pentru că şi corporaţiile se schimbă...“, spune el. În ceea ce priveşte minusurile acestei situaţii, managerul de la Fresenius spune că unul dintre dezavantaje este legat de riscul de a trece prea repede peste adaptare pentru că angajatul crede că „deja ştie cum este acolo“, deşi organizaţia a trecut printr-o serie de schimbări.

Experienţa managerilor care au decis să revină la un fost angajator îi face mai „deschişi“ în a recruta oameni cu profiluri profesionale similare. Pentru noua direcţie pe care o va coordona în cadrul BNR, Emil Vonvea vrea să aibă în echipă atât oameni cu experienţă acumulată în cadrul Băncii Naţionale, cât şi persoane care au lucrat în bănci comerciale, poate chiar în mai multe instituţii financiare de acest tip, pentru că activitatea de rezoluţie bancară presupune o abordare holistică şi o cunoaştere foarte bună a mecanismelor în care funcţionează o bancă.

La rândul său, Cosmin Bordea de la Fresenius spune că, atunci când caută un membru pentru echipă, încearcă să observe cât mai mult din componenta de caracter a oamenilor, care este greu de evaluat prin metodele tipice de selecţie.

„Încerc să am cât mai puţine prejudecăţi (avantajoase sau nu pentru candidat) inclusiv faţă de experienţa mea buna faţă de reîntoarcere... Sunt o serie de circumstanţe relevante în decizii şi nu aş generaliza sau proiecta o experienţă bună sau rea dintre ale mele asupra altuia“, a adăugat el. A lucra 1-2 ani cu o persoană poate ajuta la cunoaşterea mai bună a acesteia, de aceea recrutarea unui fost angajat poate aduce avantaje pentru ambii parteneri. Totuşi, spune directorul de la Fresenius, reîntoarcerea la un angajator poate să fie un semn clar al unui succes perceput trecut al acelei persoane în fostul loc de muncă.

„Pentru mine nu a existat un compliment profesional mai mare decât faptul că toţi foştii angajatori m-au invitat să mă reîntorc în organizaţiile respective, pe o altă poziţie mai importantă decât cea de pe care am plecat. Totuşi nu m-am întors deocamdată decât o singură dată...“, conchide Bordea.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/cariera-bumerang-sau-intoarcerea-la-un-fost-angajator-14500540
14500540
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.