De trei ori prudenta

Postat la 02 decembrie 2008 34 afişări

Dupa ce a stabilit un record prin vanzarea cladirii de birouri Ame¬rica House, seful GTC Romania, Shimon Galon, se declara increzator si in piata spatiilor comerciale si cea rezidentiala, care atrag cea mai mare pondere din investitiile dezvoltatorului.

Gabor Futo, CEO al dezvoltatorului maghiar Futureal, se refera la efectele pe care le vor avea dificultatile in obtinerea unei finantari. “Proiectele care sunt in asteptare la banci, pentru avizare, vor fi puse pe <hold>, majoritatea. Ca urmare se vor reduce costurile de constructie, unele companii chiar vor da faliment”, considera Futo. Cel mai important proiect pe plan local al Futureal, centrul comercial Gold Plaza Baia Mare, a obtinut finantare la sfarsitul lunii mai. Ieftinirea lucrarilor de constructie, dar si scaderea preturilor cerute pentru terenurile aflate la vanzare sunt mentionate si de catre Galon ca fiind doua efecte principale ale contextului financiar global. GTC Romania a inaugurat deja primul sau centru comercial, Galleria Buzau, alte doua - in Suceava si Piatra-Neamt - urmand a fi deschise in februarie 2009, cu o intarziere de cateva luni, explicata de reprezentantii GTC prin faptul ca nu toti retailerii au finalizat amenajarea spatiilor.

 

Desi recunoaste ca “se simte mai puternic o putere de cumparare mai scazuta cu cat orasul este mai mic si mai departe de Bucuresti”, seful GTC vede o oportunitate si in centre comerciale amplasate in orase de dimensiuni medii. In Buzau exista deja un mall, dezvoltat de catre omul de afaceri Dan Ostahie, in timp ce in Suceava vor fi la sfarsitul acestui an doua proiecte comerciale de mari dimensiuni, Suceava Shopping City si Iulius Mall. Galon crede ca un oras cu o 100.000 de locuitori poate sustine pe termen mediu trei centre comerciale. “Oamenii nu sunt obisnuiti cu viata langa un centru comercial; toata viata unei localitati ar trebui sa se joace in jurul unui mall. Dimineata sa iei micul dejun intr-un mall, ziua sa mergi la pranz tot acolo si in timp ce copiii se joaca, doamnele sa cheltuiasca, iar seara sa se incheie cu un film la cinema.”

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/de-trei-ori-prudenta-3595696
3595696
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.