Avocatii care le stiu pe toate

Postat la 01 martie 2009 161 afişări

Dupa mai multi ani de goana pentru cresterea echipelor, cabinetele de avocatura au ajuns in punctul in care trebuie sa traga linie si sa adune. Sau mai degraba sa scada, pentru ca valul disponibilizarilor ameninta si aceasta industrie.

Daca o parte dintre reprezentantii cabinetelor de avocatura se asteapta la probleme asemanatoare celor de pe pietele importante si la o tendinta similara in materie de concedieri, altii cred ca nu se pot face comparatii intre avocatura locala si, spre exemplu, cea britanica. Valeriu Stoica spune ca pot aparea eventuale restrangeri ale activitatii firmelor locale, dar numai in conditiile in care acestea sunt birouri locale ale companiilor internationale. Diferentele dintre pietele mature si cea locala sunt prea mari, crede el, pentru ca efectele de acolo sa se resimta la noi. “Tocmai pentru ca nu au amploarea marilor firme internationale, societatile de avocati din Romania au o structura mai flexibila si se pot adapta mai bine fluctuatiei de pe piata de profil.”

Opinia lui nu este insa impartasita de toti avocatii. Daniel Voicu, managing partner al Voicu & Filipescu, nu exclude posibilitatea sa apara decizii de disponibilizare la nivelul caselor de avocatura locale. Pentru o firma care acopera doar doua sau trei domenii de expertiza, sansele de adaptare la noile conditii de piata depind de masura in care acele domenii raman (sau nu) de interes pentru clienti, explica Voicu. “In functie de domeniu, o astfel de firma poate continua sa aiba un volum de munca insemnat sau se poate confrunta cu o nevoie de respecializare.” Cabinetul de avocatura Voicu & Filipescu a facut deja pasi spre diversificarea activitatii, integrand la inceputul acestui an firma Steuer & Buchhaltung Partners, specializata in domeniul consultantei fiscale si contabile si punand astfel bazele unui departament distinct in cadrul companiei.

Alte departamente vizate pentru o dezvoltare mai puternica ar fi, potrivit declaratiilor anterioare ale lui Daniel Voicu, cele de litigii si arbitraje, parteneriate publicprivate, energie si infrastructura. Pe de alta parte, numarul caselor de avocatura ce au anuntat ca vor dezvolta departamente specializate in reorganizari, restructurari de companii, insolvente sau falimente este deja destul de mare, incluzand nume precum Salans sau D&B David si Baias. Pentru Gabriel Biris, managing partner al Biris Goran, este evident ca se poate ajunge la disponibilizari importante pe piata avocaturii de business, mai ales daca situatia economica va continua sa se deterioreze. Pentru avocati, cel mai simplu si eficient este sa apeleze la respecializare, nu sa dea afara oameni ca dupa aceea sa incerce sa caute “specialisti” in disciplinele care vor avea cerere, spune Biris.

“Cati avocati erau specializati in real estate in 2005 sau chiar 2006? In 2008, majoritatea ajunsesera <specialisti in real estate> si cam la fel o sa se intample si in perioada urmatoare. O sa ne respecializam iarasi.” Si Ioana Racoti anticipeaza masuri de reorganizare, insa gaseste si cateva argumente pentru o “aterizare” mai lina. Multe firme de avocatura din City aveau echipe de zeci de avocati dedicati exclusiv proiectelor de finantare si celor de pe piata de capital, puncteaza Racoti, iar acestea au fost si primele afectate de criza, fiind nevoite sa ia masuri drastice de reorganizare. “Anticipez insa masuri similare si la case de avocatura de pe piata romaneasca, desi nicio firma nu a comunicat acest lucru pana in acest moment”, incheie reprezentantul ZRP.

Pana una-alta, cabinetele de avocatura nu doar ca nu au anuntat concedieri, ci dimpotriva - firmele cele mai mari ca numar de avocati si care teoretic ar fi mai aproape de structura firmelor internationale nu renunta la programele de selectie si recrutare de avocati stagiari. “Alocarea noilor colegi in diferite grupuri de practica va reflecta totusi cu prioritate, dar nu exclusiv, reasezarile ce sunt asteptate in structura portofoliului de proiecte ale cabinetului in 2009”, explica Adriana Gaspar, partener senior in Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). Referitor la gradul de specializare al avocatului roman, Gaspar considera ca in plan financiar, specializarea inseamna eficienta: “Plurivalenta, in sensul acoperirii unui mare numar de domenii de practica, si performanta inalta sunt ireconciliabile la nivelul avocatului individual, tot astfel cum ar fi pentru un medic”.

La nivel de firma, adauga Gaspar, plurivalenta este posibila, cu conditia sa fie sustinuta de o structura a departamentelor corect dimensionata si echipata cu avocati specializati clar, care sa asigure asistenta exclusiv din perspectiva acelei ramuri (sau sub-ramuri) a dreptului in care au cunostinte reale, dublate de experienta. Nici Mona Musat de la Musat & Asociatii nu isi pune problema unor disponibilizari si spune ca nici Musat nu va renunta la angajarile (deja traditionale pentru firma sa) de tineri absolventi. Avocati cu experienta vor mai fi insa angajati doar in functie de necesitatile concrete in acele arii de expertiza care ar putea inregistra cresteri pe timp de criza: drept fiscal, restructurari, insolventa etc. In acest context general, care vor fi totusi companiile cele mai afectate si cine va reusi sa se protejeze mai bine - firmele mari, birourile locale ale firmelor internationale sau casele de avocatura mici si medii?

In timp ce Stoica asteapta ca birourile locale ale firmelor internationale sa aiba probleme, Daniel Badea, managing partner al Badea Clifford Chance, spune ca tocmai acestea vor fi avantajate acum, dat fiind ca este prioritara dezvoltarea rapida a practicilor pentru care creste cererea: “Pentru un jucator local, respecializarea pe noile arii de expertiza va dura mai mult, pentru ca nu are de unde sa <importe> know-how-ul necesar”. In cazul birourilor locale ale firmelor internationale, acest lucru devine posibil prin traininguri la firmele mama sau chiar atragerea unor parteneri cu expertiza reala, crede Badea. In plus, adauga el, firmele care facturau preponderent din volum si nu din valoarea tranzactiilor vor fi cel mai afectate, pe masura ce numarul de dosare va scadea.

“Majoritatea domeniilor va scadea odata cu scaderea economica, unele mai rapid decat altele; se va ajunge la suprasaturatie destul de rapid, cand echilibrul dintre volumul de munca si marimea echipelor pe fiecare arie de practica va fi afectat.” Si in acest caz, spune Daniel Voicu, poate aparea pericolul unei “suprasaturatii” de avocati pe o arie de expertiza pentru care cererea este in scadere. “Este insa prematur de spus ce se va intampla cu numarul de avocati afectati de potentiala reducere a activitatii”, considera Voicu, adaugand ca se poate observa deja o schimbare a zonei de interes catre alte arii de expertiza decat cele de succes pana acum: “Pentru anumite firme de avocatura, aceasta s-ar putea traduce in pastrarea volumelor de lucru”. Pana la urma, aici sta si secretul: castigatori (sau macar supravietuitori) vor fi cei care reusesc sa isi consolideze cat mai rapid si mai bine noile arii de expertiza, echilibrand astfel o balanta din care criza indeparteaza peste noapte zone intregi de activitate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/avocatii-care-le-stiu-pe-toate-4009957
4009957
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.