Cum se fabrica apa minerala

Postat la 22 septembrie 2009 4134 afişări

Dupa preluarea companiei Dorna Apemin, Coca-Cola HBC a investit 60 de milioane de euro in cele doua fabrici de ape minerale si intentioneaza sa mai ia in concesiune cateva izvoare, pentru a-si consolida pozitia pe o piata estimata la peste 300 de milioane de euro.

In acest caz, izvoarele se afla la o distanta de 6-8 kilometri de fabrica, intr-o zona protejata a Carpatilor Orientali. Din izvoarele de la Poiana Vinului este extrasa apa pentru marca Dorna, din cele de la Poiana Negri se imbuteliaza marca omonima, in timp ce resursele de la Izvorul Alb sunt captate pentru apa minerala necarbogazoasa (plata) Dorna Izvorul Alb.

In captarea apei din cele trei surse se folosesc metode diferite, in functie de debitul izvoarelor, existand doua tipuri de extragere a apei din pamant. "Prima este prin foraj, deci prin pomparea efectiva, cand se face un tunel in pamant, se introduce o pompa si apa este trasa printr-o conducta pana la fabrica", spune Nutu. Prin a doua metoda, folosita doar in cazul Izvorului Alb, este captata apa din cadere libera. Totusi, apa minerala nu poate fi extrasa in mod nelimitat, ci doar in functie de debitul izvorului, pentru ca daca sunt depasite cantitatile de exploatare, caracteristicile fizico-chimice ale apei se pot schimba. Cantitatile pe care imbuteliatorii le pot capta sunt stabilite de Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM), ce detine licente de exploatare pentru apa minerala naturala din 32 de perimetre, aflate la originea a circa 75% din apa imbuteliata in Romania. CCHBC exploreaza zonele din judetul Suceava in baza acestor licente, acordate prin intermediul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Pentru aceste drepturi de extragere, Coca-Cola plateste redevente de 2 euro pe 1.000 de litri produsi si 2.500 de lei pe kmp exploatat, adica mai putin de 15.000 de euro anual pentru exploatarea unui izvor.

Toate cele 3 izvoare intra in fabrica de la Floreni, pe care o strabat prin conducte pana la fabrica din Poiana Negri. Pentru eficientizare, conducerea fabricii a inceput din 2007 construirea a 6 tancuri de stocare a apei, cu o capacitate de 300 mc fiecare. "Apa curge de la izvor non-stop si pentru a nu o pierde atunci cand este curatata, linia este stocata in tancuri si imbuteliata ulterior", a precizat Marian Naiman.

Apa minerala este un produs sezonier, iar vanzarile depind direct de starea vremii. "Din ianuarie si pana in martie a fost o perioada moarta, dar incepand cu aprilie, am imbuteliat aproape continuu", afirma Naiman. Cantitatea de apa imbuteliata a scazut insa cu 7% in primele trei luni ale anului fata de perioada similara din 2008.

Din momentul cand apa ajunge in fabrica, urmeaza procese fizice speciale pentru fiecare marca in parte, in functie de calitatile microbiologice ale fiecarui izvor. In cazul apei ce contine dioxid de carbon din sursa, acesta este indepartat si stocat in tancuri imense pana cand apa este purificata. Sunt scosi din apa compusi ca fierul si manganul, "procedeul fiind realizat prin oxidarea cu aer steril si absorbtia prin straturi de nisip", conform lui Naiman.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Dorna,
Coca-Cola HBC,
concesiune,
fabrici,
piata
/analize/industrie/cum-se-fabrica-apa-minerala-4911330
4911330
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.