Semne bune pentru imobiliare

Postat la 08 martie 2010 69 afişări

Cu cateva contracte de inchiriere semnate, inceputul de an a fost bun pentru tranzactiile cu spatii industriale, logistice si de birouri. Vremurile bune din 2007 si 2008 sunt inca departe, dar nici nu se mai poate spune ca piata e in letargie.

Compania Golden Food, activa in segmentul productiei de snacksuri, a inchiriat 6.000 de metri patrati in Millennium Logistic Park, in sud-estul Capitalei, singurul proiect logistic din tara care se construieste fara a avea insa toata suprafata inchiriata. Scaderea suprafetelor inchiriate la aproape jumatate fata de 2008, dar si faptul ca aproape toate proiectele mari au spatii disponibile i-au determinat pe dezvoltatori sa nu mai construiasca "speculativ", adica sa nu mai inceapa dezvoltarea fara a avea inchiriata o proportie semnificativa din spatiu, daca nu chiar intreg proiectul.

Millenium Logistic Park este un joint-venture intre MLP Group din Polonia si Bluehouse din Grecia. "Asa a fost planul, a fost un business gandit dinainte de criza, am obtinut finantarea si in noiembrie am inceput constructia", spune Camelia Nemteanu, director administrativ si de marketing al dezvoltatorului. Tranzactia cu Golden Food, semnata acum aproximativ trei saptamani, are ca obiect jumatate din suprafata primei faze a proiectului, care va fi livrata in iunie. Acesta va fi si singurul proiect logistic nou din Capitala, in contextul in care toti dezvoltatorii mari, precum ProLogis sau Eyemaxx, si-au stopat planurile de investitii. "Dezvoltatorii mari au deja spatii disponibile spre inchiriere, iar in al doilea rand, multi s-au extins agresiv si unii au probleme in a returna creditele contractate. In plus, bancile nu mai finanteaza proiecte speculative, ci solicita un grad minim de preinchiriere de 50%", explica Viorel Opait.

Sanse pentru noi proiecte ar putea sa vina insa in urma extinderii lanturilor de retail. In opinia lui Gabriel Chimisliu, necesitatea dezvoltarii unui al doilea mare pol logistic in tara ar urma sa genereze mai multe proiecte in zona Turda - Cluj-Napoca - Deva. "Sunt acum destule cereri de spatii logistice, in special din partea comerciantilor, a companiilor de bunuri de larg consum, dar si a firmelor de logistica", spune Chimisliu, care adauga ca si mai multe companii de productie din strainatate au inceput sa-si manifeste interesul pentru gasirea unor terenuri sau a unor spatii industriale, zonele preferate fiind cele din vest, Craiova, Ploiesti, Brasov sau Bucuresti.

Deocamdata, consultantii apreciaza ca urmatoarele luni nu ar urma sa aduca tranzactii majore, care sa vizeze suprafete de peste 10.000 de metri patrati. "Daca perioada de negociere era de doua-trei luni inainte de criza, acum se ajunge la sase luni, iar tranzactiile mari pot dura si doi ani de zile", afirma vicepresedintele The Advisers Knight Frank. Inexistenta unor suprafete disponibile de peste 10.000 de metri patrati ar putea duce si la o usoara crestere a chiriilor pentru aceste spatii, desi pe ansamblul pietei preturile sunt estimate sa ramana stabile, spre deosebire de celelalte segmente imobiliare, unde ieftinirea ramane cuvantul de ordine si in 2010. "Probleme erau si in trecut, iar proiectele sau dezvoltatorii au intrat cu ele in perioada de criza", comenteaza Viorel Opait, care spera, ca si alti consultanti imobiliari sau dezvoltatori, ca a doua jumatate a anului va aduce totusi mai multe tranzactii si proiecte noi.

Deocamdata, inceputul de an a adus, pe langa cele trei tranzactii, si un contract de mari dimensiuni in segmentul industrial: gigantul EADS a semnat, la finele saptamanii trecute, un contract pentru constructia unei fabrici de componente pentru avioane Airbus pe platforma IAR Brasov. Intr-adevar un semn bun.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/semne-bune-pentru-imobiliare-5722358
5722358
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.