Birouri noi si goale

Postat la 21 iunie 2010 44 afişări

Desi inchirierile de birouri au mers mai bine in prima parte a anului, urmatoarele luni ar putea aduce pe piata cladiri noi, dar fara prea multi chiriasi sau chiar niciunul. Si nu, nu este vorba de Pipera.

De altfel, datele companiilor de consultanta imobiliara indica un grad de spatii libere de 40% pentru cladirile din zona Pipera, comparativ cu o medie de 16-18% pe piata. Iar situatia n-are sanse sa se schimbe in bine pe perioada verii, cand oricum piata inchirierilor este destul de slaba in volum de tranzactii. Potrivit informatiilor din piata si celor furnizate de catre companiile imobiliare, in urmatoarele trei luni ar trebui livrate sase proiecte cu dimensiuni de peste 5.000 de metri patrati, din care, insumat, mai sunt disponibile o treime din spatii.

O alta explicatie a gradului redus de inchiriere a unor proiecte este ca unele dintre ele au fost construite speculativ, fara a fi fost semnat un contract inainte de inceperea constructiei, desi finantarea de care au avut nevoie au primit-o chiar si asa. "n acest moment, gradul de inchiriere a cladirii este mai mare de 50% si, avand in vedere cum se desfasoara activitatea de inchiriere, cred ca Nusco Tower va fi in vara aceasta integral inchiriat", sustine Horatiu Florescu, presedinte si CEO al The Advisers Knight Frank, agentul proiectului.

Spre deosebire de alti consultanti, care nu vad viitorul apropiat intr-o lumina favorabila, Florescu, cel mai experimentat broker de inchirieri de birouri, sustine in continuare ca in viitor nu vor ramane foarte multe spatii "bune" disponibile. Unul din argumentele lui este ca in ultimul an si jumatate nu s-au lansat proiecte de peste 10.000-15.000 de metri patrati inchiriabili, indeajuns de mari pentru a servi drept sediu nou pentru companii care ar dori sa isi consolideze diviziile sub acelasi acoperis. "n acelasi timp, multe companii - si ma refer in primul rand la cele din IT si telecom, care pana acum aveau departamentele de suport in alte state europene - au decis sa-si relocheze aceste birouri in Romania", adauga Florescu, fara a da exemple.

Primul trimestru din 2010 a fost intr-adevar mult mai bun pentru piata inchirierilor de birouri, cu acorduri semnate pentru spatii echivalente aproape cu jumatate din cat s-a inchiriat in 2009. Pe de alta parte, spatiile disponibile si libere acum sunt suficiente pentru a acoperi tot anul, daca cererea s-ar mentine la acelasi nivel solid din primul trimestru. Este adevarat insa si ca o parte insemnata din aceste spatii se afla in zona Pipera. Daca unii dezvoltatori s-au vazut cu cladirile aproape ridicate, fara a avea inchiriate nici macar jumatate din suprafete, altii s-au oprit la timp. "Pentru moment am ales sa sistam acest proiect", afirma Mihai Agaficioaia, director general al City Mall, care, ca si Sun Plaza, ar fi urmat sa aiba o componenta de birouri alaturata centrului comercial. Asa ca, avand in vedere si proiectele care vor fi livrate la finalul anului si la inceput de 2011, fantomele imobiliare cu paznici ar putea sa se inmulteasca.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
birouri,
chirii,
Sun Plaza Offices
/analize/imobiliare/birouri-noi-si-goale-6430863
6430863
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.