Povestea tinerilor de elită care au pus România pe harta lumii

Autor: Razvan Muresan Postat la 29 mai 2012 243 afişări

Se numesc Lucia şi Liviu. Ea este prima fată care câştigă vreodată un concurs internaţional de reţelistică, iar el vine chiar în urma ei. Doi tineri extrem de inteligenţi au pus România pe harta lumii, dar nu se văd plecaţi din ţara în care au devenit cei mai buni.

Amândoi rezumă anii următori la România. Lucia: "Aş vrea să plec o perioadă. Unul dintre visele mele cele mai mari este să lucrez o vreme pentru cei de la Google sau Cisco. Asta ar fi Mecca pentru mine. Iar apoi să mă întorc pentru că datorită oamenilor aş prefera să rămân aici". Liviu: "Aş încerca să plec în afară, dar am deja familie şi nu sunt sigur că m-aş putea descurca. În SUA aş putea câştiga cam 120.000 de euro pe an. Noi cei din România suntem încă văzuţi ca forţă de muncă ieftină". Liviu a lucrat anterior la o firmă de telecomunicaţii, dar timp de cinci ani a avut propria sa firmă, de prestări de servicii IT. Împreună cu soţia lui a deschis simultan şi un birou de traduceri - "aducea mai mulţi bani, aşa că am lăsat baltă businessul din IT" - iar din 2009 s-a angajat la Romtelecom, după un program de internship. Lucia a lucrat timp de şase luni la o companie care oferă soluţii şi echipamente de testare pentru protocoale IP, însă admite că şcoala nu e tocmai uşoară şi a preferat s-o urmeze ca la carte: "Nu a fost o alegere deloc uşoară. M-am gândit că este un domeniu în care nu te poţi plafona şi poţi învăţa mereu ceva nou şi unul care nu a fost afectat de criză".

Nici prietenii lor nu înţeleg prea bine la ce sunt ei cei mai buni, deci, după cum spune Liviu, aude des de la prieteni astfel de cuvinte: "Ai fost în State, ai făcut ceva, nu ştiu eu prea bine ce, dar eşti cel mai bun din lume". Şi companiile au o problemă: "Mentalitatea din România ca angajatul să ştie de toate şi, de fapt, nimic este o mare problemă astăzi. E destul de greu ca angajatorii să înţeleagă specializarea IT-istului pe o singură nişă. Nu aşa se fac lucrurile. Fiecare ar trebui să ştie bucata lui". Modest, Liviu vorbeşte despre el ca despre un student mediocru, care n-a excelat la nicio disciplină în facultate. Lucia spune că nu doar cunoştinţele contează la astfel de concursuri, ci şi rapiditatea cu care răspunzi: "Dacă nu lucrezi singur acasă, în afara cursurilor, nu capeţi dexteritatea". Pasiunea şi acel extra-mile (kilometrul în plus, dincolo de programă, realizat prin pregătire individuală) a fost cheia succesului pentru ei. Doi tineri extrem de inteligenţi şi bine pregătiţi care promit să rămână în România, deşi poate România nu e încă pregătită să-i înţeleagă şi să înţeleagă la ce sunt ei buni de fapt.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/povestea-tinerilor-de-elita-care-au-pus-romania-pe-harta-lumii-9670260
9670260
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.