Clienţii au depăşit complexul berilor româneşti. Mărcile străine pierd teren

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 31 octombrie 2013 3001 afişări

Deşi volumele de bere vândute anul acesta sunt în scădere, Timişoreana, Ursus şi Ciucaş şi-au sporit şi în 2013 cota de piaţă, România fiind cea mai performantă ţară din Europa pentru Sabmiller. Unul din principalele atuuri este originea românească a mărcilor, care altădată era mai degrabă un handicap.

Clienţii au depăşit complexul berilor româneşti. Mărcile străine pierd teren

„Inovaţia este un subiect critic pentru a genera creştere, nu poţi să te dezvolţi doar copiind sau aşteptând să se schimbe ceva: trebuie în permanenţă să aduci schimbări relevante, care să aducă un plus în ofertă", explică Bârsan. Calea aleasă s-a concretizat în câteva lansări, între care sticla Ursus embosată, Redd’s Cranberries, Ursus Cooler şi Timişoreana brună. „Desigur, primul pas a fost să creem o poziţie de manager de inovaţie, fiindcă altfel oportunitatile riscă să se piardă printre «las’ că ştim noi ce merge din experienţă»", povesteşte Bârsan. A urmat apoi un proces de generare de idei, pornind de la cunoştinţele despre consumatori, de la particularităţile mărcilor companiei, de la oportunităţile ivite în piaţă şi „învăţând de la colegii noştri din alte ţări".

La capătul acestui proces s-au adunat câteva zeci de concepte, idei expuse consumatorilor, pentru a fi alese cele mai bune. Iar procesul se repetă în fiecare an: „Cele mai bune idei pe care nu le-am lansat anul trecut sunt în competiţie cu cele mai bune idei cu care am venit anul acesta, astfel încât să avem tot timpul ceva proaspăt «pe ţeavă»". Însă, completează reprezentantul Ursus Breweries, inovaţia nu constă numai în produs, ci şi în ambalaj, în design sau chiar în publicitate - „de pildă, când am decis să promovăm Timişoreana brună cu un spot care se referă şi la varianta blondă: «blondă sau brună, îmi e totuna, pe-amândouă le iubesc»".

PE LÂNGĂ MARKETING, COMPANIA A PUS ACCENT ŞI PE ALTE DIVIZII, un exemplu fiind în distribuţie. „Echipa de vânzări a reuşit să revigoreze parteneriatele cu distribuitorii noştri şi cu reţelele internaţionale de comerţ, ceea ce s-a văzut concret şi în rezultate„, afirmă Bârsan. De pildă, distribuţia mărcii Ciucaş a crescut cu 20% în doi ani. Pentru acest lucru, echipa de vânzări a comunicat „mult mai intens, s-a întâlnit periodic cu partenerii, am ascultat cu ambele urechi problemele lor apărute în timpul crizei şi, împreună, am încercat să dezvoltăm soluţii bune pentru ambele părţi".'

Una peste alta, plusurile se obţin tot mai greu într-o piaţă care scade şi în care se luptă şi alţi concurenţi puternici - Heineken, Romaqua Group, United Romanian Breweries şi European Drinks. Conform estimărilor, în funcţie de preţul de vânzare, industria berii a ajuns anul trecut la o valoare de 1,8 miliarde de euro, fiind a doua ca mărime din domeniul bunurilor de larg consum. Dar reţete de creştere se mai găsesc, indiferent că e vorba de inovaţii, puterea mărcilor sau valoarea „ambelor urechi".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/clientii-au-depasit-complexul-berilor-romanesti-marcile-straine-pierd-teren-11594396
11594396
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.