Sectorul cimentului se pregăteşte să treacă printr-o nouă transformare

Autor: Andreea Neferu Postat la 24 februarie 2015 1794 afişări

Fuziunea dintre Lafarge şi Holcim va aduce în prim-plan un nou jucător PE piaţa cimentului. Cumpărătorii activelor, irlandezii de la CRH, ar intra direct în top trei pe piaţa materialelor de construcţii.

Tranzacţia prin care CRH va prelua mai multe active Lafarge şi Holcim din întreaga lume, dar şi de pe plan local, se ridică la 6,5 miliarde de euro, iar fabricile pe care le vor prelua irlandezii în România au o valoare de circa 500 de milioane de euro, potrivit estimărilor anterioare ale Ziarului Financiar. Aceasta ar fi una dintre cele mai mari tranzacţii din ultimii ani atât pentru industria locală a construcţiilor, cât şi pentru întreaga economie românească.

Care este miza intrării irlandezilor pe piaţa locală?  „Această tranzacţie reprezintă o oportunitate importantă pentru crearea de valoare pentru CRH. Achiziţia va consolida prezenţa noastră pe pieţe importante din America de Nord, dar şi din Europa de Vest, Centrală şi de Est şi ne va oferi noi posibilităţi de creştere pe pieţele emergente“, afirmă Albert Manifold, CEO al grupului irlandez CRH.

CRH nu este străin de piaţa est-europeană şi mai ales de piaţa locală şi deja cunoaşte modul cum se comportă sectorul de materiale de construcţii din România, în contextul în care controlează pe plan local doi producători de materiale de construcţii: Elpreco din judeţul Dolj şi Ferrobeton din judeţul Prahova. Grupul irlandez a intrat în acţionariatul Elpreco în 2007, când a preluat acţiunile de la fondul american de investiţii Broadhurst, într-o tranzacţie în care valoarea companiei româneşti a fost estimată între 75 şi 85 de milioane de euro, cu tot cu datorii, potrivit informaţiilor Business Magazin (valoarea efectivă a tranzacţiei fiind mai mică). Grupul irlandez a ratat în 2006 achiziţia producătorului de materiale de construcţii Macon Deva, iar pe piaţa locală a mai purtat discuţii cu firma Celco. De asemenea, în 2008, compania Ergon, divizie a grupului irlandez CRH, a construit o fabrică în apropiere de Ploieşti, unde produce prefabricate. Începând cu 2014, compania care deţine această fabrică se numeşte Ferrobeton România.

Adrian Bezerghianu, directorul general al Elpreco, spune că businessul pe care îl conduce nu ar trebui să se schimbe foarte mult dacă CRH va prelua şi fabricile Lafarge. „CRH dă semnale că este interesat de zona emergentă din Europa, unde urmează să îşi lărgească prezenţa dacă această achiziţie va fi finalizată“, afirmă Bezerghianu. Elpreco, companie cu afaceri de aproape 87 de milioane de lei (circa 20 de milioane de euro) în 2013, produce la Craiova şi la Titu BCA, ţiglă, pavele şi borduri, precum şi tuburi şi cămine.

După ce va prelua activele Lafarge şi Holcim scoase la vânzare, CRH ar urma să devină al treilea mare jucător de pe piaţa mondială a materialelor de construcţii, după noul creat grup LafargeHolcim şi după francezii de la Saint-Gobain, potrivit datelor publicate de irlandezi.

În total, CRH va deţine o capacitate de producţie de ciment de 42 de milioane de tone, faţă de 19 milioane de tone în prezent, precum şi o capacitate de producţie de 249 de milioane de tone de agregate, faţă de 170 de milioane de tone în acest moment. CRH a înregistrat anul trecut vânzări totale estimate la 18,9 milioane de euro. Prin adăugarea veniturilor de la activele care fac obiectul tranzacţiei CRH – Lafarge/Holcim, grupul irlandez ar ajunge la un rulaj total de 24 de miliarde de euro. Legat de Europa Centrală şi de Est, irlandezii precizează că în această regiune există „nevoi semnificative de construcţii“. Pe lângă activele Lafarge din România, CRH ar urma să preia la nivel regional şi activele Holcim din Ungaria, Serbia şi Slovacia.

Grupul, fondat în 1970, a avut o ascensiune puternică în ultimele decenii, astfel că în prezent CRH este prezent în 35 de ţări, având 76.000 de angajaţi şi vânzări de 
18 miliarde de euro în 2013.

Odată cu intrarea pe piaţa locală a cimentului, irlandezii de la CRH vor pătrunde într-un sector cu „importante bariere de intrare“, „un grad scăzut de inovare, o cerere inelastică şi relativ stabilă“, precum şi cu o „lipsă a presiunii importurilor“, după cum caracteriza în urmă cu un an Consiliul Concurenţei industria de profil. Chiar dacă la bază piaţa cimentului din România va continua să rămână un oligopol, politica comercială şi investiţiile pe care irlandezii de la CRH le-ar putea programa pentru România ar putea totuşi să-şi pună amprenta asupra sectorului în următorii ani. În cele din urmă, magnitudinea investiţiilor va depinde şi de evoluţia întregului sector românesc al construcţiilor, care în ultimii ani a avut o perioadă dificilă, pe fondul problemelor din economia locală.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/sectorul-cimentului-se-pregateste-sa-treaca-printr-o-noua-transformare-13877487
13877487
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.