Birouri multe, libere şi ieftine

Autor: Cristina Cuncea Postat la 06 martie 2013 144 afişări

Nu mai este niciun dubiu cã investitorii imobiliari, atâtia câti mai sunt activi în România, au mai mare încredere în piata de birouri, în detrimentul altor segmente imobiliare. Falimentele rasunatoare si dificultatile cu care se confrunta o parte din proiectele de retail, dar mai ales cele rezidentiale, tin înca investitorii departe de aceste piete.

Altă tranzacţie anunţată a fost cea prin care Orange România şi-a prelungit la sfârşitul anului trecut contractul de închiriere din clădirea de birouri Europe House din Piaţa Victoriei, unde îşi are sediul central. Orange şi-a extins totodată spaţiul închiriat, ocupând în prezent 9.200 mp în clădirea deţinută de compania austriacă CA Immo. La fel ca şi anul trecut, când fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) a cumpărat în luna februarie complexul City Business Center din Timişoara, acelaşi investitor a făcut prima achiziţie şi din acest an.

NEPI, cel mai activ investitor imobiliar din ultimii doi ani, a cumpărat clădirea de birouri The Lakeview din Bucureşti de la omul de afaceri Dinu Patriciu şi compania americană AIG/Lincoln. Valoarea tranzacţiei este de circa 62 de milioane de euro, inclusiv un credit de la MKB Budapesta.

Astfel de tranzacţii sunt foarte puţine în ultimii ani, însă în condiţiile în care accesul la finanţare a devenit din ce în ce mai limitat. Lucrurile ar putea continua în acelaşi ritm, dacă se menţin condiţiile actuale.

"În condiţiile în care vânzătorii vor dori să obţină în continuare randamente de 8% pentru clădiri de birouri, perfectarea tranzacţiilor va fi îngreunată. De altfel, estimăm că randamentele prime vor creşte cu 1% dacă nu se îmbunătăţesc condiţiile de finanţare", a declarat James Heyworth Dunne, şeful departamentului capital market şi evaluare al CBRE România. Un randament în creştere se traduce în preţuri mai mici pe care investitorii sunt dispuşi să le plătească.

CE SE VA ÎNTÂMPLA CU CHIRIILE? În ciuda scăderii cererii, care a condus şi la creşterea gradului de neocupare a spaţiilor din birouri din Bucureşti, nivelul chiriilor a crescut la 18-20 euro/mp/lună în zonele centrale şi la 10-12 euro/mp/lună în zonele secundare, potrivit datelor Cushman & Wakefield. În aceste condiţii, Bucureştiul a coborât trei poziţii, până pe 42, în clasamentul celor mai scumpe 63 de pieţe de birouri din lume realizat de Cushman & Wakefield.

"Sectorul de birouri din România a suferit reduceri masive în 2012 pe fondul incertitudinilor economice din întreaga regiune europeană, cu numeroşi ocupanţi care încearcă să îşi reducă costurile operaţionale, fapt care are o consecinţă directă în scăderea cererilor de spaţii de birouri. Acest fapt a dus şi la oferirea de concesii din partea proprietarilor care trebuie să devină din ce în ce mai competitivi în atragerea atenţiei chiriaşilor. În orice caz, în ciuda acestor condiţii, chiriile spaţiilor prime (în birouri din zona centrală, n.r.) din Bucureşti au reuşit să crească pe parcursul anului, creştere bazată pe o lipsă a spaţiilor de birouri de calitate şi în acelaşi timp, cu puţine dezvoltări noi livrate în piaţa de birouri", apreciază consultanţii Cushman & Wakefield.

Chiriile ajung astfel la 18-20 euro/mp/lună în zonele centrale din Bucureşti şi la 10-12 euro/mp/luna în zonele secundare. Birourile din Bucureşti sunt însă mai scumpe decât cele din Viena, Copenhaga sau Lisabona. În celelalte capitale din Europa Centrală, respectiv Budapesta, Varşovia sau Praga chiriile sunt superioare celor din Bucureşti, plasând aceste pieţe pe locuri superioare, respectiv 40, 33 şi 41. Unii consultanţi estimează un trend descrescător al chiriilor prime în prima jumătate a anului 2013, precum şi menţinerea practicii de acordare de pachete de stimulente financiare chiriaşilor, dar cu o mare varietate în funcţie de amplasare, specificaţiile proiectului şi etapa de închiriere. Sunt voci care mizează pe o stabilizare a chiriei în jurul a 18 euro/mp/lună pe tot parcursul anului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
birouri,
investitori,
cladiri,
constructii
/analize/imobiliare/birouri-multe-libere-si-ieftine-10643136
10643136
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.