Consultanţii din imobiliare trec de cealalată parte a baricadei şi devin dezvoltatori

Autor: Cristina Cuncea Postat la 17 iulie 2014 1922 afişări

După ce ani buni au făcut bani din consilierea investitorilor cu privire la cele mai bune oportunităţi imobiliare de pe piaţa locală, o parte din consultanţii în domeniul real estate au trecut de partea cealaltă a baricadei şi au devenit ei înşişi dezvoltatori de proiecte. Clădirile rezidenţiale de lux şi imobilele de birouri de mici dimensiuni sunt principalele ţinte ale acestui tip de investitor, deşi există şi cazuri în care aceştia s-au implicat şi în proiecte mai mari şi mai scumpe.

Dumitrescu a început investiţiile imobiliare după vânzarea Eurisko, axându-se în special pe achiziţia de terenuri, construcţia şi vânzarea proiectelor. Unul din proiectele dezvoltate de Dumitrescu este HQ Victoriei, o clădire de birouri de 9.000 mp, finalizată în 2009 în zona Piaţa Victoriei şi care în 2012 a fost vândută către fondul de investiţii Zeus Capital. La acea vreme, tranzacţia a fost estimată la circa 12 milioane de euro.

Dumitrescu a reapărut recent în atenţia presei, după ce anul trecut a cumpărat terenul fostei fabrici de bere Griviţa din Bucureşti, din dreptul pasajului Basarab, unde vrea să construiască un proiect de birouri, un centru comercial, precum şi o zonă de entertainment. Investiţia în acest proiect este estimată la circa 40 de milioane de euro.

Ansamblul imobiliar care urmează să fie dezvoltat constă într-un proiect de birouri clasă A, un centru comercial, precum şi o piaţetă şi spaţii verzi. Trei dintre clădirile existente - orzăria, mălţăria şi pavilionul administrativ - vor fi conservate şi vor păstra arhitectura originală. În aceste trei construcţii va funcţiona zona de entertainment, cu cafenele, terase, restaurante şi o berărie. Odată cu demararea lucrărilor de demolare, întreaga zonă, unde nu se mai desfăşoară activităţi de nouă ani, va fi curăţată.

”Prin proiectul nostru ne propunem să valorificăm potenţialul imobiliar al terenului şi, în acelaşi timp, să redăm bucureştenilor un loc istoric prin conservarea unor clădiri cu valoare de patrimoniu„, a declarat la anunţarea proiectului Ionuţ Dumitrescu, managing director la Element Development, firma care se ocupă de dezvoltarea proiectului.

Proiectul va fi livrat în trei faze, iniţial fiind demarate lucrările pentru reabilitarea clădirilor istorice, urmând construcţia clădirii de birouri şi a centrului comercial. Odată finalizat proiectul imobiliar, se estimează că acesta va crea câteva sute de locuri de muncă.

”Pentru moment ne focusăm pe dezvoltarea acestui proiect, care prin dimensiuni şi complexitate ne solicită toate resursele. Însă urmărim cu atenţie evoluţia pieţei şi dacă apar oportunităţi, cu siguranţă le vom fructifica„, a afirmat Dumitrescu întrebat în luna aprilie despre alte planuri de investiţii. La scurt timp, acesta a mai cumpărat un teren de la grupul austriac CA Immo. Terenul, de 8.183 metri pătraţi, este situat pe strada Barbu Văcărescu nr. 164E şi a intrat în portofoliul CA Immo odată cu preluarea companiei austriece Europolis în anul 2011.

Dar nu doar consultanţii au ajuns să-şi investească sumele câştigate în anii de boom ai pieţei în dezvoltare imobiliară, ci şi foşti manageri ai unor companii de investiţii. Astfel, fostul şef al dezvoltatorului imobiliar GTC România Shimon Galon a înfiinţat o firmă împreună cu mai mulţi prieteni şi foşti angajaţi din compania pe care a condus-o, care se va ocupa de dezvoltarea de proiecte imobiliare proprii, dar şi pentru alţi investitori.

Galon, unul dintre cei mai experimentaţi dezvoltatori imobiliari de pe piaţa locală, a plecat de la conducerea companiei GTC România după 15 ani. Sub conducerea sa, compania a realizat proiecte de birouri, comerciale şi rezidenţiale evaluate la circa 400-500 de milioane de euro.

”Am înfiinţat o firmă, Real-Sol, împreună cu mai mulţi prieteni, printre care şi foşti angajaţi din GTC, cum este Ştefan Cremene, fost director de operaţiuni. Vrem să facem cu această firmă ceea ce am făcut şi pentru GTC, dezvoltăm proiecte imobiliare pentru noi, dar şi pentru alţi investitori. Primul proiect pe care îl vom dezvolta va fi o clădire de birouri pentru care negociem deja achiziţia terenului„, spune Galon.

Acest proiect va fi prima investiţie a noii firme, susţinută inclusiv cu fonduri proprii. Pe lângă proiectele proprii, Galon intenţionează să asigure servicii pentru investitorii care vor să realizeze proiecte imobiliare, de birouri sau de retail, în Bucureşti. Firma se ocupă de identificarea locaţiei, achiziţia terenului, finanţare, precum şi alte servicii necesare dezvoltării unui proiect imobiliar.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/consultantii-din-imobiliare-trec-de-cealalata-parte-a-baricadei-si-devin-dezvoltatori-12939076
12939076
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.