Revin tranzactiile in imobiliare?

Postat la 29 martie 2010 29 afişări

In vremurile bune ale pietei imobiliare, avocatii de business specializati in imobiliare aveau o vacanta de Craciun foarte scurta, iar febra semnarii unor tranzactii ajungea sa se prelungeasca si pana aproape de Anul Nou. Anul 2009 a fost mult mai linistit din acest punct de vedere, dar lucrurile incep sa se miste iarasi, chiar daca nu mai sunt premise pentru o intoarcere a pietei la frenezia trecuta.

Avocatul continua spunand ca investitorii sunt acum atenti mult mai mult la riscuri. "Nu cred ca tranzactiile anuntate la inceputul acestui an sunt semnele unui inceput de revenire, ci interesul unor investitori pentru proiecte de dimensiuni mai mici. Ofertele au stat pe masa investitorilor un an si jumatate si nu s-a intamplat nimic, dar acum ei au inceput sa se uite, sa intrebe", spune Peli.

Inceputul de an a adus mai multe tranzactii, un schimb de actiuni intre GTC Romania si Aura Investments in proiectele a doua malluri Galleria, preluarea unor spatii comerciale de catre fondul sud-african NEPI in cadrul Iris Shopping Center din Pitesti, dar si preluarea magazinului IKEA de grupul suedez, achizitia retelei Plus de catre LIDL pentru 200 de milioane de euro sau preluarea unor viitoare magazine proprii de catre Auchan. Daca tranzactiile in sine au avut valori mici si au inclus chiar si stergerea unor datorii, Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investitii din compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox, considera ca "sunt tot mai prezente semnele de revigorare pe piata". Explicatia sa consta tot intr-un presupus interes mai ridicat din partea unor fonduri de investitii care "au strans bani pe varful de piata imobiliara, in 2007, si acum au o presiune sa cheltuiasca aceste fonduri disponibile, inainte sa se incheie <mandatul> de aproximativ cinci ani in care trebuie sa livreze randamentul promis".

De un interes din partea unor investitori vorbeste si Marian Dinu, country managing partner al biroului local de avocatura DLA Piper, birou care a asistat anul trecut fondul Tri Investments in finalizarea achizitiei a aproape 70 de apartamente. "Sunt investitori interesati de zona rezidentiala, cu o regandire a modelului de afaceri: nu mai cauta apartamente de 100 de metri patrati, ci apartamente mai mici."

Pe de alta parte, Francisc Peli nu crede ca vor fi nume mari care sa vrea si sa inceapa sa cumpere proiecte rezidentiale. "Proiecte noi nu se incep in sine. Orice ciclu al unei perioade cu multe investitii are o zona de acumulare, o zona nu foarte vizibila in general, care include achizitia de terenuri, finantari sau gasirea unor parteneri", afirma Peli. In context, avocatul considera ca proprietatile imobiliare ce se vor tranzactiona in acest an le vor aduce vanzatorilor sume de ordinul zecilor de milioane de euro, comparabile cu cele de la inceputul boom-ului imobiliar. "Partea buna este ca s-a iesit din zona de amorteala", conchide el.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
avocatura,
avocati,
business,
tranzactii
/analize/imobiliare/revin-tranzactiile-in-imobiliare-5779792
5779792
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.