Marea Britanie, noul rai al milionarilor

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 06 mai 2014 1776 afişări

Mai mulţi miliardari au migrat către Marea Britanie decât spre orice alt stat din lume din 2003 şi până acum, iar Londra a devenit oraşul de pe planetă cu cei mai mulţi milionari. Un număr de 114.100 milionari în dolari s-au mutat în Marea Britanie, ducând numărul total al acestora la 815.000. mai precis, din 1.000 de locuitori, 13 sunt milionari în dolari.

Marea Britanie, noul rai al milionarilor

Numărul gospodăriilor cu averi de peste un milion de lire sterline a crescut totuşi cu aproape 20% în ultimii trei ani, ajungând la aproape 350.000. Cu alte cuvinte, 1,5% din gospodăriile britanice deţin averi de peste un milion de lire sterline, o valoare ce nu a mai fost întâlnită până acum. Factorii care au dus la această creştere sunt revenirea economică şi ridicarea susţinută a pieţei imobiliare, arată un raport CoreData Research. Important este şi factorul demografic, respectiv creşterea populaţiei din ultimii ani. Studiul mai arată că un sfert din investitorii britanici consideră că finanţele lor s-au îmbunătăţit în ultimele 12 luni.

În 2008, Marea Britanie a modificat sistemul de obţinere a dreptului de şedere, introducând un model de vize pentru investitori. Astfel, pentru o investiţie de cel puţin un milion de lire sterline, miliardarii ruşi sau chinezi pot obţine dreptul de a locui în Anglia. Opinia publică este însă de părere că aceste vize se dau prea uşor, după cum constată şi cei de la The Telegraph. Publicaţia notează că peste 850 de persoane din Rusia şi China au beneficiat de aceste permise de şedere şi îl citează pe Sir David Metcalf spunând că „guvernul a dat aceste vize pe degeaba„. El argumentează astfel: „Sistemul prezent este conceput în aşa fel încât să minimizeze câştigurile pentru britanici şi să le maximizeze pe cele ale migranţilor„.

Din 2008 şi până la începutul anului 2014, 433 de milionari ruşi s-au mutat în Marea Britanie prin vize de investiţii; alţi 419 chinezi au folosit acelaşi sistem, fiind urmaţi ca număr de americani, aceştia cerând un număr de 96 de vize.

Comisia britanică pentru emigrare a lansat de curând un raport în care prezintă o serie de măsuri menite să contracareze numărul mare de pretinşi investitori ce se mută în Anglia. Comisia propune ca, în primă fază, investiţia necesară pentru obţinerea vizei să fie de minimum două milioane de lire sterline, dublu faţă de valoarea actuală. De asemenea, numărul vizelor de investiţii să fie de maximum o sută pe an, vânzarea făcându-se în regim de licitaţie. Partea bună pentru cei interesaţi este că actele de rezidenţă ar fi emise mai repede.

„Atunci când oamenii îmi spun că este un lucru groaznic să vindem vize, eu îi întreb: nu e totuşi mai bine decât să le dăm aproape pe gratis, aşa cum facem acum?„, a comentat David Metcalf.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/marea-britanie-noul-rai-al-milionarilor-12593077
12593077
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.