Avem peste 600.000 de someri. Cati vor fi la anul?

Postat la 27 octombrie 2009 28 afişări

Acum sase luni, penultimul ministru al muncii (la data la care cititi ar putea fi deja antepenultimul) venea cu o estimare caracterizata ca fiind apocaliptica: 800.000 de someri pana la sfarsitul anului. La sfarsitul lui septembrie aveam deja 625.000 oameni care nu mai muncesc. Oficial.

Pe de alta parte sunt autoritatile publice si statisticile oficiale, care ne spun ca 2009 a fost anul cel mai rau, dar ca ne asteapta ani mai buni. Potrivit prognozei de toamna, realizate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), anul acesta ar trebui sa se termine cu o rata a somajului de 8,4%, corespunzatoare unui numar de 840.000 de someri, in timp ce la anul ar trebui sa avem deja cu 70.000 de someri mai putin. Pana in 2014, numarul celor care nu au un loc de munca ar trebui sa scada de la an la an, astfel incat in 2014 sa ajungem la 635.000 de someri - ceea ce tot ar fi cu 200.000 mai mult decat la sfarsitul lui 2008.

Tot potrivit CNP, odata cu scaderea numarului de someri ar trebui sa creasca si venitul mediu pe economie, care anul acesta a fost de 1.350 de lei, adica aproximativ 300 de euro. Daca la anul castigul salarial mediu net ar trebui sa ajunga la 1.400 de lei, in urmatorii cinci ani ar urma sa creasca la 1.734 de lei.

Nu sunt putini cei ce pun toate aceste estimari, optimiste pe termen mediu si lung, pe seama contextului politic si a anului electoral. "Chiar si bugetul de pensii din acest an a fost facut ca un buget de campanie", confirma vicepresedintele CSSPP. O alta masura populista pe care o acuza si sindicalistii este prelungirea perioadei pentru care se acorda indemnizatie de somaj, de la sase la noua luni. "Noi, in loc sa ne preocupam sa dezvoltam proiecte de generare de noi locuri de munca, ii incurajam pe someri sa stea si mai mult acasa, marind perioada de somaj", comenteaza Dumitru Costin.

Desi la sfarsitul lunii septembrie rata medie a somajului era de 6,9%, luate separat, pe fiecare judet in parte, ratele aferente de somaj arata situatii ingrijoratoare in special pentru locuitorii din sudul tarii si din regiunea Moldovei. Mehedinti este judetul cu cea mai mare rata a somajului (12,8%), dar nu si cu cei mai multi someri (15.809). Aici, pe primul loc se afla, de cateva luni bune, judetul Dolj, cu mai mult de 30.000 de someri. O rata a somajului de peste 10% au si judetele Vaslui, Alba, Dolj, Teleorman si Galati. De altfel, aceste zone, in special Moldova, au fost intotdeauna considerate defavorizate si ocolite de investitori. De asemenea, si media salariala de aici este mai mica decat in Bucuresti sau in orasele mari din vestul tarii.

La polul opus se afla Bucurestiul care, desi intra pentru prima oara in topul judetelor cu cel mai mare numar de someri, isi pastreaza o rata cu mult sub media pietei - 2%. Ii urmeaza Ilfov, cu 2,1% si judetele unde rata de ocupare a fortei de munca a fost intotdeauna ridicata - Timis, Constanta, Satu Mare, Cluj sau Maramures.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/avem-peste-600-000-de-someri-cati-vor-fi-la-anul-5031503
5031503
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.