Pariu pe ţara natală

Autor: Georgiana Călin Postat la 02 iunie 2017 415 afişări

În vremuri în care România e bolnavă de un exod al medicilor, ce nu se ameliorează de ani buni, doctorul Victor Costache a ales să părăsească o carieră de succes în Franţa pentru a pune umărul şi bisturiul la însănătoşirea sistemului medical autohton.

Pariu pe ţara natală

În opinia sa, printre cele mai mari dificultăţi de care se lovesc medicii în România sunt carenţele de ordin material şi financiar, precum şi o slabă decontare a activităţii medicale de sistemul de asigurări, ”care duce la o desfăşurare de activităţi medicale în condiţii de lipsuri şi de suspiciune permanentă“. Media costului unei intervenţii de chirurgie cardiovasculară în ţară noastră, care a fost şi validată de către comisia de specialitate de chirurgie cardiovasculară a Ministerului Sănătăţii, se situează în jurul sumei de 7.000 euro pe caz, cu mult mai puţin decât în alte ţări, spune doctorul. Pentru a avea o valoare comparativă estimativă, în Franţa decontul mediu al unei intervenţii de chirurgie cardiovasculară este de circa 19.500 euro, în Germania peste 23.000 euro, în Marea Britanie 24.000 euro, în SUA peste 70.000 dolari. În ceea ce priveşte ţările vecine, în Bulgaria şi Ungaria se decontează 9.000 euro pe caz, iar în Republica Moldova 7.000 euro pe caz. ”Acestea sunt costurile reale, care trebuie decontate spitalelor din aceste ţări pentru realizarea unei intervenţii de chirurgie cardiovasculară“, spune doctorul.

Iar din această situaţie putem ieşi doar printr-o bună colaborare a profesioniştilor din fiecare domeniu cu Ministerul Sănătăţii şi casa de asigurări pentru crearea unor strategii pe termen scurt, mediu şi lung care să identifice problemele prioritare şi să regândească sistemul de finanţare. Doar în urma unui astfel de dialog sistemul medical din România va putea evolua în termeni pozitivi, spune doctorul, ”altfel vom continua să fim pe o pantă descendentă la tot ce înseamnă indicatori de mortalitate şi vom continua să pierdem medici, asistente medicale şi pacienţi“.

Cea mai grea perioadă din cariera sa se leagă tot de birocraţia din România. Mai exact, concomitent cu deschiderea activităţii de chirurgie cardiovasculară la spitalul din Sibiu, înainte de a putea opera, Costache a trebuit să îşi obţină dreptul de liberă practică în România. ”Deşi sunt cetăţean român, absolvisem Universitatea de Medicină de la Iaşi şi eram medic primar de chirurgie cardiovasculară în Franţa, a trebuit să trec luni de zile printr-un proces aberant de recunoaştere a diplomelor din Franţa“, spune acesta. Practic, a trebuit să contacteze fiecare profesor coordonator de stagii din cadrul rezidenţiatului său făcut în străinătate şi să îi ceară certificate de recomandare, să scoată din arhivele spitalelor din care lucrase liste cu protocoalele operatorii etc. ”Asta în condiţiile în care avem un enorm deficit de medici în România, iar specialitatea de chirurgie cardiovasculară este printre cele mai deficitare“, adaugă acesta. Tocmai de aceea, printre planurile sale profesionale se numără şi îmbunătăţirea evoluţiei mediului universitar. Mai exact, îşi doreşte ca împreună cu alţi medici să finalizeze centrul de cercetare în domeniul tehnologiilor endovasculare şi cardiovasculare minim invazive din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, pentru a forma ”noi generaţii de specialişti în domeniu“.

Pe de altă parte, cel mai frumos moment din carieră se leagă de ziua în care a fost realizată prima intervenţie pe cord deschis în România. ”Bucuria realizării acestei intervenţii a fost amplificată de succesul realizării acesteia într-un centru nou, în care am reuşit să coagulez o echipă foarte frumoasă. Bucuria reuşitei nu a fost datorată lui Victor Costache - fiindcă eu realizam astfel de intervenţii zilnic în Franţa - ci echipei formate din toţi acei colegi din Sibiu, Iaşi, Cluj, care s-au unit într-un grup foarte competent“, povesteşte chirurgul. Toate aceste experienţe cumulate de la reîntoarcerea în România l-au convins că în ţara noastră există oameni care vor să avanseze şi să schimbe în bine lucrurile, dar şi mulţi care ”vor să îşi păstreze privilegiile şi fosta glorie, pentru care nu există legi, principii morale şi pentru care viaţa pacienţilor este ceva neimportant“, rezumă acesta.

Pe lângă pasiunea pentru ceea ce profesează zilnic, Victor Costache se simte atras de domeniul oceanografiei, motiv pentru care şi-a luat permisele necesare pentru a putea face scufundări. Explică acest hobby prin aceea că ”se află la polul opus a ceea ce fac în momentul de faţă, iar liniştea de sub ape se află în antiteză cu freamătul unui spital“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.