Transgaz si cam atat

Postat la 27 noiembrie 2007 23 afişări

Oferta publica initiala (IPO) a Transgaz Medias a inceput sa se desfasoare saptamana aceasta. Listarea transportatorului de gaze naturale este asteptata sa revigoreze o piata de capital in criza, cu pierderi foarte mari in capitalizare si randament. Cu o floare e greu insa de facut primavara, atata vreme cat in afara de Transgaz, restul listarilor anuntate se numara pe degete.

Situatia in care se afla piata de capital romaneasca in prezent este foarte asemanatoare cu cea din Austria anului 2002, ca sa ne intoarcem la observatiile lui Michael Buhl. Volume mici de tranzactionare zilnica, capitalizarea redusa si investitiile minore sunt un cerc vicios in care companiile private nu vor sa intre. Dar acum, bursa vieneza are o capitalizare de peste 170 de miliarde de euro si circa 100 de milioane de euro in tranzactii zilnice. „Wiener Börse s-a salvat din trei motive: programul de privatizare al guvernului, in special prin listare, lansarea fondurilor de pensii private si valoarea crescanda a investitiilor“, spune Florin Burnar, director regional pentru Romania al Bursei din Viena. El adauga ca investitiile si numarul de oferte publice au inceput sa creasca semnificativ dupa ce au fost listate companii foarte mari, cum ar fi Telecom Austria, cu o capitalizare de un miliard de euro.

Dintre masurile luate de austrieci, la noi a fost inceputa doar actiunea de privatizare partiala a companiilor de utilitati prin listare. Promisiunile listarii la bursa a companiilor de utilitati au fost facute „de toate guvernele de la cel condus de Radu Vasile incoace“, spune Pavel Szel, presedintele Societatii de Admnistrare a Investitiilor Muntenia Invest. Pana in prezent insa, doar Transelectrica si Transgaz au ajuns la BVB.

Fondurile de pensii private urmeaza sa fie lansate si la noi de anul viitor. Valoarea investitiilor care vor intra astfel in piata de capital va creste treptat, in 2008 estimarile fiind de circa 200 de milioane de euro. Pe langa acestea este asteptata intrarea pe piata a Fondului Proprietatea (FP), unul dintre cele mai mari fonduri inchise de investitii din Europa Centrala si Est, in valoare de aproximativ 4 miliarde de euro. Listarea va avea loc prin oferta publica de actiuni, urmand sa fie scos la vanzare pa-chetul de actiuni ce apartine Ministerului Economiei si Finantelor. „In luna decembrie urmeaza sa fie ales consultantul financiar, iar in aprilie-mai anul viitor administratorul fondului. Daca toate etapele vor fi finalizate in termenele pe care le dorim noi si daca Guvernul isi va da aprobarea in timp util, putem lista Fondul Proprietatea in vara lui 2008“, declara Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea.

Optimismul sefului FP nu este impartasit de brokeri. Dan Paul considera ca Fondul este legat prea mult de decizia politica, iar evaluarea companiilor din portofoliu si alegerea administratorului de fond vor dura prea mult pentru a putea lista societatea in cursul anului viitor. „Administratorul fondului ar fi trebuit ales in urma cu doi ani pentru a putea evalua activele din portofoliu, dar administrator nu avem nici acum. Actiunile FP ar trebui listate macar pe piata secundara Rasdaq pentru ca actionarii sa poata vinde titlurile pe care le detin“, spune presedintele Asociatiei Brokerilor.

Sfarsitul anului se apropie, iar criza prin care trece bursa nu pare sa se incheie prea curand. Pana la a afla daca va sparge sau nu gheata listarilor, oferta Transgaz va arata cat de atractiva mai este piata reglementata pentru investitori. Nivelul de suprasubscriere este asteptat sa depaseasca de cel putin zece ori valoarea ofertei de 65 de milioane de euro, adica sa atinga 650 de milioane de euro. Daca cel putin jumatate din aceasta suma se va intoarce in alte titluri listate la BVB si Rasdaq, in prima luna a anului viitor va fi depasita valoarea investitiilor preconizate pentru tot anul 2008 de pe urma fondurilor de pensii private, ceea ce ar da un impuls semnificativ schimbarii trendului descendent din prezent.

O solutie mai naturala pentru revirimentul bursei e identificata de Cristian Sima, presedintele societatii de brokeraj WBS Holding. „Totul depinde de felul in care va merge economia. Daca vom avea crestere economica, deficit redus si inflatie mica, in Romania vor intra 25 de miliarde de euro din fondurile de pensii private straine. Ei cauta randamente, iar daca vor gasi la noi profit si stabilitate, vor investi fara probleme“, spune Cristian Sima. Cifra inaintata de broker nu este considerata exagerata, in conditiile in care fondurile private de pensii din Europa au o valoare de circa 8.000 mld. euro, conform estimarilor lui Mihai Seitan, director general al Fincop Broker de Pensii Private.


Aport de capital vs. Listare

Recolta de IPO

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
combustibili,
listare,
transportatori
/analize/energie/transgaz-si-cam-atat-1063989
1063989
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.