0-1 - meciul Bucureşti-provincie la deschideri de malluri

Autor: Cristina Cuncea Postat la 14 iunie 2012 69 afişări

Bucureştiul traversează al doilea an fără nicio deschidere de mall nou. În schimb, oraşele din provincie au punctat doar în ultimele 12 luni cinci centre comerciale importante, respectiv Galleria Arad, Oradea Shopping City, Maritimo Constanţa, Electroputere Craiova şi, cel mai recent, Palas Iaşi.

În primele cinci zile de funcţionare centrul a reuşit să atragă 500.000 de vizitatori, iar ei, spun responsabilii centrului, nu au venit doar din zona Moldovei, ci şi din Timişoara, Argeş, Prahova, Cluj, Maramureş şi Bucureşti.

Iulius Group a obţinut anul trecut venituri din chirii de 41,4 milioane de euro din cele patru malluri pe care le deţine, iar pentru acest an estimează un nivel de 45 de milioane de euro, cea mai slabă performanţă fiind înregistrată de centrul din Suceava. Oraşul are însă şi printre cele mai mari densităţi de centre comerciale din România.

Şeful dezvoltatorului portughez de centre comerciale Sonae Sierra, Ingo Nissen, vede însă loc pentru malluri noi în Bucureşti. "Mai este loc pe piaţă pentru alte centre comerciale. Dacă analizăm numărul de centre comerciale din Bucureşti, în comparaţie cu alte oraşe mari din regiune, vom vedea că este departe de media acestora. Cred că mai este loc de unu-două malluri în Bucureşti şi, de asemenea, mai este loc şi pentru parcuri de retail. Sunt, în acelaşi timp, oraşe secundare care ar putea absorbi proiecte noi", este de părere Nissen.

În prezent, în Bucureşti este în construcţie avansată doar un centru comercial, respectiv Promenada Mall, dezvoltat de grupul austriac Raiffeisen, care are ca dată de finalizare sfârşitul anului 2013. Tot toamna anului viitor a fost înaintat ca termen şi pentru lansarea mallului ParkLake din cartierul Titan, însă nu există informaţii recente despre evoluţia construcţiei.

PROVINCIA, VEDET+ ŞI LA PROIECTE NOI

Cu toate că proprietarii se plâng că proiectele din anumite zone din afara Bucureştiului suferă din cauza puterii de cumpărare scăzute sau din cauza concurenţei, sunt investitori care încă pariază pe provincie.

"Suntem bucuroşi să anunţăm demararea oficială a construcţiei AFI Palace Ploieşti, un proiect în care avem încredere că va deveni în scurt timp mallul de referinţă pentru locuitorii oraşului Ploieşti. Aşteptările noastre au fost întărite de numărul mare al retailerilor de top care au fost alături de noi încă de la început. Ca o consecinţă a acestui fapt suprafaţa preînchiriată a ajuns în prezent la 18.000 mp, iar datorită cererilor numeroase din partea retailerilor am decis extinderea suprafeţei comerciale a mallului până la 29.000 mp", spune David Hay, CEO AFI Europe România. Centrul comercial, investiţie de 40 de milioane de euro, are ca termen de finalizare 1 octombrie 2013. Potrivit lui Hay, cea mai mare îngrijorare a retailerilor este în prezent garanţia că un proiect va fi dezvoltat şi livrat conform termenelor stabilite.

"Retailerii aşteaptă demararea construcţiei şi desemnarea antreprenorului general în cazul oricărui proiect nou. Pe o piaţă imobiliară la fel de zbuciumată cum este astăzi cea europeană, începerea construcţiei unui nou centru comercial este realmente un eveniment unic", a arătat reprezentantul AFI Europe.

Prin dezvoltarea mallurilor din Ploieşti, dar şi a primei clădiri de birouri din zona Cotroceni, AFI Europe se numără printre puţinii dezvoltatori cu proiecte noi pe piaţă în perioada 2013-2014.

Anterior anunţului israelienilor, grupul francez Auchan a anunţat că va investi 55-60 de milioane de euro pentru dezvoltarea primei faze a proiectului Coresi din Braşov, respectiv un centru comercial cu finalizare în 2013. Compania franceză a achiziţionat, prin intermediul diviziei imobiliare Immochan, terenul de 100 de hectare al fostei platforme Tractorul. Acolo intenţionează să dezvolte proiectul Coresi anunţat din 2010 de fondul de investiţii Flavus Investiţii, care a cumpărat platforma în 2007.

Prima fază cuprinde un hipermarket Auchan de 16.000 de metri pătraţi, un mall de 25.000 mp şi o parcare de 3.000 de locuri.

În Bucureşti niciun proiect nu a fost început în acest an, iar ultima deschidere a unui mall a avut loc la începutul anului 2010, odată cu finalizarea Sun Plaza.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/0-1-meciul-bucuresti-provincie-la-deschideri-de-malluri-9737843
9737843
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.