Care sunt greselile managerilor romani

Autor: Ana Raduta Postat la 07 iulie 2011 924 afişări

Cu cat au o responsabilitate mai mare intr-o companie, cu atat orice greseala pe care o fac este mai grava. Ca orice alt angajat, si managerii sunt supusi erorii si putini sunt cei ce reusesc sa fie sefi si lideri impecabili.

Am vazut manageri care gandesc doar in termeni de trei luni. Pe de alta parte, cred ca, in ultimii ani, din ce in ce mai multi sefi de companii si-au dezvoltat o gandire strategica si o viziune de business pe minimum trei ani", precizeaza Bodea, care adauga si ca in multe companii exista o cerinta explicita de la management pentru a veni cu obiective si planuri pe termen lung.

Lipseste insa gandirea pe termen mediu, adica pe un orizont intre unu si trei ani, aceea care pune in valoare obiectivele strategice.Strict legat de acest defect al multor manageri trebuie mentionata o anumita "incoerenta si lipsa de consistenta in gandirea rezultatelor si gasirea locului potrivit pentru fiecare subordonat". Un manager bun nu este acela care are competente tehnice foarte bune sau care a lucrat in cele mai mari companii din domeniu, ci acela capabil sa struneasca o echipa si sa-i creeze un stil de gandire independent.

Iuliana Stan, managing partner al human Synergistics, nuanteaza aceasta idee si spune ca una dintre cele mai frecvente greseli pe care le-a observat la managerii romani este aceea de a pretinde anumite comportamente de la subordonati fara sa inteleaga totodata ca rolul lor este de a crea cadrul organizational in care acele comportamente sa apara. "Vorbesc despre comportamente cum ar fi initiativa, responsabilitate, creativitate, cooperare, integritate, entuziasm, angajament si lista poate continua. Toate aceste comportamente sunt de fapt niste reactii ale oamenilor si pentru ca un manager sa le obtina este vital ca el sa inteleaga intai relatia cauzala prin care ele pot fi produse. Nu sunt comportamente care se obtin cerandu-le in mod direct", subliniaza Stan.

Cu alte cuvinte, un manager nu trebuie neaparat sa traseze sarcini si termene limita, ci sa-si formeze in asa fel echipa incat fiecare membru sa poata concepe singur un plan de actiune pentru a atinge anumite obiective. "Filozofia rezultatelor este insasi esenta gandirii manageriale. Nimic nu se sustine pe termen lung fara rezultate. In acelasi fel, pentru fiecare dintre noi este important sa avem un manager care nu ne face sa pierdem timpul", enunta reprezentantul Result Consulting.

Potrivit acestuia, pe primul loc in topul erorilor grave savarsite de manageri este lipsa sau deficienta unui proces de recrutare si selectie riguros. La acest capitol, cei mai multi manageri ar putea da vina pe head-hunterii la care apeleaza atunci cand vor sa angajeze pentru o pozitie cheie. Totusi, recomandarile recrutorilor trebuie verificate astfel incat investitia intr-o persoana sa nu devina perdanta. "Este cel mai mare rau de care este responsabil managementul actual - selectia unor indivizi nepotriviti care sa intre intr-o companie sau intr-o echipa, care provoaca neajunsuri la toate nivelurile organizationale. Ma refer la toata paleta de aspecte murdare, de la neperformanta la conflicte si rea intentie", precizeaza Dorin Bodea.

Atunci cand apar frecvent si persista, aceste greseli ii afecteaza si pe ceilalti angajati si, in cele din urma, ajung sa se reflecte in rezultatele companiei. Atunci cand simt ca pierd controlul, multi apeleaza la consultantii in management. "Exista o preocupare tot mai mare in aceasta directie, mai ales din partea multinationalelor care tin ca totul sa fie facut conform regulilor", spune Madalina Balan. Problema apare atunci cand managerii sunt prea orgoliosi sa-si recunoasca greselile sau sa accepte recomandari venite din exterior. In aceste situatii, este greu de spus daca mai exista si alte solutii decat inlocuirea efectiva a managerului respectiv.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/care-sunt-greselile-managerilor-romani-8437143
8437143
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.