Nu sunt IT-işti? Îi pregătim noi

Autor: Ioana Matei Postat la 10 octombrie 2017 1707 afişări

Florin Scarlat, fondatorul Bit Solutions, s-a hotărât să ia problema deficitului de personal de pe piaţa IT în propriile mâini. Soluţia: o şcoală prin care să preia angajaţi din generaţia millennials, pe care să îi integreze în propria companie.

Nu sunt IT-işti? Îi pregătim noi

”Eu am pornit în 2002, când învăţam din cărţi de câte 1.000 de pagini şi dădeam certificări, eram hotărât să merg în direcţia aceasta. Dacă ei nu vor să îşi dea o certificare pe care o plăteşte firma fiindcă trebuie să citească în engleză 500 sau 1.000 de pagini, înseamnă că omul respectiv nu îşi doreşte să facă IT“, consideră Scarlat. Astfel, aceasta este condiţia ca el să continue să lucreze la Bit Solutions. ”Dacă nu face acest lucru, oricum el a câştigat: în cele şase luni a învăţat şi a devenit un profesionist, dar nu este profesionistul de care avem noi nevoie. Echipa pe care îmi doresc să o formez vreau să fie cu oameni care îşi doresc să facă lucrul acesta, nu pentru că este un domeniu mai bine plătit sau o conjunctură favorabilă pentru IT. Vreau oameni pasionaţi şi care să facă lucrul acesta cu plăcere.“

Scarlat oferă şi un exemplu în acest sens: în urmă cu doi ani, a pus la dispoziţia angajaţilor oportunitatea de a urma, gratuit, cursuri de engleză. ”Mă aşteptam să vină în jur de 14 persoane; au venit 9 şi cred că 5-6 au terminat cursul“, spune el. Potrivit lui Scarlat, disponibilitatea reprezentanţilor noii generaţii de a-şi continua pregătirea este redusă. ”Generaţia nouă vrea să înveţe la locul de muncă; după ora 18:00 nu mai învaţă, se duc cu prietenii în Centrul Vechi. Dacă vrei însă într-adevăr să ai performanţe, trebuie să vezi ce faci cu timpul tău după ora 6, cu timpul tău liber, că la muncă, în general, trebuie să munceşti.“

El consideră că pentru o carieră solidă, munca după ora 6 este obligatorie, de altfel acesta este şi principiul pe care s-a bazat în activitatea sa antreprenorială. ”În business trebuie să te concentrezi tot timpul - nu poţi să pleci de la birou la 7, când te şi deconectezi de la toate preocupările legate de business. Trebuie să înţelegi că este obligatoriu să ai cei mai buni oameni şi totodată este important să inovezi continuu.“

În viitor, îşi doreşte să extindă proiectul în direcţia oferirii unui serviciu de plasare a forţei de muncă în parteneriat cu agenţiile de recrutare, prin care Bit Solutions să devină o rampă de lansare pentru tineri deschisă şi către alte companii.

Florin Scarlat a fondat afacerea de servicii de outsourcing şi consultanţă IT Bit Solutions în urmă cu mai bine de un deceniu. Aceasta a atins pragul de 1 milion de euro în jurul anului 2012, când avea 36 de ani. Anterior, el a lucrat o vreme ca cercetător, după absolvirea Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. A pus bazele firmei în 2000, însă aceasta a început să se dezvolte în jurul anului 2007, după o perioadă în care ”asamblam calculatoarele mine acasă, când venea câte o comandă; nu ştiam ce înseamnă departamente de vânzări, de marketing etc.“ În 2007 a participat la primul curs de business, punct după care spune că a avut o revelaţie despre ce înseamnă să faci afaceri, în adevăratul sens al cuvântului. În 2009, odată cu venirea crizei, spune că firma nu a fost lovită foarte rău, ”contractele se derulau oricum, dar a fost o perioadă destul de dificilă fiindcă aveam probleme cu cashflow-ul“. Bit Solutions a înregistrat anul trecut, la nivel de grup, venituri de 1,3 milioane de euro; pentru 2017 previzionează să rămână la aceeaşi valoare, cu o creştere de 5%.

Cifra de afaceri a industriei locale de software şi servicii de IT va depăşi în acest an pentru prima oară pragul de 4 miliarde de euro, evoluţia fiind susţinută însă aproape integral de exporturi, în condiţiile în care cererea de pe piaţa internă este în stagnare pe fondul ”îngheţului“ manifestat în special în sectorul public, conform studiului ”Piaţa de software şi de servicii de IT din România“, lansat de Asociaţia Patronală a Industriei de Soft şi Servicii (ANIS) împreună cu compania de consultanţă şi cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC) şi citat de ZF. Numărul angajaţilor din domeniu este previzionat să ajungă la circa 98.000 anul acesta, iar în 2020, la peste 110.000. O altă soluţie găsită de companiile din IT pentru acoperirea deficitului de personal este ghidarea lor spre o carieră IT şi chiar recrutarea încă din perioada liceului, potrivit unei analize anterioare a Business Magazin.

Adrian Sita, fondatorul companiei de dezvoltare software Gentlab, cu venituri totale ce se îndreaptă spre 1 milion de euro anul acesta, declara că una dintre modalităţile de dezvoltare a companiei sale este angajarea de liceeni. Absolvent el însuşi al unui liceu din Oneşti, a revenit în oraşul natal pentru deschiderea unui punct de lucru destinat lucrului cu liceeni. În prezent, din cele 12 persoane angajate în punctul de lucru din Oneşti, şase sunt elevi de liceu, olimpici la nivel naţional; potrivit lui Sita, unul dintre cei mai buni programatori din firmă este olimpic naţional la biologie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.