S-au blocat tranzactiile cu terenuri?

Postat la 25 februarie 2008 21 afişări

"Exagerat de mari" este caracterizarea folosita deja de ceva vreme de dezvoltatori pentru a descrie preturile terenurilor din Bucuresti. Seful din Romania al Hercesa Imobiliare nu face exceptie, adaugand in plus ca nu se grabeste sa cumpere. Si nu e singurul.

"Astept pana pretul va fi cum vreau eu si atunci voi reveni, am sa cumpar ca preturile vor fi mai scazute. Nu am teama ca vor cumpara altii, deoarece nu se intampla nimic din punctul de vedere al tranzactiilor", sustine Reuven Havar.

Primele noua luni ale anului precedent au fost bogate in tranzactii cu terenuri de suprafete mari. In Bucuresti au fost preluate mai multe terenuri de mari dimensiuni care au apartinut unor foste fabrici, precum Tricodava, Helitube sau Compania Industriala Grivita, fapt ce a dus la diminuarea considerabila a ofertei de spatii de mari dimensiuni situate in interiorul orasului.

Si cum cu greu trece o saptamana fara sa se anunte un nou proiect sau un nou plan de investitie imobiliara, balanta raportului dintre cerere si oferta s-a inclinat si mai mult in favoarea celor care doresc sa patrunda pe piata autohtona si care trebuie sa plateasca astfel "o taxa de intrare", dupa cum o numeste Alejandro Solano.

Chiar si asa, seful Africa Israel pe plan local spune ca un dezvoltator strain care vine pentru prima oara intr-o tara noua se uita, inainte de a achizitiona un teren, la istoricul ultimelor luni de tranzactii, "iar la noi nu a fost in ultimele luni nicio tranzactie cu un teren de peste doua hectare la un pret de peste 1.000 euro/mp".

Ultima tranzactie care a implicat un teren de dimensiuni mari a fost vanzarea in urma cu o luna a fabricii Electroaparataj, la un pret de 857 euro/mp, in timp ce pretul cel mai mare a fost platit in vara precedenta pentru terenul Combinatului Grivita - 1.215 euro pe metru patrat.

Acesta din urma este totusi de aproape doua ori mai mic decat pretul cu care a fost scos la licitatie terenul fabricii Timpuri Noi, una din ultimele suprafete mari disponibile din Capitala. Compania a respins la inceputul lunii august a anului trecut toate ofertele primite in cadrul licitatiei pentru terenul de 50.000 de metri patrati, al carui pret de pornire a fost de 100 de milioane de euro fara TVA.

Presedintele Consiliului de Administratie al Timpuri Noi, Alexandru Breazu, sustine ca a primit chiar o oferta de 129 de milioane de euro, adica peste 2.400 de euro pe metru patrat, aceasta nefiind acceptata din cauza termenului de plata.

"Am negociat mai strans cu patru companii, dintre care doua nu sunt prezente in Romania. Au venit, au facut verificari de mediu, au dat gauri in pamant… O vindem anul acesta", spune Breazu, care a fost mandat, alaturi de consiliul de administratie al companiei, sa poarte negocieri directe cu dezvoltatorii interesati.

Majorarea continua a preturilor la terenuri a indus o stare de asteptare nu doar in randul doritorilor unor suprafete mari, cat si in randul celor care doresc suprafete de pana la 10.000 de metri patrati. "Piata a scazut ca interes la nivel de zona centrala si semicentrala, unde preturile sunt deja la limita de rentabilitate a dezvoltatorului", sutine Florian Velcu, coordonatorul departamentului de achizitii de terenuri din cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers Banker Affiliates of Romania.

In acelasi timp, si detinatorii de terenuri au ales sa astepte momentul in care primesc pretul dorit, situatia in care un vanzator mentine o oferta timp de cateva luni fara a vinde, pentru a majora apoi pretul, fiind uzuala, potrivit analistilor.

Un interes in stagnare din partea investitorilor se va manifesta si in cazul zonei de nord, potrivit specialistilor Eurisko, cresterile de pret ale terenurilor din aceasta zona urmand sa fie mai lente comparativ cu anii precedenti. "Atentia investitorilor se indreapta catre zone considerate pana acum cu randamente mici. Sudul, estul si vestul Capitalei, dar si zonele limitrofe ofera spatii necesare si suficiente dezvoltarii unor proiecte imobiliare la preturi inca accesibile", este de parere Valeriu Ichert, manager al departamentului de terenuri in cadrul companiei de consultanta imobiliara.

Cresterea preturilor pana spre limita rentabilitatii pentru dezvoltatori, al caror risc privind transpunerea in pretul final a scumpirii terenurilor este mai ridicat comparativ cu anii trecuti, a avut ca rezultat si scaderea numarului de terenuri cumparate pentru a fi revandute la un pret mai mare. In plus, vanzatorii au inceput sa “impacheteze” terenurile in functie de proiectele care se pot dezvolta pe suprafetele respective, iar cei care doresc sa isi asume un risc mai mare pentru un posibil profit mai bun incearca parteneriate cu dezvoltatorii.

Mutarea interesului spre alte zone precum vestul sau sudul Bucurestiului poate fi sinonima insa si cu o noua sursa de profituri pentru cei care doresc sa vanda scump ceea ce au cumparat ieftin in urma cu cateva luni. "Terenurile se vor scumpi in acest an in medie cu 20-30%, deoarece exista o corelatie cu preturile finale din segmentul rezidential", estimeaza Florian Velcu, care admite ca in acest moment exista intr-adevar terenuri pe care dezvoltatorii nu le cumpara din cauza pretului prea ridicat, care nu le-ar mai permite aceleasi marje de profit ca in anul trecut.

Iar pentru aceasta ultima categorie, Reuven Havar nu vede decat doua posibilitati: "ori vor scadea preturile, macar un pic, ori vor sta cu ele acolo". Cum insa oferta este in continuare mai redusa comparativ cu cererea, loc de scumpiri mai exista, indiferent daca unii dezvoltatori vor alege sa mai astepte.

Cele mai mari tranzactii cu terenuri

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/s-au-blocat-tranzactiile-cu-terenuri-2413465
2413465
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.