Club BM: Crivăţul din imobiliare

Autor: Ioana Mihai, Ana Raduta Postat la 12 martie 2012 151 afişări

Fără urmă de dubiu, piaţa de real estate a fost una dintre cele mai aprig lovite de criză. Cât de mult optimism (mai) răzbate din acest domeniu, care sunt aşteptările pentru 2012, care este rolul pe care îl joacă finanţatorii sunt doar câteva întrebări la care au răspuns participanţii la cea mai recentă ediţie a BUSINESS Clubului.

ILAN LAUFER, RETAIL GROUP: Aproximativ 25% dintre cei care au luat credit se află acum la Biroul de Credit.

TRAIAN STANCU, KIWI FINANCE: Eu am două veşti bune. Pe piaţa de rezidenţial, persoane fizice, avem mai mulţi bani decât în 2009, când băncile au spus total "stop" la finanţare. În al doilea rând, mixul preţ / proprietate şi venituri / cost credit este cel mai bun dintre cele care au existat în ultimii cinci ani pe piaţa de retail. Avem studii pe care le urmărim din 2008. Dacă ne uităm pe venitul mediu, conform INS, nu a scăzut. Suntem la acelaşi nivel. O familie la nivel de venit mediu îşi permite acum o locuinţă cu o suprafaţă dublă faţă de ce-şi permitea în 2008. În acest moment (noi suntem conectaţi strict la zona retail rezidenţial) avem un segment important de clienţi care văd o oportunitate de achiziţie. Nu acel speculator care voia să vândă peste şase luni cu 50% profit, ci doar persoane care au o proprietate şi vor s-o cumpere pe a doua pe care s-o achite cu banii de pe chirie. Clienţii din acest segment au veniturii medii şi peste medie pe un cost al creditului pe retail cel mai bun din toată istoria de creditare. E drept că vorbim despre EURIBOR la valori minime şi marje de la 4,3 la 7%. N-am avut în anii 2007-2009 un cost total mai mic. Revenind la discuţia despre băncile cu portofolii neperformante, există semnale în piaţă că se va trage linie, poate împinşi de nevoia de a-şi asigura capital, poate împinşi de BNR.

RADU BOIŢAN, JONES LANG LASALLE: Care este venitul disponibil pentru a achiziţiona o locuinţă în acest moment?

TRAIAN STANCU, KIWI FINANCE: Sunt câteva segmente foarte importante. Cei pentru programul Prima Casă au bugete între 50.000-60.000 de euro pe achiziţie, care reprezintă aproape 70%; bugete între 50.000-100.000 de euro au circa 25% dintre clienţi, diferenţa fiind pentru cei care au la dispoziţie peste 100.000 de euro. Sunt doar estimări, nu există statistici oficiale pentru asta.

RADU BOIŢAN, JONES LANG LASALLE: Câte tranzacţii au fost anul trecut?

TRAIAN STANCU, KIWI FINANCE: Foarte puţine.

RADU BOIŢAN, JONES LANG LASALLE: În acest moment este o zonă de cerere foarte îngustă, iar Prima Casă este după părerea mea unul dintre lucrurile absolut necesare şi logice pe care le-am văzut venind din zona guvernamentală.

ADRIAN CRIVII, DARIAN: Singurul proiect logic din ultimii trei-patru ani pe zona imobiliară.

RADU BOIŢAN, JONES LANG LASALLE: Să nu uităm totuşi că vorbim de 52.000 de dosare aprobate de când a început acest program.

ADRIAN ERIMESCU, IMOBILIARE.RO: Cele prin Prima Casă reprezintă doar 6% din totalul tranzacţiilor din piaţa imobiliară. Deci cea mai mare parte a tranzacţiilor este în altă parte decât piaţa rezidenţială. Ianuarie a fost cea mai bună lună din punctul de vedere al gradului de interes manifestat.

ADRIAN CRIVII, DARIAN: Explicaţia ţine de faptul că schimbarea normelor BNR îi face pe ultima sută de metri pe cei ce vor să acceseze credite să demareze acest proiect.

ADRIAN ERIMESCU, IMOBILIARE.RO: Şi la finalul programului Prima Casă III au fost câteva luni când gradul de interes a fost foarte mare. Spre deosebire de luna ianuarie a acestui an, atunci s-au şi tranzacţionat multe. În ianuarie, conform informaţiilor pe care le am din piaţă, interesul nu se concretizează în tranzacţii.

TRAIAN STANCU, KIWI FINANCE: Există o lipsă de ofertă pe zona de locuinţe noi, ceea ce ajută ca preţurile în segmentul apartamentelor vechi să rămână la un nivel destul de ridicat. În lipsa alternativelor de locuinţe noi, clienţii se orientează, în continuare, către apartamentele vechi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
club bm,
tendinte,
piata
/analize/imobiliare/club-bm-crivatul-din-imobiliare-9383563
9383563
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.