Noua istorie a unei companii vechi de 100 de ani

Autor: Razvan Muresan Postat la 27 martie 2012 86 afişări

După ce a făcut restructurări la REBU şi la rafinăriile Vega şi Petromidia, cariera l-a adus pe Adrian Volintiru în 2011 în faţa unei noi misiuni: punerea pe picioare a unei companii vechi de mai bine de 100 de ani. Nimic nou, dar la fel de complicat.

De la începutul anului Vulcan a mai bifat un contract de patru milioane de euro cu firma Black Sea din Dubai pentru fabricarea de cazane sub presiune livrate în Irak şi un altul cu grupul belgian Wincke pentru construcţia unor echipamente sub presiune în Serbia, de 1,2 milioane de euro. În perioada următoare compania va semna un contract de 7,5 milioane de euro cu firma Babcock Volund pentru fabricarea a două cazane destinate Primăriei din Copenhaga şi se află în discuţii avansate cu o firmă din Israel pentru montajul unor centrale pe gaz de producere a energiei, care ar putea aduce companiei româneşti încă 15 mil. euro.

Preferă însă să lase cifrele să vorbească despre activitatea sa în Vulcan: 21 de milioane de lei cifră de afaceri în primul semestru al anului trecut, 70 de milioane în al doilea. Cât despre 2012, cele 30 de milioane de lei din primul trimestru - "unul prost în industria constructoare de maşini din cauza temperaturii scăzute" - sunt un semn bun că plusurile vor continua. Gradul de încărcare a urcat de la 46% la 120%, tradus prin lucru în trei schimburi. La sosirea sa în companie, în luna iulie, a decis şi evaluarea competenţelor managementului şi forţei de vânzări - "unde nu afli dacă eşti bun sau rău, ci doar dacă te potriveşti sau nu în poziţia pe care o ocupi" -, iar numărul angajaţilor a scăzut cu o treime, până la 900 de angajaţi. De la şase salarii restante, astăzi s-a ajuns "aproape la zi". Volintiru îşi aminteşte că în a treia zi de când a preluat conducerea companiei a găsit angajaţii în curte. "Am lucrat prima oară la gunoi în 1999-2000, la REBU, iar pe-atunci eram director economic şi mereu rămâneam singur cu angajaţii care protestau", spune directorul, adăugând că e important modul cum un manager alege să comunice şi să se poziţioneze faţă de angajaţii săi. Au înţeles să-i acorde credit şi de atunci comunică în mod regulat cu angajaţii şi cu liderii de sindicat.

Volintiru a luat decizia de a veni la Vulcan după două zile de gândire, ca urmare a discuţiei cu omul de afaceri Ovidiu Tender. Mărturiseşte că nu se uită în trecut şi nu acuză vechiul management, dar se amuză când îşi aminteşte de biroul pe care l-a găsit anul trecut - "cu mobilă impunătoare, fotolii, canapele şi un ficus". A renunţat rapid la încăpere şi a ales să muncească alături de colegii săi într-o încăpere unde birourile stau unul lângă celălalt. Schimbarea mentalităţii angajaţilor de la sloganul "producţia ţine fabrica" la viziunea sa, potrivit căreia "cheia este la vânzări", a fost o altă dorinţă de-a sa impusă în stilul de lucru.

Pentru lunile următoare Vulcan îşi propune să livreze comenzile la furnizori şi îşi propune să crească productivitatea prin investiţii în tehnologie - "cinci milioane de euro ar aduce de trei ori mai mult în venituri" - ţinta pentru 2012 fiind o cifră de afaceri de 35 de milioane de euro. Trecerea pe profit e însă obiectivul final, iar după stabilizarea companiei, estimată a se întâmpla până la finalul anului, Volintiru plănuieşte să atace noi teritorii: "Aşa fac mereu. Când lucrurile merg, schimb".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
volintiru,
restructurari,
vulcan,
companie
/analize/industrie/noua-istorie-a-unei-companii-vechi-de-100-de-ani-9429764
9429764
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.