Logistica revine la creşterile de două cifre şi la discursul optimist

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 12 ianuarie 2016 450 afişări

Logistica, sistemul limfatic al economiei, a marcat în 2015 plusuri procentuale de două cifre la nivel de industrie, iar anul care începe acum promite să aducă, la rândul său, creşteri. Companiile din domeniu mizează în 2016 pe cel mai optimist scenariu din ultimii ani, iar argumentele lor sunt solide.

Logistica revine la creşterile de două cifre şi la discursul optimist

Pentru KLG, rezultatele din 2015 s-au plasat, conform estimărilor, cel puţin la un nivel egal cu cel 2014, în condiţiile în care investiţia de 5,6 milioane de euro pentru extinderea cu 10.000 mp a capacităţii de depozitare a generat deja volumele aşteptate; „suntem optimişti atât în ce priveşte 2015, dar şi anul care începe”, spune Dragoş Geleţu, managing director al KLG Europe Logistics SRL / Romania. Pentru 2016, firma se concentrează pe o altă investiţie în extinderea capacităţii de depozitare (faza a doua, de încă 10.000 mp) precum şi optimizarea reţelei de distribuţie naţională (încă un hub de cross dock şi rerutarea fluxurilor de mărfuri pentru reducerea costului de distribuţie).

„Odată cu finalizarea construcţiei, în noiembrie 2014, am început reorganizarea interioară a stocurilor/fluxurilor de mărfuri, operaţiune ce a necesitat investiţii în rafturi metalice de circa 300.000 euro; mai mult, integrarea noilor clienţi a însemnat încă o investiţie în sistemele IT (WMS) pentru fluidizarea comunicării operaţionale”, adaugă Geleţu.

El mai spune şi că cerinţele clienţilor de logistică se schimbă rapid. De pildă, în ultima campanie de Black Friday (cu volume de circa 20 de ori mai mari decât mediile lunare) „am compensat aglomerarea companiilor de curierat cu livrări la domiciliu organizate prin reţeaua de distribuţie KLG, în câteva zile. Serviciile logistice au evoluat foarte mult în ultimii ani şi în prezent soluţiile standard pierd teren în faţa celor customizate”.

Despre nevoile tot mai complexe şi diversificate ale clienţilor, care constituie principalul factor de presiune asupra tuturor jucătorilor din piaţa logistică, vorbeşte şi Emil Ion, managing director al Wim Bosman Romania. „Un alt factor care influenţează creşterea pieţei este decizia marilor companii de a externaliza serviciile logistice pentru a se concentra mai mult pe principalele activităţi”, arată Emil Ion. Anul trecut a fost unul bun şi pentru Wim Bosman, cu plusuri pe linie: afaceri mai mari (10%), profitabilitate mai bună (cu 5%) şi creştere a portofoliului de clienţi cu 10%. Totuşi, Emil Ion are o rezervă în ce priveşte evoluţia din 2016: „Atât timp cât mediul economic şi cel politic vor continua să se caracterizeze prin instabilitate, majoritatea segmentelor de piaţă îşi vor continua cursul de scădere. Comparativ cu anul trecut am reuşit să păstrăm rezultatele la un nivel bun, dar suntem rezervaţi în privinţa viitorului apropiat.”

În 2015, bugetul de investiţii al Wim Bosman a fost stucturat pe două direcţii, respectiv înnoirea şi optimizarea echipamentului de depozitare şi manipulare a mărfurilor (150.000 de euro) şi investigarea dezvoltării capacităţii operaţionale prin extinderea depozitului din Parcul Industrial Ploieşti. Investiţia prespune ridicarea unei noi celule de 5.000 mp, care ar duce la o suprafaţă consolidată de 20.000 mp, dar extinderea depozitului se află în faza studiilor de fezabilitate şi de identificare a unei finanţări. În 2015, Wim Bosman a crescut flota de camioane, prin achiziţii de unităţi noi într-un buget care se ridică la 450.000 euro.

Un plus spectaculos, de 50%, a fost înregistrat anul trecut de Lagermax România. „Focusul a fost pe creşterea volumelor, a numărului de clienţi, ceea ce a necesitat investiţii suplimentare. Cu toate acestea am reuşit să creştem semnificativ şi profitul operaţional”, declară Rareş Măcinică, CEO al Lagermax România. El spune că faţă de 2014, anul trecut au crescut foarte mult volumele, în jur de 30% pe ansamblu, tendinţă susţinută mai ales de companiile din industria automotive. Între punctele principale de pe agendă pentru 2016 se află înfiinţarea unui departament de sine stătător pentru dezvoltarea inovaţiei în companie, creşterea suprafeţei de depozitare, investiţii în flota proprie pentru distribuţie internă şi un proiect pentru in-night deliveries (livrări pe timpul nopţii). Rareş Măcinică este de părere că „avem mare nevoie în piaţa din România de companii de logistică specializate pe un un anumit segment (automotive, farma, chimicale, FMCG), astfel încât clienţilor să le fie facil să aleagă un partener de logistică bun cunoscător al legislaţiei din domeniul respectiv, cu toate avizele şi atestările, cu oameni special instruiţi în manipularea şi transportul respectivelor bunuri“. Pe de altă parte, remarcă reprezentantul Lagermax România, firmele de curierat au un interes din ce în ce mai mare să intre pe piaţa de logistică, un fenomen pozitiv, pentru că în general firmele de curierat sunt mai obişnuite cu termene de livrare „strânse” şi mai familiarizate cu o dinamică mult mai accentuată a sistemul de livrări.

În plus, inovaţia joacă un rol tot mai important şi în acest domeniu. „Avem clienţi care la fiecare întâlnire ne întreabă: «şi... ce aţi mai făcut nou?». Au aşteptări din ce în ce mai mari, vor să te «simtă» dinamic, mereu în acţiune, nu un «servitor» căruia să îi spună mereu ce să aducă şi când să aducă. Este noul tip de client, adoră provocarea, doreşte mereu să fie contrazis, să îi combaţi argumentele, astfel încât, la finalul zilei, să simtă că a stat de vorbă cu un adevărat partener“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/logistica-revine-la-cresterile-de-doua-cifre-si-la-discursul-optimist-14961791
14961791
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.