Piaţa care rulează anual peste 3,5 miliarde de euro şi nu se opreşte din creştere

Autor: Bogdan Alecu Postat la 17 aprilie 2014 544 afişări

Piaţa logistică rulează anual peste 3,5 miliarde de euro şi continuă să crească, susţinând atât producţia, cât şi exporturile.

Printre factorii care pot influenţa activitatea logistică din România este şi instabilitatea din Ucraina. Jucătorii de pe piaţa locală ar putea câştiga business în logistică din Ucraina şi Rusia, pe fondul tensiunilor din regiune, în contextul în care producătorii vor să aibă puncte logistice în zone stabile cât mai aproape de pieţele de desfacere, însă infrastructura de transport deficitară şi birocraţia complicată descurajează investiţiile în centre locale de logistică.

„Va fi ciudat cum va merge economia deoarece avem un conflict lângă graniţele noastre. Dar guvernele nu pot lua măsuri dure împotriva Rusiei deoarece în spatele americanilor sunt marile companii care au business în Rusia. Simplul fapt că ruşii retrag bani din Vest şi cei din Vest din Rusia determină un dezechilibru. Sunt două ţări care pot trage şi avantaje, şi ponoase – România şi Polonia. Suntem cele două ţări mari, civilizate, la graniţă. Polonia a reacţionat rapid, în timp ce la noi este o problemă de leadership deoarece premierul se ceartă tot timpul cu preşedintele.

Conform datelor CBRE, în România există un stoc de spaţii logistice de 2,43 milioane de metri pătraţi, dintre care 41% în apropiere de Bucureşti. În afară de acestea, CBRE a mai identificat 2,1 milioane de mp de spaţiu unde sunt unităţi de producţie pentru industria auto, iar pentru celelalte industrii mai sunt încă 2 milioane mp, ceea ce ridică spaţiul industrial total la 6,51 milioane mp, valoare pentru care însă nu s-au luat în calcul spaţiile ocupate de cei care deţin propriile clădiri, atât de logistică, cât şi de producţie.

Viitoarele dezvoltări sunt limitate la construcţii „built to suit„ pentru producţie. Luându-se în calcul o creştere a consumului intern şi o revenire a retailerilor, ar putea avea loc o revenire şi a spaţiilor logistice, nu doar a celor pentru producţie. Activitatea totală de închiriere în 2013 a fost de peste 248.000 mp, împărţită între zona Bucureştiului (58%) şi restul României (42%). Această activitate a crescut cu 78% faţă de nivelul atins în 2012 şi a fost cu doar 4% mai redusă comparativ cu 2011. Avansul reprezintă 64% din activitatea totală de închiriere la aproximativ 159.000 mp, în timp ce reînnoirile au reprezentat un subiect de discuţie în Capitală, pe măsură ce aceste contracte ajung la maturitate.

Cea mai ridicată activitate de închi-riere a fost în zonele industriale: Bucureşti (144.000 mp), Ploieşti (46.000 mp) şi Timişoara-Arad (34.000 mp). Rata de neocupare pentru România rămâne stabilă, însă variază în funcţie de regiune.

Astfel, Bucureştiul deţine cel mai mare stoc de spaţii industriale disponibile, peste 134.000 metri pătraţi, ceea ce se traduce într-o rată de neocupare de 12%. Pentru provincie, indicatorul variază între 10 şi 14%, cu un volum de spaţii disponibile de peste 170.000 metri pătraţi. În ceea ce priveşte nivelul chiriei prime, acesta a rămas stabil în ultimii doi ani, mai ales în Bucureşti - între 3,8 şi 4 euro/mp.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/piata-care-ruleaza-anual-peste-3-5-miliarde-de-euro-si-nu-se-opreste-din-crestere-12476910
12476910
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.