Retrospectiva 2015: Anul dezmorţirii imobiliare

Autor: Ioana Matei Postat la 02 ianuarie 2016 867 afişări

Unul dintre primele articole de copertă ale anului 2015 previziona că anul acesta va fi unul de definire a strategiei pentru cei mai importanţi jucători din piaţa locală de real estate şi că existau premise să intre în istorie drept „cel mai bun an de după criză“.

Retrospectiva 2015: Anul dezmorţirii imobiliare

Piaţa de retail a adus a doua cea mai mare tranzacţie ca valoare din primele nouă luni, în contextul în care compania de dezvoltare imobiliară NEPI a cumpărat pentru 86 de milioane de euro centrul comercial Auchan Titan. Pentru anul viitor, spaţiile ce urmează să fie livrate pe acest segment depăşesc 180.000 de metri pătraţi, iar stocul modern de spaţii comerciale din România va continua să se dezvolte şi în 2016, atât în Bucureşti, cât şi în oraşele regionale, potrivit DTZ Echinox.

2015 este şi cel mai bun an din istoria pieţei rezidenţiale, cu peste 11.000 de unităţi finalizate în Bucureşti şi împrejurimi şi un stoc total de locuinţe noi finalizate aflate la vânzare ce va ajunge la finalul anului la aproximativ 14.000 de unităţi, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania. Gradul de absorbţie a locuinţelor nou construite a ajuns la 70%, în contextul unei adaptări mai bune a ofertei la cererea existentă. Oferta dezvoltatorilor este alcătuită mai ales de proiecte destinate segmentului mass market (51,52%), reprezentate de produse ale căror preţuri de vânzare depăşesc arareori 50.000 de euro pentru un apartament cu două camere, însă reprezentanţii Coldwell Banker observă că anul acesta au început să câştige teren şi produsele adresate clienţilor din clasa medie (34,01%) şi high market (14,47%). Anul 2015 marchează şi revenirea în piaţă a unor dezvoltatori care şi-au pus în aşteptare planurile de dezvoltare la debutul crizei economice, iar dezvoltatorii proiectelor rezidenţiale consacrate au continuat să dezvolte noi faze, numărul maxim de unităţi construite fiind de 500 anual. Utilizatorii finali, care fac o achiziţie imobiliară în scop locativ, deţin o pondere de aproape 100% din numărul de tranzacţii încheiate pe piaţă (în perioada 2007-2008, circa 80% din unităţile noi rezidenţiale erau cumpărate de investitori, cu scopul revânzării ulterioare); însă tranzacţiile rezidenţiale în scop investiţional au reapărut pe piaţă în ultimele 18 luni, într-un procent de sub 5% din totalul tranzacţiilor.

Anul acesta a marcat şi reapariţia pe scară largă a vânzărilor de locuinţe noi aflate încă în fază de construcţie - achiziţiile off plan reprezintă sub 5% din totalul tranzacţiilor încheiate şi sunt întâlnite în cazul unui număr redus de proiecte rezidenţiale, ale unor proiecte rezidenţiale şi dezvoltatori de renume, sau pe segmente de nişă, precum cel de lux. Preţurile s-au menţinut stabile pe parcursul acestui an, cu o medie de aproximativ 700 de euro pe metru pătrat construit pentru proiectele adresate segmentului mass market, în timp ce proiectele destinate segmentului middle se vând cu aproximativ 1.050 - 1.200 euro pe metru pătrat construit.  Potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania, preţurile de tranzacţionare se vor menţine stabile pe parcursul următoarelor şase luni, ţinând cont de actuale condiţii economice favorabile; iar gradul de absorbţie a locuinţelor noi dezvoltate se va menţine ridicat, la peste 70%, proiectele finalizate înainte de 2013 urmând de asemenea să îşi reducă stocul disponibil. Stabilizarea preţurilor, majorarea cererii pentru locuinţe noi, dar şi creşterea plafonului de preţ pentru care se impune cota redusă de 5% la TVA, la aproximativ 100.000 de euro de la 1 ianuarie 2016, va duce la o creştere uşoară a numărului de proiecte destinate segmentului middle şi upper middle, dar şi a vânzărilor de locuinţe cu trei camere. Revenirea pieţei rezidenţiale va duce şi la crearea unor noi poli rezidenţiali, precum Theodor Pallady, Barbu Văcărescu sau marile zone industriale din interiorul oraşului, dezvoltatorii urmând astfel să se alăture investitorilor activi pe segmentul spaţiilor de birouri, care au creat în ultimii ani poli de dezvoltare urbanistică.

Cea mai mare tranzacţie imobiliară a lui 2015 pe acest segment a fost reprezentată de achiziţia fostelor Sere Berceni de dezvoltatorii care vor construi Metalurgiei Park, într-o tranzacţie estimată la aproximativ 30 de milioane de euro.

„2016 va fi un an mai bun pe toate segmentele, cu siguranţă, chiar mai bun decât 2015. Anul acesta a fost cel mai bun pe tranzacţii imobiliare în zona industrială”, declara Mihnea Şerbănescu, director general al DTZ Echinox. „Este vorba despre un complex de factori care va impulsiona piaţa, pe toate segmentele”, a adăugat el, dând ca exemplu faptul că reducerea plafonului minim de garantare în cazul programului Prima casă este o măsură de la care aşteaptă un efect marginal, pe de o parte pentru că a crescut plafonul pentru TVA de 5% până la locuinţe cu valoare de 450.000 de lei şi, pe de altă parte, băncile au tot interesul să atragă noi clienţi. În plus, un aspect interesant semnalat de reprezentantul DTZ este apariţia investitorilor în domeniul imobiliar ca alternativă la alte modele de investiţii. „Până anul acesta, îşi ţineau banii în bănci, care iubeau capitalul. Era o variantă comodă, dar acum randamentele din depozite bancare nu mai sunt interesante şi vor să investească în real estate.“ Aşteptările investitorilor se referă la randamente de 8%, dar o plajă mai realistă de câştig se plasează între 7 şi 8%, completează Mihnea Şerbănescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/retrospectiva-2015-anul-dezmortirii-imobiliare-14929170
14929170
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.