Noul virus în farma: clawback-ul

Autor: Razvan Muresan Postat la 18 octombrie 2011 93 afişări

Taxa clawback, cea prin care companiile farmaceutice plătesc integral tot ce se cheltuie peste bugetul alocat de stat pentru medicamente, schimbă din nou regulile afacerilor din farma. Piaţa va scădea cu până la 30%, spun producătorii, iar ecourile nu se vor opri aici.

Lipsa de predictibilitate rămâne valabilă şi pentru anul 2012, când, fără o limită clară a cererii de doctorii, dacă diferenţa dintre buget şi consum este mare, e posibil ca unele companii să nu poată plăti taxele. Iar neînde-plinirea obligaţiei duce, potrivit legislaţiei, la eliminarea întregului portofoliu din lista de medicamente compensate. Cu alte cuvinte, medicamentele se vor găsi în continuare în farmacii, dar nu vor putea fi achiziţionate decât cu plata integrală din buzunar de către pacienţi.

Producătorii reproşează Guvernului şi faptul că, din informaţiile preliminare, construcţia bugetară pentru anul următor ar urma să nu ţină cont de nivelul de consum din anul precedent. "În toate ţările europene unde se aplică acest sistem, există un plafon maximal impus industriei (pe care companiile să-l plătească drept clawback - n.r), ceea ce solicităm şi pentru România", spune Pascal Prigent. Măsura clawbackului a fost legiferată pentru prima dată în anul 2009, însă mecanismul de implementare a lipsit până acum. Surse din piaţă susţin că noua versiune a taxei a apărut atât de rapid din cauza presiunilor FMI şi a epuizării fondurilor destinate decontării medicamentelor. Dincolo de frânturile logice pe care le aduce - producătorii trebuie să returneze statului prin clawback inclusiv valoarea TVA deja plătită o dată de consumatorul final - clawback-ul pare să dea peste cap prognozele şubrede ale executivilor din farma. Opt dintre ei au fost schimbaţi în ultimul an, iar noi capete vor cădea şi în lunile următoare.

Confuzie totală e şi la sediile centrale ale companiilor unde schimbările legislative atât de dese scad din atractivitatea pieţei. După cum spunea Sorin Popescu, şeful comunicării ARPIM la videochatul Gândul, "ne-au spus să vedem ce putem restructura în industrie şi să continuăm dialogul cu autorităţile. Şi vorbim aici chiar despre concedieri".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
clawback,
taxa,
producatori,
medicamente,
efecte
/analize/noul-virus-in-farma-clawback-ul-8866999
8866999
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.