"Regele lemnului" scoate din România peste un milion de metri cubi pe an

Autor: Razvan Muresan Postat la 02 aprilie 2013 3516 afişări

Mai puţin cunoscut publicului larg, austriacul Gerald Schweighofer a reuşit să depăşească pentru prima oară în istorie afacerile companiei de stat Romsilva, cel mai mare proprietar de păduri din România. Businessul său, ajuns la jumătate de miliard de euro în 2012, scoate din ţară anual peste un milion de metri cubi de lemn. Ar putea şi mai mult, dar lemnul se găseşte tot mai greu.

„Fiecare fabrică din România are peste 300 de furnizori, iar asta ne îngreunează operarea. Romsilva vinde în cantităţi mici pentru a creşte artificial preţul şi de aceea avem un portofoliu atât de mare de furnizori„, spune Nichifor Tofan, directorul fabricilor din România, menţionând că grupul cumpără doar 10-15% direct de la compania de stat. Companiile care exploatează lemnul vor fi taxate din acest an, potrivit legii, cu 0,5% din cifra de afaceri pe an, ceea ce afectează mai puţin compania, care nu exploatează direct lemn, dar mai ales furnizorii, iar măsura ar urma să îngreuneze procesul de aprovizionare, deci preţurile vor creşte, iar unii dintre ei „vor fi omorâţi de noua taxă„. „Trebuie să ne prezentăm la licitaţii la fel ca o companie mică ce procesează o mie de metri cubi pe lună, deşi noi procesăm 115.000 pe lună în fiecare unitate„, explică Tofan problema găsirii materiei prime.

Schweighofer mai are 16.000 de hectare de păduri şi 5.000 de hectare destinate agriculturii în România, însă nu are de gând să mai cumpere pentru moment, dat fiind că problemele legislative îngreunează procesul de achiziţie şi pază a proprietăţilor.

AFACERILE SALE AU AJUNS LA 500 DE MILIOANE DE EURO ÎN 2012, CU UN PROFIT DE CIRCA 20%, şi vor creşte cu 10% în acest an pe seama investiţiilor de la Comăneşti şi Siret, unde se produc panele şi panouri de cofraj. „În România nu vom avea niciodată afaceri de un miliard de euro. Există limitări. Vom investi mai mult, însă nu putem merge decât până la un anumit nivel. Nu există suficientă materie primă pentru a deschide o nouă fabrică, a cincea de aici. În industria lemnului în care activăm nu avem aşa multe posibilităţi să creştem„, spune Schweighofer. România produce anual 18 milioane de metri cubi de lemn brut, o treime reprezentând doar lemn de foc, altceva decât buşteni.

Din cantitatea rămasă, în companiile prelucrătoare poate fi folosit doar lemnul provenit de la răşinoase, adică jumătate din cantitate, respectiv molid sau specii similare, ceea ce justifică limitarea creşterii de care vorbeşte Gerald Schweighofer în privinţa materiei prime. „În România, dar şi în întreaga Europă, creşte cu 40% mai multă pădure decât se taie. Deşi lumea are impresia că tot se taie mai mult lemn, suprafaţa pădurilor creşte, iar volumele din pădurile deja existente devin din ce în ce mai mari„, mai spune Schweighofer.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/regele-lemnului-scoate-din-romania-peste-un-milion-de-metri-cubi-pe-an-10707086
10707086
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.