Lichiditate, lichiditate, lichiditate

Autor: Ioana Matei Postat la 06 februarie 2018 457 afişări

Nevoia de lichiditate a Bursei de Valori Bucureşti a fost ideea cel mai des menţionată în primul discurs public al noului director general al Bursei de Valori de la Bucureşti, Adrian Tănase. Care sunt modalităţile prin care îşi propune să ducă la capăt misiunea asumată încă din primele zile de mandat la cârma BVB?

Lichiditate, lichiditate, lichiditate

Următoarele două dimensiuni în viziunea lui Adrian Tănase sunt mai tehnice: ”A doua dimensiune a tranzacţionării este ca oricine să poate tranzacţiona la bursă; dacă avem companii listate, trebuie ca toţi investitorii care au interes pe bursă să poată tranzacţiona. Dacă există un investitor care nu poate tranzacţiona, atunci potenţialul acesta de tranzacţionare se limitează.“ n acest sens, oferă ca argument faptul că există investitori din afara ţării care au bariere legate de tranzacţionare, or, din punctul de vedere al lui Adrian Tănase, aceste bariere trebuie să se spargă. O a treia dimensiune, mai importantă decât a doua enumerată, potrivit lui Tănase, este a posibilităţii de a tranzacţiona idei de investiţii. ”Pe instrumentele listate la BVB putem tranzacţiona, în prezent, o singură idee de investiţii: posibilitatea de a cumpăra acţiuni ieftine, pe care să le vindem scump. Există şi alte idei de investiţii: de exemplu, ideea în care investitorul vinde o acţiune scumpă înainte de a o deţine efectiv - short-selling (vânzarea în lipsă), e nevoie să refacem piaţa de derivate; aceste idei există, dar nu pot fi aplicate pe BVB.“ Consideră că acestea sunt limitări importante ale instituţiei. ”Cred că acest lucru va trebui rezolvat şi este în vizorul meu pentru acest mandat - cumva, în aceşti următori patru ani aş vrea ca, bineînţeles, la ce instrumente avem listate, BVB să îşi atingă potenţialul maxim de lichiditate.“ El crede că aceste criterii ar trebui să fie prioritare pentru evoluţia bursei. ”Este o viziune mai tehnică, dar diavolul stă în detalii şi aceste detalii, chiar dacă nu sunt atât de spectaculoase din punctul de vedere al titlurilor pentru ziarişti, sunt foarte importante pentru potenţialul de lichiditate al BVB, potenţial care este acum sub nivelul maxim.“

Adrian Tănase observă că în prezent se întâmplă două lucruri care influenţează bursa: unul pozitiv şi altul negativ: ”Au început cumva să se întâmple listări în sectorul privat, spre exemplu, listarea Purcari de astăzi (29 ian. n.red.), şi mai sunt anunţate şi alte listări în zilele următoare. Acesta este un lucru foarte important deoarece lichiditatea bursei depinde în primul rând de instrumentele şi numărul instrumentelor care sunt cotate la bursă.“ Spune că BVB va fi în continuare implicată în stimularea listărilor, mai ales a celor din sectorul privat, un exemplu fiind în acest sens proiectul Made in Romania, prin care au iniţiat discuţii cu antreprenorii, cărora le este explicat rolul bursei. ”Mie nu îmi place să spun că bursa este o sursă alternativă de finanţare, expresie care sună a soluţie de rezervă pentru alte soluţii de finanţare. Eu sunt de părere că bursa este locul în care valoarea unei afaceri se maximizează, bursa este locul în care transparenţa unui antreprenor este preţuită.“ Spune că interacţiunea cu antreprenorii nu garantează faptul că vor veni pe bursă; dacă nu îşi primesc banii pe care consideră că trebuie să îi primească pe pachetul lor de acţiuni, nu se vor lista. ”Cumva prima condiţie pentru ca o companie să se listeze este să îşi primească preţul pe care crede că merită să îl primească pe această piaţă, astfel că listările nu sunt în controlul nostru - aici mai sunt implicaţi şi brokerii, care au un rol mai mare decât al BVB în a aduce companii pe piaţă.“

Adrian Tănase sesizează însă şi aspectul negativ care influenţează bursa în acest moment: ”Piaţa de brokeraj se consolidează. Este un lucru rău fiindcă nu se consolidează prin achiziţii sau fuziuni de brokeri, se consolidează prin pur şi simplu restrângerea activităţii, deopotrivă brokeri mari şi mici îşi restrâng activitatea“, descrie el piaţa, explicând că unul dintre factorii care o influenţează sunt reglementările europene Mifid II, care pun presiune pe costurile firmelor de brokeraj, care se tot împuţinează. ”Nu este o prioritate pentru mine nici să dispară brokerii mici, ei sunt foarte importanţi. Există această comunitate pe lângă bursă, formată din brokeri mari şi din cei mici, şi este important ca aceasta să supravieţuiască. Această comunitate este forţa de vânzări a BVB, afacerile lor fiind, în mod direct, şi businessul BVB.“

Despre o posibilă clasificare la statutul de piaţă emergentă admite că ar fi o realizare: ”Acest lucru ar putea veni ca un rezultat al eforturilor pe care le facem, nu avem un proiect de upgradare la statutul de piaţă emergentă; cred că aceasta trebuie să vină ca o recunoaştere a evoluţiei BVB în următoarea perioadă.“

Noul şef al BVB subliniază şi faptul că proiectele de educaţie financiară vor continua, în contextul în care mare parte din populaţie – nu doar din România – nu este interesată să fie fluentă în finanţe. ”Populaţia ar trebui să ştie că că investiţia la bursă poate fi la fel de banală ca un depozit bancar în care se respectă anumite reguli.“ Tănase spune că şi-au propus să creeze o comunitate de oameni pasionaţi, fluenţi în finanţe, pentru care să aducă produse noi: ”Să dăm posibilitatea acestei comunităţi să tranzacţioneze orice idee de investiţii pe care o au; proiectul meu de dezvoltare a infrastructurii cred că va fi foarte bine primit de această comunitate de oameni fluenţi în finanţe pe care noi o construim“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.