Norocul laptarului independent

Postat la 17 noiembrie 2009 42 afişări

Intr-un an cand batalia pentru cote de piata este mai intensa ca niciodata, pentru cei mai multi procesatori independenti de lactate raman doar doua optiuni: falimentul sau asocierea cu un partener mai puternic din punct de vedere financiar.

Totusi, numarul falimentelor inregistrate in 2009 in domeniu e foarte redus. "Exista doar doua companii care au intrat in insolventa", spune Ioan Dirzu, presedintele APRIL. Este vorba de Brailact, producatorul lactatelor Brenac, care la sfarsitul lui 2008 raportase o datorie de 11,6 milioane de euro si de Gouda Gold, producator de branzeturi din judetul Sibiu, care a acumulat datorii de 2,3 mil. euro, la o cifra de afaceri de 1,2 mil. euro. "Exista insa si alte forme de dificultati financiare, care au ca solutie fie vanzarea de fabrici, fie fuzionarea dintre diversi competitori, fie colaborarea sub forma inchirierii de linii de fabricatie catre alti jucatori din piata", explica Dirzu.

La capitolul tranzactii, investitorii ocupa acum cele mai confortabile fotolii. "A avut loc o crestere a costurilor de vanzare, ceea ce a creat probleme micilor procesatori", explica Radu Bugica, directorul general al operatiunilor SigmaBlayzer din Romania. Solutia pentru acestia poate fi sa se limiteze la o distributie regionala a produselor si sa nu mai vizeze acoperirea nationala sau sa fuzioneze cu un alt jucator regional.

In prezent, piata lactatelor este foarte fragmentata, cu peste 260 de procesatori care comercializeaza produse la nivel national sau regional. "In mod cert, piata se va consolida in urmatorii ani, dar orizontul de timp depinde de mai multi factori", adauga Bugica. Unul dintre acesti factori va fi ritmul cu care procesatorii se vor alinia la standardele de productie europene; pentru moment s-a obtinut o derogare de inca doi ani din acest punct de vedere. In Romania, mai putin de un sfert din cei 260 de procesatori au linii de productie la standarde UE, potrivit APRIL, iar pentru obtinerea stampilei ovale care atesta conformitatea cu normele UE sunt necesare investitii de mai multe milioane de euro.

Un alt factor ce influenteaza consolidarea pietei va fi ritmul in care se vor face preluari si fuziuni, depinzand de preturile tranzactiilor. Petitorii din domeniu au fost atrasi in ultimii ani mai ales de ritmul alert de crestere a vanzarilor de lactate, cu rate anuale de peste 30%. Acum, preluarile sunt atractive pentru eventualii investitori, pentru ca, raportat la evaluarile companiilor in anii anteriori, tranzactiile pot fi adevarate chilipiruri. Chiar si in lipsa acestui factor, potrivit sefului SigmaBleyzer din Romania, domeniul ramane oricum atractiv in continuare, in conditiile consumului inca redus de lactate. Dupa Radu Bugica, piata isi va relua ritmul de crestere la parametrii din 2008 abia din al doilea trimestru al anului 2010.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FMCG,
lapte,
Wakid Darwish,
Master House Group
/analize/norocul-laptarului-independent-5104595
5104595
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.