Airbus Helicopters vrea să facă elicoptere SuperPuma la Braşov. Ce spun francezii despre investiţie

Autor: Razvan Muresan Postat la 16 iunie 2014 837 afişări

La trei luni de când Airbus Helicopters se arăta interesat de deschiderea unei linii de fabricaţie de elicoptere de tip SuperPuma MK1 în România, cele două părţi par a fi ajuns la o înţelegere. Francezii vor să le asambleze la Braşov, însă românii vor să se asigure că vor produce local şi componentele.

Airbus Helicopters vrea să facă elicoptere SuperPuma la Braşov. Ce spun francezii despre investiţie

„Airbus Helicopters va lua decizia de a merge înainte sau nu cu proiectul la finalul lunii iunie, după ce va evalua elementele necesare pentru succesul său, inclusiv răspunsurile pozitive ale IAR şi autorităţilor române privind ajutorul de stat“, anunţa în scrisoarea de intenţie Fabrice Arfi, vicepreşedintele Airbus Helicopters.

Potrivit unei hotărâri din 2 iunie a acţionarilor IAR, conducerea se va asigura că, în cadrul proiectului ce va fi implementat în România, elementele componente ale elicopterului de tip Super Puma MK1 vor fi fabricate de către IAR. În prezent, structura elicopterului este fabricată în Turcia, însă francezii spun că se are în vedere creşterea numărului de componente asigurate local.

Administratorii fabricii IAR Ghimbav consideră că ar trebui să fie de acord cu propunerile Airbus Helicopters în condiţiile în care se va obţine un angajament ferm din partea concernului aeronautic de implicare substanţială a fabricii braşovene în fabricarea de serie a unor componente ale elicopterului Super Puma MK1, de genul instalaţiilor electrice şi fuselajului, care să conducă, pe termen mediu, la transferarea unor activităţi însumând 140.000-220.000 de ore de manoperă/an sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, la transferarea unor lucrări pentru alte tipuri de elicopter, până la atingerea volumului de manoperă menţionat anterior.

Aceste comenzi, pe lângă faptul că vor constitui activitatea viitoare de bază a societăţii în momentul în care elicopterele IAR 316B Alouette III şi IAR 330 Puma vor ieşi din exploatare, vor constitui şi o sursă de profit pentru societate.

„Investiţia Airbus în România va avea loc, problema nu este dacă, ci când. Ministerul Economiei a solicitat o întâlnire cu reprezentanţii Airbus Helicopters, pentru a discuta pe larg cu conducerea instituţiei detalii suplimentare despre proiect. Din câte ştiu eu, întâlnirea nu a avut loc pentru că partea franceză nu a putut veni încă în România, de aceea s-a şi amânat votul din partea acţionarilor“, a declarat, pentru Business Magazin, Neculai Banea, director general al IAR SA. Compania IAR Braşov este controlată de stat, care deţine 64,9% din acţiuni prin intermediul Ministerului Economiei. Banea vorbeşte despre importanţa acestui proiect pentru comunitate, dat fiind faptul că va crea locuri de muncă suplimentare şi va conduce la creşterea nivelului de trai în zonă. „Personal, cred că e vorba doar despre detalii suplimentare pe care le-a cerut partea română pentru a aproba decizia în cunoştinţă de cauză şi în prezenţa unui angajament. E important de subliniat că solicitarea iniţială a venit dinspre partea franceză, de aceea vă spun că e vorba doar de un moment până când proiectul se va realiza“, a mai spus Banea.

Stephane Chery, şeful comunicării Airbus Helicopters, susţine că firma a dezvoltat continuu capacitatea sa industrială pentru generaţia anterioară de Super Puma în cadrul Eurocopter România încă din 2002, iar filiala din România a devenit un centru de excelenţă recunoscut la nivel mondial. Dincolo de flota românească, contracte de importanţă majoră sunt în curs de derulare sau se vor derula în viitor, precum cel al aparatelor Puma din Royal Air Force, deţinute de ministerul apărării din Marea Britanie. Eurocopter modernizează în România 24 de elicoptere Puma pe seama unui contract atribuit în 2009, prin care extinde durata de folosinţă a acestora până în 2025. „Este firesc ca Airbus Helicopters să evalueze acum toate variantele posibile şi să beneficieze de capacitatea industrială din România. Studiile în acest sens sunt în curs de derulare şi nicio decizie nu s-a luat până la momentul actual“, mai spune Chery.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/airbus-helicopters-vrea-sa-faca-elicoptere-superpuma-la-brasov-ce-spun-francezii-despre-investitie-12769708
12769708
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.