Europa, asaltata de greve si miscari de protest

Postat la 31 mai 2010 23 afişări

Taierile de cheltuieli anuntate de guvernele din Europa si-au produs deja primele efecte: sindicatele ameninta cu greve si proteste, iar economistii admit ca masurile de austeritate ar putea induce prin ele insele o recesiune, inclusiv in tarile unde redresarea economica dupa criza pare deja sa se contureze.

FRANTA

Zeci de mii de oameni au protestat joi in marile orase contra planului guvernamental de a creste treptat varsta de pensionare de la 60 de ani, spre a economisi costurile cu pensia intr-o tara unde speranta de viata este una dintre cele mai mari din Europa, iar varsta de pensionare este una din cele mai scazute.

Limita de 60 de ani a fost stabilita in 1982 de regimul presedintelui Mitterrand si nu a mai fost modificata de atunci, desi acum deficitul bugetului de pensii depaseste 30 de miliarde de euro si, in ritmul actual, ar putea ajunge la 70 de miliarde in 2030. "Daca nu am avea saptamana de lucru de 35 de ore si varsta de pensionare asa de scazuta, am avea mult mai putine probleme", a declarat presedintele Nicolas Sarkozy, care isi va prezenta planul de reforma a pietei muncii la 20 iunie.

Sindicatele si opozitia socialista spun ca o masura mai buna ar fi cresterea contributiei la fondul de pensii si nu majorarea varstei de pensionare, care i-ar nedreptati pe cei cu munci fizice, prost platiti, care incep munca oricum de foarte tineri si au o speranta de viata mai mica.

Franta a anuntat pana acum doar o reducere a cheltuielilor publice cu 5 miliarde de euro, spre a ajunge la un deficit bugetar de 4,6% din PIB in 2012, de la 7,5% din PIB anul trecut. Administratia Sarkozy vrea sa promoveze un amendament constitutional care sa fixeze limite de deficit bugetar, sa inghete cheltuielile publice in urmatorii trei ani (nu si pe cele pentru pensii si plata datoriilor), sa inghete finantarea pentru autoritatile locale si sa limiteze cheltuielile pentru sanatate la 3% din PIB.

IRLANDA

Liderul Congresului Sindicatelor din Irlanda (ICTU), Jack O'Connor, a declarat ca el nu promoveaza greva sau protestele de strada, fiindca investitorii ar putea interpreta niste greve prelungite drept un semn ca Irlanda nu e capabila sa se tina de promisiunea cu reducerile de cheltuieli si deci nici sa-si plateasca datoriile.

"Chiar daca am castiga (cu o campanie de greve), in cele din urma tot pierdem", a spus O'Connor, desi a adaugat ca nu exclude viitoare actiuni revendicative daca guvernul va interveni cu noi taieri de cheltuieli sociale.

Guvernul centrist al partidului Fianna Fail incearca sa faca fata celui mai mare deficit bugetar pe cap de locuitor din zona euro, de 20 de miliarde de euro, care ar putea creste anul acesta de la 14,3% la 20% din PIB in lipsa unor masuri rapide de ajustare.

Bugetul de austeritate aprobat de guvern in decembrie a fost deja intampinat cu greve si mitinguri de protest si calificat de sindicate drept un "atac salbatic si brutal impotriva celor ce muncesc si a celor mai vulnerabili" pentru ca recurge la taieri de cheltuieli, nu la majorari de impozite. Impozitul pe profitul companiilor, de 12,5%, a fost lasat neatins, pentru a mentine competitivitatea tarii; in schimb, au fost prevazute reduceri de cheltuieli publice cu 4 miliarde de euro, din care 760 milioane pentru programele sociale (alocatii pentru copii si persoane cu handicap, pensii de urmas, ajutoare de somaj, burse pentru studenti), 1 miliard pentru salariile in sectorul public (ceea ce inseamna reduceri de salarii cu 5-15%), 400 de milioane din bugetul sanatatii si 960 de milioane pentru investitii.

GERMANIA

Ramane de vazut ce vor decide sindicatele germane dupa ce guvernul condus de cancelarul Angela Merkel va anunta, la sfarsitul acestei saptamani, programul de masuri menite sa faca economii de 10 miliarde de euro pe an in urmatorii sase ani. Informatiile de pana acum vorbesc despre reducerea beneficiilor pentru someri, a subventiilor pentru companii si de renuntarea la o serie de facilitati fiscale, intre care si abolirea TVA reduse de 7% pentru o serie de bunuri si servicii si unificarea ei la nivelul standard de 19%.

"Daca renunti la scutiri si exceptii fiscale, unii vor spune ca e vorba de o crestere de impozite. De fapt e vorba de a avea o politica echilibrata", a spus ministrul de finante Wolfgang Schaeuble, explicand ca se refera la faptul ca "reducerile de cheltuieli sociale lovesc in cei cu venituri reduse", in timp ce modificarea nivelului taxelor repartizeaza mai bine povara austeritatii.

Deficitul bugetar al Germaniei este asteptat sa depaseasca anul acesta 5% din PIB.

MAREA BRITANIE

Greva insotitorilor de zbor de la British Airways a ajuns acum la a doua saptamana din cele patru anuntate, motivata de insistenta patronatului de a reduce numarul insotitorilor pe cursele internationale, de a ingheta salariile si de a angaja personal nou in conditii salariale net inferioare, in incercarea de a reduce costurile. Disputa dateaza inca de anul trecut si a dus deja pana acum la doua greve in martie, care au pagubit compania cu peste 50 de milioane de euro.

Guvernul condus de David Cameron a anuntat reduceri de cheltuieli in valoare de peste 7 miliarde de euro, pentru a diminua deficitul bugetar de la peste 11% din PIB. Ministrii cabinetului au acceptat deja o reducere a salariilor cu 5%, primele pentru functionarii publici vor fi reduse cu doua treimi in 2010-2011, sistemul de taxe si administrarea lui vor fi schimbate. Detaliile planului, inclusiv ce se va intampla cu TVA, despre care s-a speculat ca va fi marita cu 2,5%, la 20%, vor fi anuntate la 22 iunie, cand va fi prezentat bugetul conceput de noul guvern.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/europa-asaltata-de-greve-si-miscari-de-protest-6218909
6218909
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.