Cimentiştii anunţă revenirea - planurile după doi ani de cădere

Autor: Neferu Postat la 04 aprilie 2012 48 afişări

După doi ani de declin, cimentiştii văd în sfârşit luminiţa de la capătul tunelului. Cu şefi noi şi cu un nou suflu dat de lucrări de infrastructură şi nu numai, cei trei giganţi ai cimentului se pregătesc să construiască.

Pentru 2012 estimările prevăd o creştere de două până la cel mult cinci procente a pieţei cimentului, în special datorită proiectelor de infrastructură. "Pentru anul 2012 anticipăm o menţinere a volumelor la nivelul anului 2011, cu o posibilă creştere între 2 şi 5% în cazul demarării proiectelor mari de infrastructură anunţate de guvern.

Dacă va fi respectat programul de lucrări de infrastructură promis, probabil că ponderea acestora în piaţa construcţiilor se va mări comparativ cu cea deţinută în prezent de lucrările rezidenţiale", consideră Florian Aldea de la Carpatcement. Tot pe cererea din zona proiectelor de infrastructură şi a celor non-rezidenţiale se bazează şi Daniel Bach de la Holcim România când afirmă că piaţa locală a cimentului ar putea creşte cu 2-3%, estimând că evoluţia cifrei de afaceri a companiei pe care o conduce va urma, în linii mari, evoluţia pieţei de ciment în 2012.

Cu toate acestea, doar voinţa furnizorilor de a livra nu e suficientă: "Nu putem spera la un reviriment în sectorul rezidenţial atâta timp cât avem în continuare de-a face cu proiecte de real-estate suspendate şi acces dificil la creditare în cazul potenţialelor proiecte noi", a explicat Bach.

Toţi cei trei mari jucători din industria cimentului şi-au schimbat în ultimul an şi jumătate şefii pe piaţa locală. Astfel, Daniel Bach a preluat conducerea Holcim România în aprilie anul trecut de la Markus Wirth, în timp ce Florian Aldea conduce Carpatcement Holding de la începutul lui 2011, înlocuindu-l pe Mihai Rohan. La începutul acestui an, şi compania Lafarge şi-a schimbat conducerea, în contextul în care franţuzoaica Sonia Artinian l-a înlocuit pe Philippe Questiaux, devenind astfel prima femeie care conduce operaţiunile locale ale unuia dintre cei trei mari producători de profil.

Cele trei companii au realizat anul trecut afaceri cumulate de aproximativ 600 de milioane de euro, potrivit estimărilor BUSINESS Magazin, dar sunt încă departe de rezultatele din 2008, cel mai bun an al pieţei, când vânzările au depăşit un miliard de euro. Chiar dacă perspectivele pentru 2012 nu indică salturi ale pieţei de profil, cimentiştii nu disperă: România încă mai are multe de construit.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cimentiştii,
infrastructură,
ciment
/analize/industrie/cimentistii-anunta-revenirea-planurile-dupa-doi-ani-de-cadere-9475700
9475700
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.