Promovarea României ca destinaţie pentru investiţii

Autor: Claudia Medrega Postat la 23 mai 2017 274 afişări

Din când în când reprezentanţii autorităţilor din România sau decidenţii de politici economice ajung faţă în faţă cu investitorii străini, care iau pulsul diverselor economii în căutarea unor plasamente cât mai rentabile. Românii încearcă să-i convingă de performanţele economiei şi ale sectorului financiar. Cât de convingători sunt?

Promovarea României ca destinaţie pentru investiţii

Cipru, gazda reuniunii BERD din acest an, a confiscat şi o parte din banii deponenţilor pentru a salva băncile. Riscul legislativ – inclus de BNR anul trecut la categoria risc sistemic sever – s-a domolit după ce atât legea privind darea în plată a imobilelor, cât şi actul normativ privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională, prima parţial, iar cea de-a doua integral, a explicat Voinea. n ceea ce priveşte evoluţia ratei creditelor neperformante, viceguvernatorul BNR a arătat că s-a înregistrat o scădere de la 22% în urmă cu trei ani, până la 9,5% la finele anului trecut, iar trendul descendent va continua. ”Prognoza noastră este că rata creditelor neperformante va scădea la 5% la sfârşitul anului 2017.“ Viceguvernatorul BNR le-a mai spus investitorilor că BNR a făcut teste de stres în mod regulat, iar anul viitor va fi realizată şi evaluarea calităţii activelor (AQR).

Ministerul Finanţelor a fost reprezentat de Attila Gyorgy, secretar de stat, care a adus în discuţie situaţia macroeconomică favorabilă a României, proiectând în faţa investitorilor cifre legate printre altele de creşterea economică medie din ultimii zece ani, inflaţie, şomaj sau deficitul bugetar. Printre atuurile României, el a amintit în discuţie faptul că anul trecut România a înregistrat cea mai puternică creştere economică de după 2008, şomajul este mic – de 5,5%, iar datoria publică se plasează la 38% din PIB. n ceea ce priveşte nivelul deficitului bugetar din acest an – un potenţial semnal de îngrijorare pentru investitori având în vedere măsurile de relaxare fiscală şi majorările salariale din sectorul public – secretarul de stat în Ministerul Finanţelor a arătat că România va încerca să se încadreze sub pragul de 3% din PIB.

Cu un discurs incitant de persuadare a investitorilor a venit Lucian Anghel, preşedintele boardului Bursei de Valori Bucureşti. El a amintit că România a avut unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere a PIB din UE, aducând în discuţie evoluţia economică din China. ”n România vom avea al cincilea an de creştere a PIB de peste 3%. Cu toate că va încetini faţă de anul trecut, România va rămâne una din ţările cu cele mai rapide creşteri. M-a întrebat cineva odată: de ce crezi că vin investitorii în China? Vin pentru că se respectă drepturile omului? Nu. Vin pentru creştere economică de 6,5%“, spune Lucian Anghel.

Şeful boardului BVB le-a dat speranţe investitorilor interesaţi de piaţa de capital românească amintindu-le că bursa din România este la un pas să primească statutul de piaţă emergentă. Unul dintre atuurile pieţei româneşti aduse în discuţie de Anghel a fost randamentul mediu ridicat al dividendelor de circa 8%, greu de găsit în alte ţări din UE.

Dincolo de aspectele pozitive legate de evoluţia economiei, la infrastructură, reforme structurale sau absorbţia de fonduri europene România este încă departe de potenţial.

”România are probleme cu pregătirea proiectelor publice, în special a celor de infrastructură şi energie, care este lentă. România este un loc bun pentru investiţii, dar este necesară o infrastructură mai bună“, a arătat moderatorul panelului României, Alain Pilloux, vicepreşedinte banking la BERD.

nsă România rămâne ţara pentru care BERD anticipează una dintre cele mai bune performanţe economice pe ansamblul regiunii, de 4% în acest an.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.