Lupta pentru patru miliarde de euro - ministrul sanatatii vs. restul lumii

Autor: Razvan Muresan Postat la 18 ianuarie 2011 18 afişări

Ministrul sanatatii spune ca singura nereusita pe 2010 este ca nu a gestionat direct fondurile din sanatate. Provocat sa detalieze subiectul, ministrul nu vrea sa vorbeasca. De ce a pornit Cseke Attila lupta pentru cheltuirea banilor Casei de Asigurari prin stiloul sau?

"Fata de momentul in care s-a infiintat CNAS, institutia si-a pierdut mult din autonomie din considerente politice", declara Dan Zaharescu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, care observa ca, cel mai probabil, se colectau mult prea multi bani in bugetul Casei si poate de aici a venit "dorinta" de a se schimba mecanismul de conducere a banilor din sanatate. Zaharescu vede finantarea redusa acordata anual sistemului sanitar drept principala problema, iar chestiunea administrarii banilor exista, dar trebuie privita intr-un registru secundar.

O opinie diferita are Cristian Vladescu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din domeniul Sanatatii Publice: "De regula, indiferent de domeniu, ca e sanatate sau aparare, in situatii de criza se ia un punct unic de comanda". Vladescu, fost sef al Casei de Asigurari, subliniaza ca inainte de 2005, CNAS era in subordinea Ministerului Sanatatii, iar raportul dintre venituri si cheltuieli era atunci mult mai mare decat e acum. "Nu exista un model care sa asigure un succes garantat, in esenta ambele functioneaza in momentul de fata in diferite tari", explica Vladescu.

O varianta ar mai fi aceea a desfiintarii CNAS si gestionarea banilor de catre Ministerul Sanatatii, mai ales ca "nu exista in lume un sistem cu casa de asigurari in subordinea ministerului", dupa cum spune seful Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae. Deci solutia nu este functionala. Si seful Casei, Lucian Duta, se arata nemultumit de actuala schema de functionare.

"Nu avem niciun control asupra sumelor care se colecteaza. Noi stim ceea ce ne declara Ministerul Finantelor", declara la finele lui septembrie presedintele CNAS, subliniind ca nu detine niciun mecanism prin care sa stie daca ceea ce i se comunica de la Finante reprezinta sumele reale colectate.

Pana la momentul scrierii acestui material, Duta nu a comentat tema dezbatuta. Fara ca ministrul sau seful Casei sa vorbeasca despre subiect, e clar ca batalia pentru cele patru milioane de euro se poarta pe mai multe fronturi, iar un razboi-fulger nu e deocamdata posibil pentru ca interesele taberelor sunt mult prea mari. Si nu e vorba de interesele bolnavilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/lupta-pentru-patru-miliarde-de-euro-ministrul-sanatatii-vs-restul-lumii-7890140
7890140
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.