Prima Casa: vechi sau nou? Lei sau euro?

Postat la 27 octombrie 2009 30 afişări

“Prima casa” sau credit obisnuit? E mai bine in lei sau euro? Ce acte trebuie pentru contract? La o prima vedere, obtinerea unui credit garantat de stat pare mult mai complicata, dar costurile mai reduse vin sa compenseze acest aspect.

Avand in vedere ca extrasul de carte funciara trebuie sa fie emis cu cel mult 15 zile inainte de trimiterea dosarului catre Fond, este posibil ca vanzatorul sa fie nevoit sa mai obtina inca un extras, daca perioada de analiza efectuata de banca este mai mare de 15 zile.

Aceste aspecte pot parea complicate si i-au determinat deja pe unii proprietari de locuinte sa nu doreasca sa aiba parte de cumparatori prin programul "Prima casa", insa aspectele procedurale sunt specifice oricarui credit ipotecar, dupa cum remarca Alexandru Pricop. "Proprietarii care sunt reticenti cu privire la acest tip de credit sunt reticenti la orice fel de credit ipotecar si vor sa isi vanda proprietatile intr-un timp cat mai scurt."

O analiza a Kiwi Finance arata ca un credit de 50.000 de euro obtinut pe o perioada de 30 de ani prin programul "Prima casa" este mai ieftin cu aproximativ 25% comparativ cu unul standard, avansul fiind de asemenea de doar 5%, comparativ cu obisnuitul 20-25% in cazul unui credit ipotecar. Totusi, "avem clienti in portofoliu care si-au schimbat cererile pentru un credit standard sau au cerut unul de acest tip de la inceput, pentru a nu isi pierde avansurile sau o oferta buna", afirma Anca Bidian, general manager al Kiwi Finance. In ceea ce priveste moneda in care se contracteaza creditul, consultantul alege ferm euro, chiar daca dobanzile vor creste pe termen mediu avand in vedere nivelul actual scazut al reperului EURIBOR. "Dobanzile sunt duble la creditele in lei si te califici si pentru o suma mai mica.

Daca pana la adoptarea euro s-ar produce o inversare a dobanzilor, ar exista posibilitatea refinantarii", considera Anca Bidian.

In ciuda tuturor acestor factori care trebuie atent analizati - si care ar putea un potential cumparator sa nu fie interesat de program - "Prima Casa" a starnit un interes ridicat, atat in ceea ce priveste solicitarile primite de banci sau brokeri de credite. In acelasi timp, sintagma "prima casa" a devenit foarte cautata si pe internet. "Am fost socati sa vedem ca noi avem mai multi vizitatori pe site din cuvinte cheie care includ <prima casa> decat clasicele <imobiliare> sau <preturi apartamente>", spune Daniel Crainic, marketing manger al www.imobiliare.ro, care reuneste peste 150.000 de oferte active. Compania a decis de altfel sa implementeze o sectiune de anunturi cu oferte care se incadreaza in plafonul stabilit prin ordinul guvernamental, sectiune care va fi activata luna viitoare.

Totusi, daca dupa analiza tuturor acestor factori programul "Prima casa" ramane cea mai buna optiune, nu mai urmeaza decat perioada de asteptare a deciziilor luate de banca si de catre Fondul de Garantare

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Imobiliare,
locuinte,
apartamente,
case,
prima casa
/analize/imobiliare/prima-casa-vechi-sau-nou-lei-sau-euro-5031966
5031966
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.