Ilustrate de la Brebu

Postat la 02 decembrie 2008 125 afişări

A inceput desenand masute de sufragerie intr-un atelier de o suta de metri patrati, iar acum are cinci hectare de hale de productie si vanzari anuale de peste 25 de milioane de euro. Dupa 17 ani, Alexandru Rizea, fondatorul producatorului prahovean Lemet, continua sa deseneze - nu obiecte de mobilier, ci schita de extindere a afacerii lui.

Ofertele venite pe adresa Lemet nu sunt doar de preluare; la inceputul lunii noiembrie a primit din partea administratiei regiunii Rostov din Rusia o invitatie pentru a discuta posibila preluare a fabricii de mobila OJSC Progress. Daca aceasta preluare s-ar materializa, atunci ar fi o premiera in peisajul producatorilor romani de mobila, care pana acum s-au multumit doar cu statutul de furnizori pentru piata ruseasca. Lemet ar fi oricum una dintre putinele companii locale prezente pe piata din Rusia, alaturi de Elvila si Simex (mobila), BitDefender (software) sau Cotnari (vin). “Ne vom intalni si vom discuta”, comenteaza omul de afaceri, desi afirma ca in perioada imediat urmatoare nu are in vedere o extindere in afara Romaniei.

 

Deocamdata, Rizea se arata rezervat in toate declaratiile privind investitiile viitoare; spune doar ca “ambitia noastra este sa ne pastram investitiile, inclusiv cele in oameni” si ca se teme ca unele firme se folosesc de actuala criza ca sa scape de angajati, fara ca nimeni sa poata obiecta.

 

Afirmatia sa este valabila pentru acele firme care au de unde sa reduca personal, dar pentru majoritatea producatorilor nu pare sa fie cazul, avand in vedere deficitul cronic de forta de munca din industria mobilei. In ultimii sase ani, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), forta de munca s-a diminuat considerabil, pe fondul salariilor mici (de la peste 100.000 de angajati la 86.000 anul trecut) si se afla in continua scadere. Grav afectati au fost si marii producatori, precum Silvarom sau Alprom Pitesti, primul injumatatindu-si in mai putin de un an numarul de angajati.

 

Antreprenorul din Brebu, care s-a ocupat de angajarea tuturor celor 415 de salariati care lucreaza in companie, spune ca pana acum nu a avut probleme cu gasirea fortei de munca si ca de fapt nici nu exista o piata adevarata a muncii atat timp cat concurenta este scazuta. “Pana nu storci putin tubul, nu iese pasta din el; trebuie sa-l strivesti putin”, explica frust Rizea, referindu-se la momentul cand criza va duce intr-adevar la o mai mare competitivitate pe piata muncii.  

 


O afacere de famlie

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mobila,
productie,
afaceri,
Lemet,
Alexandru Rizea
/analize/industrie/ilustrate-de-la-brebu-3596122
3596122
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.