O dispută cu miză de miliarde: încălzirea globală, o ameninţare tot mai serioasă

Autor: Vlad Popescu Postat la 07 aprilie 2014 368 afişări

Dezbaterea privind încălzirea globală, reaprinsă de avertismente dure din partea ONU.

O dispută cu miză de miliarde: încălzirea globală, o ameninţare tot mai serioasă

RIPOSTA COMPANIILOR. Grupul american Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, a publicat simultan două rapoarte proprii privind schimbările climatice. Compania admite că emisiile de gaze poluante, precum dioxidul de carbon generat de arderea combustibililor fosili (petrol, gaze naturale, cărbune), contribuie într-adevăr la creşterea temperaturilor, însă subliniază în acelaşi timp nevoia de energie, în special în ţările aflate în curs de dezvoltare, dar şi costurile nerealiste presupuse de o reducere semnificativă a emisiilor. Exxon Mobil anticipează că guvernele nu vor lua măsuri drastice pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, deoarece orice astfel de decizie ar majora cu mii de dolari pe an tarifele suportate de cosumatorul casnic. Compania subliniază, într-un mesaj către acţionari, că valoarea comercială a propriilor active - zăcăminte de petrol şi gaze din întreaga lume - nu va fi afectată vizibil de măsuri de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

O altă mare companie petrolieră, Royal Dutch Shell, pregăteşte de asemenea propriul raport privind schimbările climatice şi emisiile de gaze cu efect de seră. Grupul francez Total, unul dintre cei mai importanţi jucători din Europa, va anunţa în curând propria poziţie asupra problemei. Alte companii, precum Chevron şi BP, au respins însă apelurile acţionarilor pentru astfel de analize.

DEPARTE DE INTERESE POLITICE, VOCI DIN MEDIUL ACADEMIC DESCALIFICĂ DEZBATEREA PRIVIND SCHIMBĂRILE CLIMATICE ŞI ÎNCĂL-ZIREA GLOBALĂ DREPT SIMPLISTE, NESUSŢINUTE ŞTIINŢIFIC ŞI PERPETUATE DIN DIVERSE MOTIVE, de la miliardele de dolari cheltuite anual pe lobby, studii şi proiecte în acest sens până la dorinţa politicienilor de a câştiga popularitate afişându-se drept lideri responsabili, care nu pierd din vedere binele generaţiilor viitoare. Atmosfera planetei traversează cicluri milenare de încălzire şi răcire, iar clima a fost în perpetuă schimbare pentru milioane şi milioane de ani, fără intervenţia omului.

Ecologistul canadian Patrick Moore, unul dintre membrii fondatori ai Greenpeace, a afirmat în luna februarie, în timpul unei audieri în Senatul SUA, că nu există dovezi ştiinţifice că încălzirea globală ar fi cauzată de om. El a fost membru al Greenpeace în perioada 1971-1986 şi este cofondator al companiei de consultanţă Greenspirit Strategies din Vancouver, unde lucrează în prezent ca preşedinte şi om de ştiinţă. „Nu există nicio dovadă ştiinţifică că emisiile de dioxid de carbon cauzate de om ar fi cauza dominantă a trendului minor de încălzire a atmosferei Pământului în ultimii 100 de ani. Dacă ar exista astfel de dovezi, ar fi puse negru pe alb şi prezentate lumii întregi. Nu există dovezi reale, aşa cum este înţeles termenul din punct de vedere ştiinţific„, a afirmat Moore în februarie.

El a precizat că există o anumită corelare a evoluţiilor, însă puţine dovezi, fie şi circumstanţiale, care să susţină o relaţie directă, de-a lungul istoriei, între cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă şi temperaturi.

„Faptul că planeta a înre-gistrat atât temperaturi mai ridicate decât în prezent, cât şi o eră glaciară în momente când emisiile de CO2 erau de 10 ori mai ridicate decât sunt acum contrazice fundamental ipoteza că emisiile de CO2 cauzate de om reprezintă principala cauză a încălzirii globale„, a explicat omul de ştiinţă.

Moore a precizat că a părăsit Greenpeace după ce organizaţia „a făcut o schimbare abruptă de direcţie către stânga eşichierului politic„.

Astfel de opinii sunt în general respinse de comunitatea internaţională, care se bazează pe rapoarte „universal acceptate„, precum cele ale IPCC. Raportul publicat săptămâna trecută de agenţia din cadrul ONU face parte dintr-o serie de patru studii ample privind schimbările climatice şi încălzirea globală.

Lucrările vor servi liderilor politici drept suport ştiinţific în 2015, anul când guvernele lumii s-au angajat să încheie un pact global pentru încetinirea schimbărilor climatice.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/o-disputa-cu-miza-de-miliarde-incalzirea-globala-o-amenintare-tot-mai-serioasa-12420865
12420865
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.