Fuziunea care va reconfigura piaţa globală a materialelor de contrucţii

Autor: Andreea Neferu Postat la 31 iulie 2014 613 afişări

Fuziunea dintre Lafarge şi Holcim va reconfigura nu doar piaţa globală a materialelor de construcţii, ci şi pe cea locală. Pentru a putea fuziona cu Holcim, Lafarge va vinde toate activele din România, în care a investit 700 de milioane de euro. Astfel, până la jumătatea anului viitor pe plan local îşi va face loc un nou greu din industria cimentului şi vom asista şi la una dintre cele mai mari tranzacţii ale ultimilor ani.

Mai mulţi producători de ciment din Turcia au anunţat că sunt interesaţi de preluarea fabricilor pe care cei doi giganţi vor fi nevoiţi să le vândă. Fondul de pensii Oyak, care controlează cinci companii turceşti din industria cimentului, Adana Cimento, Mardin Cimento, Bolu Cimento, Unye Cimento şi Aslan Cimento, a arătat acum trei luni că a demarat deja discuţii cu băncile internaţionale de investiţii pentru posibile achiziţii, dar şi că deţine 3 miliarde de dolari în numerar, păstrate pentru oportunităţile care vor rezulta din fuziunea între Lafarge şi Holcim. Conglomeratul Sabanci, care deţine producătorii de ciment Akcsana şi Cimsa, a anunţat că are un buget de 467-700 mil. dolari pentru astfel de achiziţii. Un alt grup turcesc interesat de achiziţia fabricilor Lafarge şi Holcim ce vor fi scoase la vânzare este Limak Holding, potrivit Reuters. De asemenea, şi fondurile de investiţii CVC Capital Partners (Marea Britanie) şi KKR (SUA) sunt interesate de activele pe care Holcim şi Lafarge le vor scoate la vânzare, potrivit unor informaţii publicate de Bloomberg.

Pe lista celor mai mari jucători la nivel mondial în industria cimentului, în afară de cele trei grupuri europene prezente deja pe piaţa locală - Lafarge, Holcim şi HeidelbergCement -, se numără companii chineze precum CNBM, Anhui Conch sau Jidong sau mexicanii de la Cemex, potrivit portalului globalcement.com. De asemenea, jucători importanţi sunt ruşii de la Eurocement sau italienii de la Italcementi. Cele două grupuri care sunt implicate în fuziune nu au divulgat până acum numele potenţialilor cumpărători, însă au precizat că o parte dintre aceştia vor să cumpere „la pachet“ activele puse la vânzare. În afară de activele din România, au mai fost scoase la vânzare uzina de ciment Mannersdorf a Lafarge din Austria, activele Holcim din Franţa (cu excepţia uzinei de ciment din Altkirch şi a staţiilor de betoane şi agregate din regiunea Haut-Rhin), activele Lafarge din Germania, activele operaţionale ale Holcim din Ungaria, activele Holcim din Serbia, precum şi activele Lafarge Tarmac din Marea Britanie (posibil cu excepţia unei fabrici de ciment).

Lafarge Ciment, cea mai importantă companie prin care sunt prezenţi în România francezii de la Lafarge, a înregistrat în perioada 2002-2013 afaceri totale de 2,4 miliarde de euro şi profituri nete cumulate de 720 de milioane de euro, arată calculele BUSINESS Magazin pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.

Pe de altă parte, Holcim România a ajuns în intervalul 2004-2013 la profituri nete totale de 211 milioane de euro şi rulaje cumulate de 2,3 miliarde de euro. Indiferent că a fost criză sau nu, businessurile din industria cimentului au rămas, în general, profitabile, astfel că este de înţeles de ce mai mulţi potenţiali cumpărători şi-au arătat interesul pentru activele de circa 5 miliarde de euro scoase la vânzare, în ţări precum România, Serbia, Austria, Germania sau Marea Britanie. Singura necunoscută este dacă vor avea suficienţi bani să le cumpere pe toate, la pachet, şi astfel raportul de forţe din piaţa cimentului să se păstreze.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/fuziunea-care-va-reconfigura-piata-globala-a-materialelor-de-contructii-13003084
13003084
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.