Liniştea din insulele greceşti

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 06 iulie 2015 784 afişări

Turismul reprezintă 16% din PIB-ul Greciei, aşa că un cutremur economic care ar alunga turiştii ar produce un adevărat tsunami în ţara cufundată în datorii. Partea bună este că în insule zgomotul de la Atena e atenuat de zgomotul mării.

Liniştea din insulele greceşti

Departe de tumultul crizei prin care trece Grecia, operatorii din turism încearcă să meargă mai departe şi, cel puţin în insule, le reuşeşte. „Faptul că într-o zi aterizează într-o insulă atât de mică precum Skiathos atât de multe chartere din întreaga Europă înseamnă că turiştii au încredere în destinaţiile din Grecia şi că industria turismului elen livrează servicii la aceleaşi standarde de calitate“, spune Antonio Niţu. Insula Skiathos, care are o lungime de 12 km şi o lăţime de 6 km, are 69 de plaje cu nisip şi una cu pietre - Lalaria - unde se poate ajunge doar cu barca. Dintre acestea, nouă plaje sunt cu „blue flag“, pentru calitatea apei, a nisipului şi pentru păstrarea ecosistemului natural.

Plaja Koukounaries, una dintre cele cu steag albastru, este cea mai populară de pe insulă şi nu-ţi oferă doar nisip fin, miros de pin sau apă limpede, ci şi vecini mai puţin obişnuiţi. Lebedele din rezervaţia Strofilia, aflată în vecinătatea plajei, se plimbă nestingherite printre turiştii care îşi rumenesc trupurile sub soarele arzător. La câţiva metri distanţă de Koukounaries este „raiul“ tinerilor petrecăreţi - plaja Banana Mare, unde cei în căutare de acţiune o pot avea din plin.

Fie că alegi să închiriezi o maşină sau mergi cu autobuzul, poţi ajunge la plaje mai puţin călcate de curioşi, aşa cum este Mandraki. Dacă albastrul mării şi auriul nisipului v-au ameţit, atunci puteţi reveni cu picioarele pe pâmânt şi să vă plimbaţi pe străzile oraşului Skiathos, care oferă o multitudine de magazine cu suveniruri, de taverne în care îţi poţi domoli foamea sau în care poţi asculta muzică grecească cântată live de artişti locali. În port există un restaurant, Trelo Koutali (Crazy Spoon), cu specific grecesc, deţinut de o româncă - Anamaria Capra. Dacă vrei să vezi insula de sus, poţi lua masa la Platanos, tavernă situată în unul dintre cele mai înalte puncte ale insulei. Un „must“ în Skiathos este croaziera în jurul insulei, care costă 23 de euro. Prima oprire este plaja Lalaria, care este vestită pentru pietrele albe, rotunde, aproape identice. Nu trebuie să uiţi însă încălţămintea potrivită dacă vrei să faci baie în apa cristalină. Mai departe, poţi vizita plaja Kastro, unde se află vechea capitală a insulei şi de pe barcă poţi admira peştera Kastroului. Următoarea oprire este pe continent în satul de pesari Katigeorgi, unde poţi mânca peşte proaspăt. La întoarcere poţi admira toate plajele din vestul Skiathosului.

Din Skiathos, la aproximativ o oră şi jumătate de mers cu feribotul, care costă circa 18 euro dus-întors, este insula Skopelos. Auzisem că acolo s-au filmat câteva scene din filmul Mamma Mia, care îi are în roluri principale pe Meryl Streep şi Pierce Brosnan, însă nu văzusem filmul. Odată ajunsă pe insulă am înţeles de ce au ales Skopelos ca „platou de filmare“. Skopelos este o insulă mai puţin vizitată de turişti, ceea ce o face şi mai spectaculoasă. Apa este la fel de azurie, iar plajele sunt în general cu pietre, însă asta nu te împiedică cu nimic să te bucuri de mare. Skopelos este cea mai verde insulă din arhipelagul Sporadelor, iar aici este marea foarte calmă.

Unul dintre locurile unde s-au filmat scene din filmul Mamma Mia este biserica Agios Ioannis, construită pe un vârf de stâncă la 100 de metri deasupra nivelului mării. Pentru a ajunge la biserică trebuie să urci mai bine de 100 de scări săpate în stâncă. Odată ajunşi acolo, oboseala trece instantaneu: priveliştea este de neuitat. Biserica este frecvent vizitată de oameni de peste mări şi ţări pentru a-şi reînnoi jurămintele de dragoste spuse cu mai bine de 50 de ani în urmă.

În oraşul Skopelos una dintre cele mai importante atracţii este biserica Agios Athanasios, de un alb imaculat. Fără pată sunt şi casele din oraş, însă de multe ori albul este „tulburat“ de roşul sau violetul florilor de bougainvillea. Trebuie să mergi neapărat la pas prin oraş pentru a simţi pulsul insulei, iar seara nu trebuie să ratezi la taverne acordurile live de bouzouki (instrument muzical local), în interpretarea artiştilor locali, pentru care termenii încurcaţi ai acordurilor financiare ale Greciei sunt de neînţeles.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/linistea-din-insulele-grecesti-14549229
14549229
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.