Preţul petrolului s-a prăbuşit

Autor: Dorin Oancea Postat la 26 decembrie 2015 340 afişări

Anul 2015 ar fi trebuit să marcheze revenirea preţurilor petrolului, după căderea liberă de anul trecut, când cotaţia ţiţeiului Brent a ajuns sub 65 de dolari pe baril. Dar, în decembrie, preţurile petrolului au atins minime ale ultimilor şapte ani, de sub 40 de dolari pe baril, într-una dintre cele mai lungi perioade de declin din istoria industriei de profil.

Preţul petrolului s-a prăbuşit

Oferta din piaţă ar putea creşte mai mult în 2016, dacă Iranul va creşte livrările după ridicarea sancţiunilor. În Iran costurile de producţie a petrolului sunt de 1-1,5 dolari pe baril, acesta fiind un indiciu clar că ţara îşi va majora producţia indiferent de nivelul preţurilor din piaţă. Producătorii din Golful Persic şi din Rusia au anunţat anterior că nu vor reduce livrările nici dacă preţurile vor scădea la 20 de dolari pe baril. Producţia OPEC ar putea creşte anul viitor cu 1 milion de barili pe zi, apreciază analiştii de la Morgan Stanley, potrivit căreia cea mai mare parte a ofertei suplimentare va proveni din Iran, Irak şi Arabia Saudită.

Pe plan intern, surpriza anului este intrarea pe piaţă a companiei chineze China Energy Company (CEFC), care a convenit preluarea a 51% din acţiunile KMG International, fostul Rompetrol Group, în cadrul unor acorduri în valoare totală de 4 miliarde de dolari semnate la Beijing, în industria petrolului şi gazelor, telecomunicaţii şi energie nucleară.  Tranzacţia este estimată la 500 milioane dolari, cel mult 1 miliard de dolari, sub preţul pe care KazMunayGaz i l-a plătit lui Dinu Patriciu în 2007. CEFC China Energy Company Limited derulează operaţiuni în industria petrolului şi gazelor şi în sectorul financiar în aproximativ 15 ţări. Cu o cifră de afaceri de circa 30,5 miliarde de euro în 2014 şi peste 20.000 de angajaţi în întreaga lume, compania s-a situat printre primele 500 cele mai importante companii capitalizate la nivel mondial şi printre primele 500 cele mai influente branduri din lume. Pe fondul deprecierii majore a ţiţeiului şi a produselor finite, cifra de afaceri brută înregistrată de grup în primele nouă luni a scăzut cu 25%, de la aproximativ 10,3 miliarde dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut la 7,7 miliarde dolari în ianuarie-septembrie anul acesta.

Pe termen lung, activitatea din industria petrolului va fi afectată şi de recentul acord de la Paris, semnat de 195 de state care s-au angajat să reducă poluarea. Producătorii de petrol, dar şi ţările care depind de acesta riscă să suporte costuri masive. Naţiunile Unite estimează că este nevoie de cheltuieli de peste 1.000 de miliarde de dolari pe an pentru eliminarea emisiilor de carbon din economia mondială şi pentru a preveni creşterea temperaturii globale. Asta nu înseamnă că marile companii petroliere îşi vor închide activităţile în viitorul apropiat. Potrivit unor estimări relativ optimiste referitoare la reducerea emisiilor poluante, efectuate de Agenţia Internaţională pentru Energie, carburanţii fosili vor reprezenta încă 75% din cererea de energie, în 2030.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/pretul-petrolului-s-a-prabusit-14929156
14929156
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.