Cand e mai sanatos sa pleci

Postat la 05 august 2008 178 afişări

Primul an de integrare in Uniunea Europeana a insemnat o serie de schimbari de top management in farma. Au fost manageri care au migrat catre companii concurente autohtone, altii au avansat pe pozitii in alte tari sau si-au infiintat propriile afaceri, insa intrebarea persista: ce anume a produs astfel de miscari de varf in acest sector?

Dupa preluarea businessului clujean de catre Ranbaxy, la conducerea Terapia a venit Dragos Damian, care fusese adus de Advent International in 2004. Misiunea din timpul mandatului sau de un an si jumatate a fost sa pregateasca producatorul clujean sa devina un hub al operatiunilor europene ale grupului indian. La inceputul anului acestuia, Damian a devenit country general manager si director general al Zentiva, in functia lasata libera inca din vara anului trecut de Mariana Wencz, care a migrat la Glenmark. Damian stie deja ce vrea sa faca in continuare - va inceta “sa mai alerge cu orice pret dupa cota de piata”, orientandu-si strategia catre o crestere sustenabila si profitabila. Si-a inceput cariera in 1993, cand a devenit reprezentant medical pentru compania farmaceutica Roche, ca mai apoi sa migreze catre grupul italian Menarini-Berlin Chemie ca director de reprezentanta. Pentru ca a facut parte din echipa care a vandut Terapia catre Ranbaxy, actualul sef al Zentiva crede ca este mult mai interesant sa lucrezi intr-o companie care trece printr-un proces de integrare sau printr-un proces de crestere organica, pentru ca aceasta ii ofera sansa de a invata si de a-si transmite mai departe cunostintele catre colegi.

 

Prin prisma numeroaselor migrari care au avut loc in 2007 in managementul de top din industria farma, Damian considera ca anul trecut a fost doar inceputul valului de schimbari, iar “viteza cu care unii manageri vor migra catre alte companii va creste”.

 

Anul trecut a fost dificil, dupa cum explica David Lechleiter, directorul general al GSK Romania, intrucat s-au petrecut o serie de schimbari in aceasta piata, evaluata la circa doua miliarde de euro, precum reducerile de preturi si reorientarile de strategii legate de integrarea in UE. “Multe dintre companiile care au facut schimbari au facut-o in urma acestor presiuni, iar ele fac parte din procesul de maturizare a companiilor”, considera Lechleiter.

 

Perioadele de crestere economica influenteaza si mai mult “mobilitatea” managerilor, pentru ca riscul asociat unei schimbari este mai mic, oportunitatile de migrare fiind mult mai variate. “Pe de alta parte, si companiile isi revizuiesc tintele in sens pozitiv, uitandu-se numai la dinamica pietei, fara sa-si puna problema daca afacerea lor chiar poate atinge acel nivel de performanta”, crede George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanta in resurse umane cu acelasi nume.

 

Daca in Romania migratia mai vizibila a managerilor din farma vine si ca o consecinta a primelor stadii de maturizare a pietei, care este situatia pe plan european? Jean-François Picard, directorul departamentului international de resurse umane al grupului farmaceutic olandez A&D Pharma, spune ca, desi pietele difera prin modul de structurare si prin gradul de dezvoltare, “in majoritatea tarilor vest-europene, procesul de recrutare a managerilor de top este cu atat mai problematic, cu cat functiile care trebuie ocupate sunt in tari cu cresteri rapide ale pietei de profil, precum Brazilia, Rusia, India sau China”.


Cele mai importante schimbari

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/cand-e-mai-sanatos-sa-pleci-2852349
2852349
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.