O româncă povesteşte cum a primit bani de la guvernul britanic pentru a porni o afacere la Londra

Autor: Razvan Muresan, Bogdan Angheluţă Postat la 23 aprilie 2015 13930 afişări

O româncă povesteşte cum a primit bani de la guvernul britanic pentru a porni o afacere la Londra

„Aici a contat foarte mult mentorul meu, care a venit cu mine la întâlnire şi, chiar dacă m-a lăsat pe mine să port conversaţia, a mai intervenit de câteva ori şi a dat o anumită doză de încredere în timpul discuţiei. Nu mai eram doar o tânără de 24 de ani din România care are idei bune, eram susţinută de cea mai mare organizaţie de mentorat din Marea Britanie. După ce ne-am înţeles, am organ-izat mai multe evenimente în cluburile deţinute de Luminar, în care aveam câte 50-100 de participanţi“, povesteşte Irina Alionte. Afacerea ei a fost inclusă în top zece cele mai inovatoare businessuri din Marea Brita-nie, un premiu acordat anual de Shell, şi a primit finanţare şi de la guvernul britanic, prin programul guverna-mental „Start-up loan“, care îi încurajează pe tineri să îşi creeze propriul lor loc de muncă.

„Îţi oferă practic un împrumut, dar în condiţii mult mai bune decât la bancă. Dobânda este mult mai mică, aproape inexistentă, iar banca nu îţi dă bani atât de uşor pentru o afacere dacă nu ai cu ce să girezi sau cum să aduci anumite garanţii. În cadrul «Start-up loan», îţi cer doar un business plan şi pe baza acestuia îţi dau între 3.000 şi 10.000 de lire sterline pe care îi poţi returna în cinci ani.“

A fost plăcut surprinsă că nu există condiţii legate de naţionalitate, iar banii se oferă oricui vrea să pornească un business în Marea Britanie. I s-au pus doar patru întrebări: ce idee de business are, ce fel de cercetare de piaţă a făcut, câţi bani vrea şi ce va face cu banii primiţi. Două luni mai târ-ziu avea banii în cont, suma de 3.000 de lire sterline fiind şi investiţia iniţială în afacere. „Odată cu acceptarea proiectului intri şi într-un program de şase luni de consultanţă oferit de stat. Programul este dezvoltat în parten-eriat public-privat alături de companii care au mentori specializaţi în aceste direcţii, care să te ajute să nu risipeşti banii. Guvernul mai oferă şi un birou virtual, la o adresă cu prestigiu din Londra, totul ca să dea o cât mai mare credibilitate afacerii. Am fost printre primii 1.000 de beneficiari ai programului şi am obţinut destul de repede finanţarea“.

Încă un argument pentru ca toate drumurile să ducă la Londra, deşi cei care au reuşit acolo spun că nu a fost uşor. Irina Alionte a trăit-o pe pielea ei: „Cred că e greu să porneşti un business oriunde, mai ales în Londra care reprezintă o piaţă extrem de sofisticată şi există foarte multă presiune asupra ta, unde se joacă la cu totul alt nivel. Dacă vrei să intri pe o astfel de piaţă, trebuie să vii cu ceva inovativ, fie ceva ce poţi promova mai bine decât alţii sau cu ceva în plus faţă de ce e deja acolo. Se munceşte foarte mult în Londra, e un oraş care nu doarme şi cei de acolo nu prea au viaţă personală. Vezi mulţi oameni care dorm prin metrou, prin autobuz, oriunde prind câteva minute în care se pot odihni.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/o-romanca-povesteste-cum-a-primit-bani-de-la-guvernul-britanic-pentru-a-porni-o-afacere-la-londra-14144483
14144483
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.