A lăsat în urmă o carieră în retailul de carburanţi şi a intrat în businessul arhivării de documente. Acum administrează o afacere de 25 de milioane de dolari

Autor: Iuliana Roibu Postat la 06 mai 2015 2798 afişări

Cristian Bilan a lăsat în urmă cu opt ani o carieră în retailul de carburanţi şi a intrat în businessul arhivării de documente, unde administrează 20.000 de metri pătraţi de arhive şi un business de 25 de milioane de dolari în patru ţări din regiunea Europei de Sud.

A fost recrutat în noua structură şi a primit funcţia de convenience manager pe toată reţeaua Mol din şase ţări, fiind responsabil de toate magazinele din toată reţeaua de staţii, unde a avut de armonizat platforme şi furnizori, dar şi stil de lucru. „Călătoream foarte mult, eram mereu pe drumuri, iar când am devenit tată mi-am dat seama că nu mai este plauzibil să continuu aşa.“

A fost recrutat în 2006 de Iron Mountain, lider mondial în administrarea informaţiilor, şi a intrat într-un domeniu care părea neatractiv din exterior, dar de care a devenit repede pasionat. „Iron Mountain este o companie discretă şi ne-am potrivit de la început”, povesteşte Cristian Bilan, care a avut pentru prima dată ocazia să construiască o echipă după principiile şi standardele proprii şi să facă tranziţia unui business de la o structură antreprenorială la o corporaţie. Iron Mountain cumpărase pe piaţa locală DocuGuard (business condus în prima parte a anilor 2000 de Danu Temelie, care ulterior a fondat EuroMini Storage, primul spaţiu de depozitare „cu autoservire“), care urma să fie borna cu numărul zero a companiei pentru dezvoltarea în regiunea Europei de Sud. După şase luni de la venirea sa în companie, procesul de integrare şi aliniere la standardele IM a fost finalizat, iar Cristian Bilan a devenit country manager.   

„Dacă o companie îşi doreşte optimizarea costurilor generate de arhiva proprie, Iron Mountain pune la dispoziţie un sistem integrat de gestiune şi o echipă profesionistă de arhivişti (specialişti în arhivistică) şi arhivari (funcţionari însărcinaţi cu păstrarea actelor sau documentelor unei arhive, cu clasarea documentelor şi actelor dintr-o arhivă), care consiliază cu privire la întocmirea Nomenclatorului Arhivistic în conformitate cu legislaţia şi structura specifică a compa-niei, stabilind termenii de retenţie specifici fiecărui tip de document şi preluând stocarea cutiilor inventariate. Iron Mountain oferă întreaga gamă de servicii conexe stocării documentelor până la serviciul final de distrugere confidenţială. Practic sistemul informatic oferă o actualizare permanentă şi structurată a arhivei conform legislaţiei în vigoare, respectiv backup pentru documentele importante, mare parte din arhivă putând fi - ulterior procesării - digitalizată şi introdusă în sisteme proprii gen ERP”, descrie Cristian Bilan modul cum funcţionează core-businessul Iron Mountain, care are acum un portofoliu de peste 600 de clienţi în România (cei mai mulţi din sectorul financiar, bancar şi companii multinaţionale), pentru care administrează peste 20.000 de metri pătraţi de depozite de arhivă în cele două centre logistice ale grupului de la Ploieşti şi Bucureşti deservite de o flotă proprie de 9 vanuri securizate (pentru fiecare maşină achiziţionată, Iron Mountain investeşte încă 3.000 de euro pentru sisteme de protecţie suplimentară şi sisteme de alarmă sofisticate).

De anul trecut, Cristian Bilan a preluat conducerea portofoliului Europa Sud, care înseamnă încă trei pieţe regionale în afară de România: Slovacia, Serbia şi Grecia. Spune că fiecare piaţă are specificul ei din punctul de vedere al organi-zării documentelor şi digitalizării şi nu există o legislaţie armonizată la nivel de UE în ceea ce priveşte gestiunea arhive-lor. Unul din actele la care se raportează unitar ţările UE este legea pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal (în România, legea 677).

Cristian Bilan conduce acum un business cu o cifră de afaceri estimată pentru 2015 la 24 milioane de dolari şi cu aproximativ 400 de angajaţi la nivel de cluster, din care România reprezintă 10 milioane de dolari şi o medie anuală de 125 de angajaţi permanenţi. Compania estimează în continuare creşteri semnificative în România şi în regiune, iar Iron Mountain are în plan şi extinderea regională în Europa de Sud. Până la sfârşitul acestui an, în clusterul condus de Cris-tian Bilan vor mai intra încă două pieţe din regiune.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/a-lasat-in-urma-o-cariera-in-retailul-de-carburanti-si-a-intrat-in-businessul-arhivarii-de-documente-acum-administreaza-o-afacere-de-25-de-milioane-de-dolari-14205430
14205430
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.