Va scumpi Prima Casa 2 apartamentele? Ce parere ai?

Postat la 08 februarie 2010 47 afişări

Programul guvernamental Prima Casa a ajuns la primul moment de bilant. Urmeaza varianta a doua, care ar trebui sa incurajeze in special achizitia si constructia locuintelor noi. Exista insa si posibilitatea unui efect secundar nedorit: cresterea preturilor.

Lansarea, in luna iulie, a programului Prima Casa a dus la o stopare a scaderilor si pe alocuri chiar la o usoara scumpire a apartamentelor din Bucuresti si din tara, potrivit indicilor imobiliari calculati de catre Colliers International si portalul Imobiliare.ro, ambii indici fiind calculati pe baza anunturilor de vanzare publicate pe internet si in presa de specialitate.

O crestere a plafonului de garantare ar putea duce, in opinia unor consultanti imobiliari, la scumpiri, in cazul apartamentelor cu un pret apropiat de 60.000 de euro - actualul credit garantat de catre stat - si la o stopare a reducerilor de preturi pentru apartamentele noi care au acum un pret de vanzare apropiat de valoarea viitorului plafon. Exista insa si consultanti care considera ca o scumpire nu ar reprezenta o decizie buna din partea dezvoltatorilor. "Nu cred ca se poate vorbi despre o crestere la apartamentele noi, cel putin pentru moment, iar daca va exista, aceasta va fi foarte mica. Dezvoltatorii au trecut si inca trec prin momente foarte grele, riscand sa piarda totul, asa ca nu isi vor permite sa se joace cu preturile, pentru ca ar putea sa ramana in continuare cu apartamentele nevandute", considera Ionut Bordei.

O majorare a plafonului de garantare n-ar fi de mare ajutor pentru cei ce au construit deja apartamente, considera la randul sau Asher Lax, director de marketing si vanzari al Adama, dezvoltator care are in constructie noua ansambluri rezidentiale. "Clientii vor avea insa sansa sa-si ia apartamente mai mari", adauga el. n privinta locuintelor noi deja finalizate, Valentin Ilie de la Coldwell Banker considera ca modelul de dezvoltare din trecut nu mai este valabil astazi, iar "cei care au construit si au apartamente pe piata vor intra in competitie cu cu cei ce dezvolta azi locuinte la un pret de 750-800 de euro pe metru patrat. Acei dezvoltatori care au construit pe vechile modele vor ramane cu apartamentele".

Indiferent de aspectele care inca se cer clarificate, interesul public pentru modificarile aduse programului Prima Casa se mentine. Din suma destinata initial pentru achizitia unei locuinte vor ramane aproximativ 300-350 de milioane de euro - tinand cont de o rata de aprobare de aproximativ 100 de dosare zilnic - la care se vor adauga ulterior alte cateva sute de milioane. Iar o eventuala majorare a plafonului de garantare, alaturi de alte facilitati, ar putea incuraja achizitia de locuinte noi, ceea ce s-a dorit de fapt de la bun inceput.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/va-scumpi-prima-casa-2-apartamentele-ce-parere-ai-5483512
5483512
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.