Vara de neuitat a băieţilor deştepţi

Autor: Carol Dan Postat la 03 iulie 2012 53 afişări

Vara lui 2012 a început cu mai multe surprize, începând cu căderea guvernului Ungureanu, condamnarea lui Adrian Năstase la închisoare, intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica şi continuând cu ceea ce pare a fi un început de normalizare, adică, denunţarea primului contract dintre Hidroelectrica şi “băieţii deştepţi”. Un caz plin de surprize. Rămâne de văzut cât de plăcute.

Potrivit Ziarului Financiar, Borza îi aşteaptă în iulie pe ceilalţi "băieţi deştepţi" la discuţii. Borza a declarat, pentru aceeaşi publicaţie, că tot ce s-a obţinut de la finalul anului trecut până acum au fost doar "mizilicuri".

Cea mai importantă întrebare privind intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica este, probabil, chiar aceasta: de ce s-a optat pentru această soluţie extremă, ale cărei efecte nefaste s-au văzut imediat, cel puţin dacă ne referim la scăderea ratingului companiei de către Moody's cu trei trepte?

Explicaţiile celor responsabili din companie şi din Ministerul Economiei, acţionarul majoritar, sunt neconvingătoare, contradictorii sau inexistente.

Deocamdată, există doar bănuiala că insolvenţa Hidroelectrica are rolul eliminării contractelor "băieţilor deştepţi". Neasumată de nimeni, doar sugerată de avocatul Remus Vulpescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica: "Cu ocazia ocupării funcţiei în Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, am ajuns la concluzia că în ţara asta se produc foarte mulţi bani. Companiile de stat generează foarte mulţi bani. Aceşti bani nu sunt vizibili în companiile de stat care îi generează. Există foarte multe cazuri în care activitatea societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat se derulează prin case de comerţ, prin firme off-shore, prin firme interpuse, prin terţe părţi, din România sau din străinătate".

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă la cererea Consiliului de Administraţie. Acest Consiliu este format din cinci persoane, dintre care patru numite de Ministerul Economiei şi una din partea acţionarului minoritar, Fondul Proprietatea. Niciunul dintre cei cinci nu a explicat această decizie. Unii chiar au spus: "Nu ştiu nimic, vă rog să mă credeţi". Consiliul a motivat, în comunicate de presă, intrarea în insolvenţă prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011. Cu o lună înainte ca tribunalul să accepte cererea de intrare în insolvenţă, administratorii Hidroelectrica scriau, în raportul anual pe 2011, că prin "viziunea anticipativă a managementului" Hidroelectrica şi-a consolidat poziţia pe piaţă. Cumva o contradicţie?

Nu în ultimul rând, potrivit datelor Ministerului Economiei, Hidroelectrica se află în 2012 în al treilea an consecutiv în care are deficit de numerar. Doar în 2012 acest deficit este estimat să ajungă la aproape 1,4 miliarde de lei. Asta în timp ce administratorul judiciar spune că Hidroelectrica are bani să plătească toate ratele la bănci. Apoi, toţi responsabilii au spus, de mai multe ori, că intrarea în insolvenţă a producătorului de energie are scopul redresării economice a companiei. Cum vrea să facă Guvernul această relansare: "Reorganizarea Hidroelectrica se va face din punct de vedere al mecanismelor economice, fără vânzare de active, cu menţinerea în integralitate a drepturilor salariaţilor societăţii şi cu asi-gurarea stabilităţii locurilor de muncă, într-un climat normal de muncă în scopul redresării economice a societăţii". Cu alte cuvinte, vrem să facem, dar să nu ne atingem de nimic.

De asemenea, administratorul judiciar al companiei arăta, imediat după ce Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, că "prin lege administratorul judiciar poate să denunţe toate contractele păguboase pentru companie. Pot anula orice contract păgubos, şi pe cele cu «băieţii deştepţi», şi altele, dacă aduc prejudicii companie". Desigur, trebuie analizat dacă e cazul sau nu, ca de obicei.

Cea mai surprinzătoare declaraţie este însă cea a premierului Victor Ponta, care a spus că "Guvernul a moştenit adevărate «bombe» economice, precum situaţia Oltchim sau a Hidroelectrica, şi are obligaţia să le rezolve prin eliminarea corupţiei politice şi a avantajelor materiale de care beneficiază cei implicaţi în operaţiuni de fraudare a banilor publici". Pentru memoria colectivă, contractele directe dintre Hidroelectrica cu "băieţii deştepţi" au fost încheiate în mandatul executivului PSD în perioada 2000-2004.

Poate actualul guvern se vrea un fel de croitoraş viteaz care ucide zece, nu şapte "băieţi deştepţi" dintr-o singură lovitură. Dar aţele cu care îşi coase stratagema par să fie din cele mai albe.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/vara-de-neuitat-a-baietilor-destepti-9795766
9795766
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.