Provocările Europei

Autor: Claudia Medrega Postat la 05 decembrie 2016 66 afişări

Provocările Europei

Uniunea Europeană este responsabilă pentru toţi cetăţenii săi şi trebuie să se protejeze singură, iar fără o evoluţie stabilă în toate regiunile Europei, nu vom avea un viitor comun prosper, după cum ne-au arătat experienţele anterioare, mai spune Wolfgang Schäuble.

„Europa este responsabilă pentru toţi cetăţenii săi, având în vedere ameninţările tot mai difuze. Americanii nu vor reuşi să poarte răspunderea în anii următori aşa cum ne-am dori noi. Şi nici o altă ţară din Europa – nici Franţa, nici Germania, nici Luxemburg. Nimeni, singur, nu asigură securitatea. Doar împreună putem să facem acest lucru.”

Relaţia României cu Germania

În ceea ce priveşte România, Wolfgang Schäuble a ţinut să reamintească faptul că Germania este partenerul comercial numărul unu al României şi a exprimat intenţia de a ajuta România să devină şi mai atractivă pentru investiţii. Totodată, el a lăudat România pentru că are una din cele mai dinamice rate de creştere economică din Uniunea Europeană, ceea ce este de remarcat în astfel de vremuri grele. Un alt motiv de laudă a fost şi nivelul scăzut al datoriei publice, de sub 40% din PIB, care trebuie menţinut.

„Ştim şi noi că România are una dintre cele mai dinamice rate de creştere din UE. Este de remarcat în astfel de vremuri grele. În privinţa îndatorării - şi vorbesc în calitate de ministru de finanţe - de sub 40% din PIB, trebuie păstrată această valoare. Să nu o puneţi în pericol! România are şi un şomaj destul de scăzut, în anumite regiuni chiar zero. Dar, ca şi în alte ţări ale UE există şomaj în rândul tinerilor.“ Pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor, încă ridicat, ministrul de finanţe german susţine că România ar trebui să extindă învăţământul dual, care presupune îmbinarea cursurilor obişnuite cu practica în companii.

Wolfgang Schäuble a recomandat autorităţilor române să accelereze absorbţia fondurilor euro-pene şi să acceseze planul Juncker pentru a recupera decalajele faţă de ţările dezvoltate din UE. „Este necesar să sprijinim investiţiile acolo unde sunt încă decalaje din punct de vedere economic. Nu vrem să mărim decalajele. Europa va fi cu atât mai puternică cu cât disparităţile vor fi eliminate.“ Cât priveşte relaţiile comerciale, oficialul german a spus: „Avem relaţii bilaterale strânse. Germania este partenerul comercial numărul 1 al României. Avem schimburi comerciale în creştere, avem foarte multe investiţii. Germania încearcă să vă sprijine astfel încât România să devină un mediu atractiv pentru investiţii. Vrem să ajutăm România să devină şi mai atractivă pentru investiţii“.

Schauble a arătat că autorităţile germane oferă, prin banca KfW Group, echivalentul Eximbank, consultanţă autorităţilor din România pentru înfiinţarea unei bănci de dezvoltare.

În opinia lui, este foarte important să fie evitate conflicte între investitorii străini şi cei români. Totodată, el a susţinut că nu trebuie să apară un conflict nici între marii investitori şi cei mici, pentru că dinamica economiei este dată de IMM-uri, iar acestea au nevoie de marii investitori, fapt demonstrat de criza economică.

Cine este Wolfgang Schäuble

Relaţia de un sfert de secol cu cancelarul german a fost marcată de răsturnări de situaţie.

Angela Merkel şi Wolfgang Schäuble s-au întâlnit pentru prima oară în lunile care au urmat căderii Zidului Berlinului în 1989. El era succesorul aparent al premierului Helmut Kohl şi considerat de mulţi cel mai talentat politician al generaţiei sale. Merkel era la acea vreme purtătoarea de cuvânt a lui Lothar de Maiziere, vicepreşedintele Consiliului Ministerelor din RDG. La un an şi jumătate de la întâlnirea lor, Schäuble, pe atunci ministru de interne, a rămas cu o paralizie parţială după ce a fost împuşcat în timpul unei vizite de lucru, iar aspiraţiile sale la fotoliul de cancelar au fost curmate brutal. Câteva luni mai târziu, el s-a întors în viaţa politică, dar a rămas în umbra şefului conservatorilor, Helmut Kohl. Când Kohl a pierdut alegerile din 1998, Schäuble a devenit noul şef al Uniunii Creştin-Democrate şi a numit-o pe Merkel adjunctul său. Câţiva ani mai târziu, Merkel devenea prima femeie cancelar al Germaniei.

La scurt timp după instalarea în funcţie, Merkel l-a numit pe fostul ei şef ministru de interne, iar patru ani mai târziu i-a înmânat lui Schäuble cea mai dificilă misiune din întregul guvern, aceea de ministru de finanţe.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.